Βουλευτής ζητά την τροποποιηση νόμων για τους στρατιωτικούς που έχουν ΑΜΕΑ

Ερώτηση (υπ' αριθμ. 704/16-09-19) με θέμα την Εκτέλεση 24ωρων υπηρεσιών-Συμμετοχή σε Ασκήσεις, κατέθεσε προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο Βουλευτής ΝΔ Σταμενίτης Διονύσιος.


Στην Ερώτησή του αναφέρει:


Προς τον κύριο Υπουργό Εθνικής Άμυνας


ΘΕΜΑ: «Εκτέλεση 24ωρων υπηρεσιών - Συμμετοχή σε Ασκήσεις».


Αναφορικά με την εκτέλεση 24ωρων υπηρεσιών - Συμμετοχή σε Ασκήσεις στο ΦΕΚ 1139/Β/3-6-2011 άρθρ. 2, παρ. 3 ορίζονταν ότι:



Για όσους στρατιωτικούς προστατεύουν ΑΜΕΑ ισχύουν τα παρακάτω:


α. Εφόσον έχουν σύζυγο ΑΜΕΑ απαλλάσσονται όλων των υπηρεσιών, καθώς επίσης και των ασκήσεων, εφόσον η απαλλαγή τους είναι δυνατή, ως εκ της φύσεως των καθηκόντων τους και της ασκήσεως. Σε περίπτωση εφαρμογής κυλιόμενου ωραρίου, έχουν δικαίωμα επιλογής του χρόνου εργασίας,


β. Εφόσον έχουν τέκνο ΑΜΕΑ, εκτελούν υπηρεσίες που δεν απαιτούν διανυκτέρευση και, σε περίπτωση που δεν υφίστανται τέτοιες, απαλλάσσονται. Συμμετέχουν στις ασκήσεις μόνο εάν αυτό επιβάλλεται και είναι αναγκαίο, ως εκ της φύσεως των καθηκόντων τους και της ασκήσεως. Στην περίπτωση των συζευγμένων στρατιωτικών τα εν λόγω ευεργετήματα απολαμβάνει ο ένας εκ των δύο, κατά περίπτωση και κατόπιν υποβολής σχετικής δήλωσης.


Με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης (ΦΕΚ 2335/2019 άρθ. 2, παρ. 1) η παραπάνω διάταξη αντικαταστάθηκε ως έξης:


1. Οι παρακάτω κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού εκτελούν μόνο υπηρεσίες που δεν απαιτούν διανυκτέρευση και απαλλάσσονται από τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση των καθηκόντων τους και της άσκησης, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Διοικητή της Μονάδας ή Υπηρεσίας τους:


α. Όσοι έχουν ανήλικο τέκνο που είναι ΑμεΑ. Σε περίπτωση συζευγμένων στρατιωτικών, τα ευεργετήματα απολαμβάνει ο ένας εκ των ανωτέρω, κατόπιν υποβολής σχετικής δήλωσης, εκτός εάν τα τέκνα είναι περισσότερα του ενός,


β. Όσοι έχουν την επιμέλεια ατόμου που είναι ΑμεΑ, κατόπιν δικαστικής απόφασης,


γ. Όσοι έχουν σύζυγο που είναι ΑμεΑ ή νοσηλεύεται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα (30) ημερών σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η νοσηλεία. Σε περίπτωση εφαρμογής κυλιόμενου ωραρίου, αυτοί έχουν δικαίωμα επιλογής του χρόνου εργασίας...]


Επειδή η παραπάνω απόφαση έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στην εν λόγω κοινωνική ομάδα καθώς δημιουργεί νέα δεδομένα στην καθημερινότητα των ίδιων όσο και των ατόμων με ειδικές ανάγκες που εξαρτώνται πλήρως από αυτούς.


Επειδή, μοιραία, η παραπάνω απόφαση δημιουργεί και τριβές που διαταράσσουν το κλίμα συνεργασίας στο εσωτερικό των μονάδων.


Επειδή το αίτημα των στρατιωτικών για απαλλαγή τους από την υποχρέωση να μην εκτελούν κάθε είδους υπηρεσίες αλλά και να μην συμμετέχουν στις ασκήσεις δεν αφορά τη δική τους επιθυμία ούτε ικανότητα, αλλά πηγάζει από την εξαιρετικής σημασίας υποχρέωση τους να προστατεύουν και να καλύπτουν τις ανάγκες είτε του τέκνου είτε της συζύγου που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αναπηρίας.


Επειδή στα άτομα με αναπηρία η παροχή προστασίας και βοήθειας τις περισσότερες φορές παρουσιάζει επείγοντα χαρακτηριστικά.


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός,


Δεδομένης της δίκαιης φύσης του αιτήματος υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης της διάταξης του άρθ. 2, παρ. 1 ΦΕΚ 2335/2019 στην κατεύθυνση της άρσης των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν και στην εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες;


Δείτε το σχετικό έγγραφο:


ΠΗΓΗ STARATALOGIA.BLOGSPOT.COM
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά