Σχολές Υπαξιωματικών και στελέχη μη σχολών


Ακολουθεί επιστολή αναγνώστη:


Ως εν ενεργεία αξιωματικός (Ε) του ΠΝ και μη σχολής, διαβάζω τα δημοσιεύματα που αφορούν για την ίδρυση σχολών Υπαξιωματικών έως τον βαθμό Ανθυπασπιστή και την κατάργηση των βαθμών Αξιωματικού. 
Θα αναφέρω για το Πολεμικό Ναυτικό καθώς στα άλλα σώματα στρατού μπορεί να υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που δεν γνωρίζω. Στο ΠΝ από το 1982 που ιδρύθηκε η ΣΜΥΝ οι υποψήφιοι ήταν 14ετών με απολυτήριο Γ γυμνασίου και χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις έως το 1992. Από το 1992 έως σήμερα εισέρχονται μέσω πανελληνίων εξετάσεων. Ο σκοπός της σχολής δεν ήταν να δημιουργηθούν Ηγήτορες όπως κάποιοι ΑΣΣΥ εκτιμούν καθώς Ηγήτορες προέρχονται από την ΣΝΔ, αλλά να δημιουργηθούν επαγγελματίες τεχνίτες όπου βάση της ειδικότητας τους να μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα κατά τον χειρισμό, επισκευή/συντήρηση του οπλισμού και των μηχανημάτων σε Πλοία και Ναυτικές Υπηρεσίες, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αποστολών και επιχειρήσεων. Επειδή τα πρώτα χρόνια (1982-1991) ήταν σχεδόν 14ετών όσοι εισέρχονταν στην ΣΜΥΝ και δεν μπορούσαν να μάθουν η να εκπαιδευτούν σε τεχνίτες, το ΠΝ με προκηρύξεις έπαιρνε στελέχη όπου ήταν απόφοιτοι λυκείων και είχαν γνώσεις και εμπειρία ανάλογα των απαιτούμενων ειδικοτήτων. 
Ήταν ένα σωστό μέτρο καθώς είμασταν οι περισσότεροι απόφοιτοι τεχνικών λυκείων και υπηρετούσαμε καθώς πηγαίναμε απευθείας στα Πλοία και όχι μετά από δύο έτη όπως γινόταν με την σχολή. Τα συνεργεία του Ναυστάθμου Σαλαμίνος ήταν τότε με πολυάριθμο σε τεχνικό πολιτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και το 80% των εργασιών γινόταν από το ίδιο το ΠΝ με στελέχη στρατιωτικά και πολιτικό προσωπικό και έτσι πρέπει να γίνετε, η ΣΜΥΝ θα έβγαζε στελέχη εκπαιδευμένα τεχνικά για την αντικατάσταση του πολιτικού προσωπικού λόγο συνταξιοδοτήσεων και την ποιο άμεση παροχή τεχνικών υπηρεσιών κατά τις αποστολές και επιχειρήσεις. Δυστυχώς κάποια στελέχη ΑΣΣΥ και Ανώτατα με συνεργασία πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, φρόντισαν να οδηγήσουν την σχολή σε λάθος κατεύθυνση, 
1. Λάθος είναι ότι δεν ήθελαν να εισέρχονται απόφοιτοι από τεχνικά λύκεια αλλά μόνο από γενικά, δεν ήθελαν στελέχη που θα είχαν γνώσεις τεχνικές και θα μπορούσαν σε ποιο γρήγορο διάστημα να αποδοθούν στα καθήκοντα τους και στις μονάδες, αλλά στελέχη με καθόλου τεχνικές γνώσεις και εκτιμούσαν στα 2 η 3 έτη θα τους έκαναν τεχνίτες και θα πληρώνονται για να αποδοθούν μετά από 2-3 έτη.
 2. Λάθος γιατί κατάργησαν τις ειδικότητες στον βαθμό του Σημαιοφόρου και δεν πιστοποίησαν το τεχνικό στρατιωτικό προσωπικό για να μπορεί να εκτελεί ελέγχους και εργασίες επισκευής/συντήρησης σε όλες τις μονάδες καθώς είναι Ανώτερης Σχολής, δεν υπάρχει τεχνικό πολιτικό προσωπικό πλέον σε καμμιά ειδικότητα και δεν εφαρμόζετε και το ΣΥΑ οι κανονισμοί Υγείας και Ασφάλειας στις ένοπλες δυνάμεις καθώς για να γίνει οποιοσδήποτε έλεγχος η εργασία επισκευής/συντήρησης το τεχνικό προσωπικό πρέπει να είναι πιστοποιημένο και όλες οι εργασίες γίνονται από ιδιώτες τεχνίτες και εργολάβους. 
3. Λάθος γιατί σε όλα τα πλοία υπάρχουν στελέχη ΜΗ ΑΣΣΥ σε ποσοστό 100% και στελέχη ΑΣΣΥ υπάρχουν μόνο σε Φρεγάτες/Αρματαγωγά/ΠΓΥ/ και σε ποσοστό 30% , αυτό δείχνει και ο καθένας κατανοεί ότι τα στελέχη μη ΑΣΣΥ είναι αυτά που καθημερινά δίνουν τα μέγιστα για το καλύτερο του ΠΝ και δυστυχώς τα θεωρούν άχρηστα, αμόρφωτα, ανίκανα, και ηθικά και οικονομικά είναι τα πιο αδικημένα στελέχη, ενώ τα στελέχη ΑΣΣΥ της ανώτερης εκπαίδευσης είναι τοποθετημένα σε επιτελεία, γραφεία Ανωτάτων, Πολιτικών, και καθημερινά προωθούν ευεργετικά αιτήματα και ενέργειες για τους ιδίους και αρνητικά αιτήματα και ενέργειες με απαξίωση για τα στελέχη μη ΑΣΣΥ. Ας σκεφτούν λίγο όλοι οι Ανώτατοι και οι Πολιτικοί γιατί ίδρυσαν την σχολή Υπαξιωματικών, με ποιο σκοπό, αν ποτέ επιτεύχθηκε αυτός ο σκοπός, ποια είναι η προσφορά τους τόσα χρόνια των ΑΣΣΥ και μη ΑΣΣΥ, τι συμφέρει το ΠΝ.  
4 Λάθος η εξέλιξη των ΑΣΣΥ είναι στο βαθμό του Πλοίαρχου, σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες από τον βαθμό του Πλωτάρχη δεν υπάρχουν θέσεις για τους ΑΣΣΥ και είναι βοηθοί υποπλοίαρχων, πλωταρχέων ΣΝΔ και χειρότερα και στον βαθμό του Αντιπλοίαρχου, σε πολλές υπηρεσίες δεν εκτελούν βάρδια και τους κρατάνε και έως ΕΟΘ για την πολύτιμη μηδαμινή προσφορά τους, μόνο για να παίρνουν οικονομικά του εν ενεργεία και γιατί κάποιοι είναι δικτυωμένοι καλά, ενώ στελέχη που προσφέρουν καθημερινά σε τεχνικά θέματα και δεν επιβαρύνετε το ΠΝ με ιδιώτες τεχνίτες αποστρατεύονται.
 5 Λάθος δεν έπρεπε το μισθολόγιο να έχει σύνδεση οικονομική με τον βαθμό αλλά με τα χρόνια υπηρεσίας, κάποιοι το έκαναν για να τιμωρούν αυτούς που προσφέρουν χαμηλόβαθμους με πολλά χρόνια στα πλοία και να οικονομάνε αυτοί που προσφέρουν τα ελάχιστα.
Τα λάθη είναι πολλά και εσκεμμένα, ας κατανοήσει η στρατιωτική ηγεσία τι υπαξιωματικούς θέλει και για ποιο σκοπό και η λύση είναι εύκολη, πάντως το στράτευμα και το ΠΝ έχει ανάγκη από τεχνίτες που θα υπηρετούν στα πλοία και σε αυτούς θα στηρίζετε ο έλεγχος, επισκευή/ συντήρηση των μονάδων και όχι σε ιδιώτες τεχνίτες και εργολάβους που γίνετε χρόνια τώρα έως σήμερα, να επαναφέρουν τις ειδικότητες και να πιστοποιήσουν το στρατιωτικό προσωπικό, να δούμε επιτέλους τους ΑΣΣΥ να εργάζονται σύμφωνα των ειδικοτήτων τους και όχι στα γραφεία, τα πλοία θέλουν προσωπικό και όχι τα γραφεία.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά