Φάρος Αρμενιστής Μυκόνου- Άρθρο Αξιωματικού ΠΝ




Ακολουθεί επιστολή αναγνώστη:

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά τις τελευταίες μέρες με ρεπορτάζ στον Άλφα στις 4 και 5/9 όπου εξέφραζαν κάποιοι τις ανησυχίες τους για το πολύτιμο στολίδι ιστορίας και πολιτισμού τον Φάρο Αρμενιστή που βρίσκεται στη Μύκονο.   
Ως Αξιωματικός του ΠΝ και με κάποιες γνώσεις για τους Φάρους, θέλω να πω την άποψη μου και να κατανοήσουν οι ενδιαφερόμενοι τα προβλήματα των Φάρων. Υπάρχουν πολλοί Φάροι που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα και αποτελούν μοναδικά στολίδια ιστορίας και πολιτισμού και πρέπει να διατηρούνται σε αρίστη κατάσταση, ώστε να τα επισκέπτονται άπαντες και να δείχνουν τον θαυμασμό τους και να μαθαίνουν την ιστορία τους. Οι Φάροι εκτός από βασικό θεμέλιο της ναυσιπλοΐας και ακτοπλοΐας, είναι βασικό θεμέλιο ιστορίας και πολιτισμού καθώς έχουν κτιστεί άνω των εκατό (100) ετών και χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται σαν παρατηρητήρια και οχυρά και αρκετοί υπέστησαν ζημιές από βλήματα κατά την αποχώρηση των Γερμανών. Η επισκευή και συντήρηση τους γινόταν και γίνετε από το Πολεμικό Ναυτικό και την ειδική Υπηρεσία Φάρων.  Η υπηρεσία Φάρων προσπαθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να είναι άμεση σε οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει στους Φάρους και Φανούς και ειδικά σε σβέσεις για την άμεση αποκατάσταση και επαναλειτουργία. Οι Φάροι όμως λόγο της παλαιάς κατασκευής τους, βρίσκονται σε μέρη μη προσβάσιμα , είναι σε μέρη που τα χτυπά η θάλασσα και η αλμύρα, χρειάζονται δομικές εργασίες  κυρίως οροφές (μπετά), επιχρίσματα, κουφώματα/πόρτες, αυτές οι εργασίες γίνονται μετά από μελέτες μηχανικών και εύρεση κονδυλίων. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει κάποιο κονδύλι για την επισκευή/συντήρηση του Φαρικού Δικτύου καθώς υπάρχουν περίπου 1500 Φανοί και δεν επαρκεί για όλες τις ανάγκες και ειδικά για κτιριακές εργασίες μεγάλης εκτάσεως καθώς το κόστος αυξάνετε και από την δυσκολία πρόσβασης στους Φάρους όπου δεν μπορεί να πάει οποιοδήποτε μεταφορικό μέσον και τα υλικά μεταφέρονται από ανθρώπους διαβαίνοντας βράχια, μονοπάτια και μεγάλες αποστάσεις. 

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι για τους Φάρους πρέπει να υπάρχουν κονδύλια από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού καθώς και από τους Δήμους που βρίσκονται και οποιοδήποτε άλλους παράγοντες έχουν την πρόθεση να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση, επισκευή/συντήρηση των Φάρων που είναι πανέμορφοι και στολίδια πολιτισμού και ιστορίας όπου τα επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να τα αντικρύσουν και να μαγευτούν από την ομορφιά και το μεγαλείο τους. Ο Φάρος Αρμενιστής είναι πραγματικά δεσποτικός και έργο τέχνης τον επισκέφτηκα πρόσφατα και γέμισα απορίες πως είναι δυνατόν να τον επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες τουρίστες και Έλληνες και να είναι σε κακή κατάσταση. Οι τουρίστες ήταν μαζί με ξεναγούς και οι ξεναγοί πουλούσαν την ξενάγηση μέσα στο Φάρο και την πρόσβαση στο μπαλκόνι του Φάρου και εκεί που βρίσκονται τα συστήματα του τα οποία λειτουργούν, φυσικά η πρόσβαση μέσα στον Φάρο είναι απαγορευτική λόγο της δομικής του κατάστασης και για αυτό δεν υπάρχει αρμόδιος φαροφύλακας. Δυστυχώς κάποιοι για να έχουν παράνομη πρόσβαση δημιουργούν δολιοφθορές σπάζοντας πόρτες, παράθυρα και εκμεταλλεύονται πλέον την ελεύθερη παράνομη πρόσβαση και ο Φάρος γεμίζει τουρίστες όπου είναι επικίνδυνο καθώς είναι ανεξέλεγκτος ο αριθμός ανθρώπων/τουριστών που θα ανέβουν την σιδερένια σκάλα που οδηγεί στο μπαλκόνι και στον μηχανισμό του Φάρου, δεν κατανοούν τους κινδύνους να υποχωρήσει η σκάλα η το μπαλκόνι από το βάρος των ανθρώπων, δεν κατανοούν  τους κινδύνους από νέα άτομα που πάνε το βράδυ πιωμένα και κάνουν πολλά στον χώρο του Φάρου και πολλούς κινδύνους ακόμη για την ανθρώπινη ζωή καθώς η περιοχή γύρω από τον Φάρο είναι γκρεμός και βράχια και μη φυλασσόμενη, φωτιζόμενη και δίχως σήμανση για τους κινδύνους. 

Αν πραγματικά θέλουν ο Φάρος Αρμενιστής και ο κάθε Φάρος να εκφράζει την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και επειδή είμαστε και μια τουριστική χώρα και περιμένουμε πολλά οικονομικά οφέλη από τον τουρισμό, ας συνεργαστούν ο δήμος της Μυκόνου με το υπουργείο Πολιτισμού και τουρισμού και με συνεργασία του ΠΝ και της Υπηρεσίας Φάρων να φτιάξουν δομικά τον Φάρο Αρμενιστή και όλους τους Φάρους, να κάνουν κάποια δωμάτια έκθεση στους Φάρους, ας εκμεταλλευτούν τις γύρω περιοχές από τους Φάρους και επιτέλους να δοξάσουν την Ελλάδα μας και να είμαστε πραγματικά συνεχιστές του μεγαλείου της δόξας ιστορίας και πολιτισμού και όχι να αμαυρώνουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας καθώς και τον τουρισμό μας βλέποντας οι τουρίστες τέτοιες εικόνες. Ελπίζω να κατανοήσουν κάποιοι και να εφαρμόσουν τα δέοντα και άμεσα το Πολεμικό Ναυτικό έστειλε στελέχη να ασφαλίσουν τον Φάρο για πολλοστή φορά, ας αναλάβει ο δήμος της Μυκόνου και οι τοπικές αρχές Αστυνομία και Λιμενικό την φύλαξη του ώστε να μην κινδυνέψει ανθρώπινη ζωή από κάποιους που εκμεταλλεύονται ασυνείδητα τους τουρίστες και την ανθρώπινη ζωή με το να προκαλούν φθορές στο Φάρο για να εξασφαλίσουν ελεύθερη πρόσβαση στο εσωτερικό του. Ελπίζω να επισκευαστούν όλοι οι Φάροι γιατί αν κατανοήσουν ότι είναι η καλύτερη επένδυση με πολλαπλά οφέλη, Ιστορία, Πολιτισμός, Τουρισμός  και οικονομικά θα δοθούν ελάχιστα, έναντι των ποσών που θα αποφέρουν οι Φάροι.


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά