Δημιουργία Σώματος των Υπαξιωματικών: Επιτέλους προχωράμε στα αυτονόητα


Με το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τη δημιουργία Σώματος των Υπαξιωματικών να είναι στο επίκεντρο του ΥΠΕΘΑ η τελευταία σημαντική εξέλιξη έρχεται από τις θετικές εισηγήσεις των Επιτελείων προς τη πρόταση του ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες όλα τα επιτελεία συμφώνησαν προς αυτή τη κατεύθυνση. Τα τέσσερα επιτελεία συμφωνούν με τη πρόταση του ΥΦΕΘΑ αναγνωρίζοντας πως είναι ιδιαίτερα επωφελές στοιχείο για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών Κλάδων.

Αξίζει να τονιστεί πως Σώμα Υπαξιωματικών υπάρχει σε πολλούς Στρατούς όπως των ΗΠΑ με γνώμονα τόσο την αναβάθμιση του Θεσμού των Υπαξιωματικών όσο και την εύρυθμη λειτουργία του Στρατεύματος.

Σήμερα ένας Υπαξιωματικός μένει μόνον 17 χρόνια ως Υπαξιωματικός. Τα υπόλοιπα 18 έως τη συνταξιοδότηση τα υπηρετεί ως Αξιωματικός. Λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλή στελέχωση και τη γήρανση του προσωπικού από τη στιγμή που ένας Υπαξιωματικός γίνει Αξιωματικός τότε παύει να ασκεί τα καθήκοντα που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία του Κλάδου των ΕΔ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΕΣ όπου υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε ηγήτορες χαμηλών κλιμακίων σε ρόλους και καθήκοντα ιδιαίτερα κομβικά.

Αντίστοιχα στο ΠΝ παρουσιάζεται το φαινόμενο ένας Υπαξιωματικός μόλις γίνει Αξιωματικός να φεύγει από τα πλοία και να μετατίθεται σε υπηρεσίες ξηράς με αποτέλεσμα τα πλοία να στερούνται κρίσιμου προσωπικού.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η πληθώρα αξιωματικών που παρουσιάζει αναντιστοιχία συγκριτικά με τα όσα προβλέπει η Πολιτική Εθνικής Άμυνας. Για την εύρυθμη λειτουργία του Στρατεύματος απαιτούνται πολλοί χαμηλόβαθμοι και αρκετοί κατώτεροι αξιωματικοί, λίγοι ανώτεροι και ελάχιστοι ανώτατοι.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος προχώρησε στη δημιουργία Σώματος των Υπαξιωματικών από το 2017 με γνώμονα τόσο την αναβάθμιση του θεσμού των Υπαξιωματικών όσο και της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς. Επισημαίνεται επίσης πως η συγκρότηση Σώματος των Υπαξιωματικών αφορά μόνον τους Υπαξιωματικούς εκ των παραγωγικών σχολών και όχι γι’ αυτούς που υπηρετούν ήδη και φυσικά δεν αφορά τους Υπαξιωματικούς ΕΜΘ και ΕΠ.ΟΠ. Συγκεκριμένα αφορά όσους εισέλθουν στις παραγωγικές σχολές από το έτος ψήφισης και έπειτα ούτε και θίγεται κάποιο θεμελιωμένο δικαίωμα προαγωγικής εξέλιξης των ήδη υπηρετούντων.

Τέλος, ορισμένοι εκ των Υπαξιωματικών θα προάγονται σε Αξιωματικούς βάσει αμερόληπτης και αντικειμενικής διαδικασίας καλλιεργώντας την ευγενή άμιλλα και τον συναγωνισμό.

Η πραγματικότητα βασίζεται στα παραπάνω αδιάσειστα στοιχεία και όχι σε δημοσιεύματα που εξυπηρετούν συντεχνιακές αντιλήψεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες ώστε να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να παραπληροφορήσουν.
defencereview
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά