Το νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις στην αρμοδία επιτροπή - Οι θέσεις των κομμάτων

Το νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις στην αρμοδία επιτροπή - Οι θέσεις των κομμάτων Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, η πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε "παρών", επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ριζοσπαστική τομή στα ζητήματα που αφορούν τον στρατό» και διαβεβαίωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου είναι έτοιμη να εξετάσει κάθε βελτιωτική πρόταση που θα καταθέσουν τα κόμματα.
«Λύνουμε ορισμένα ζητήματα που τυραννούν την πολιτική ζωή του τόπου και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Να σπάσουμε τη πελατειακή σχέση. Προσπαθούμε να τελειώσουμε το βύσμα, και να απαλλάξουμε τους πολιτικούς από τα τηλέφωνα για παρεμβάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε ο κ. Βίτσας, το επόμενο διάστημα θα υπάρχει πολλή δουλειά, προαναγγέλλοντας την κατάθεση νομοσχεδίων που θα αφορούν μεταξύ άλλων, την εθνική αμυντική βιομηχανική στρατηγική και την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι Ένοπλές Δυνάμεις δεν καλούνται να καλύψουν -«και δεν πρέπει», είπε χαρακτηριστικά- τρύπες της κοινωνικής λειτουργίας μας. Αναφερόμενος μάλιστα στην περίπτωση των γιατρών, διευκρίνισε ότι μόνο όταν το υπουργείο Υγείας προκηρύξει τη θέση και δεν υπάρξει ανταπόκριση και αφού το ζητήσει από το ΥΕΘΑ θα ξεκινήσει η διαδικασία για την κάλυψη της.
«Δεν πρόκειται, ούτε είναι στο μυαλό μας να πάμε σαν στρατός να λύσουμε κοινωνικά προβλήματα», τόνισε.
Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι για πρώτη φορά καθιερώνεται θεσμικά ένα δικαιότερο, διαφανέστερο σύστημα μεταθέσεων και προβλέπονται κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια στο σύστημα μοριοδότησης.
Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, μίλησε για σκοπιμότητες του νομοσχεδίου και τόνισε ότι η τελική θέση του κόμματος του θα εξαρτηθεί από τον βαθμό που η κυβέρνηση θα δεχθεί επαναδιατυπώσεις και βελτιωτικές αλλαγές.
Ταυτόχρονα, η ΝΔ ζήτησε την απόσυρση του άρθρου που σχετίζεται με τον τρόπο βαθμολογίας των στρατιωτικών στη Σχολή Πολέμου. Όπως υποστήριξε η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλάζει η έννοια του «λίαν καλώς» στη βαθμολογία, και από 17-19 που θεωρείται σήμερα, διευρύνεται και γίνεται από 15-19.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας και βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασσούλας τόνισε ότι «η κυβέρνηση επαναφέρει μια άδικη και άνιση μεταχείριση σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των στρατιωτικών σε ανώτατα αξιώματα αλλά και την κάλυψη θέσεων στο εξωτερικό». «Είναι η εφαρμογή της ρετσινιάς της αριστείας και της δυσκολίας στο στρατό. Και μάλιστα το κάνουν με αναδρομική ισχύ από το 2010. Πρόθεση τους είναι να ασκήσουν πελατειακές σχέσεις και στον στρατό, καταργώντας την έννοια της αξιοσύνης», προσέθεσε ο κ. Τασσούλας.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας δεσμεύτηκε ότι θα επανεξετάσει το θέμα της αναδρομικότητας.
Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για ρουσφετολογικό νομοσχέδιο, σημείωσε ότι «ανοίγει η πληγή του πελατειακού κράτους», και προσέθεσε ότι «αν διατηρηθεί έτσι η κατάσταση καταψηφίζουμε επί αρχής».
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη αναγνώρισε ότι το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει κάποια ζητήματα, ωστόσο, όπως είπε, δεν δίνει λύση σε μείζονα ζητήματα. «Υπάρχουν άρθρα που θα ψηφίσουμε και άλλα που είναι αδύνατον να τα στηρίξουμε. Δηλώνουμε "παρών" επί της αρχής», δήλωσε η κ. Κανέλη.
Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης έκανε λόγο για ένα βελτιωτικό όχι όμως ολοκληρωμένο νομοσχέδιο και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί της αρχής.
Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης, χαρακτήρισε απαραίτητο το νομοσχέδιο, με το οποίο, όπως είπε, καθιερώνεται πλήρως ένα σύστημα μεταθέσεων, ενώ επιλύεται το πρόβλημα στελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι μονάδες ξηράς.
Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης, έκανε λόγο για σοβαρό σχέδιο νόμου, το οποίο όμως «θα κριθεί στην εφαρμογή του και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί της αρχής του».
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί αύριο με τις τοποθετήσεις αρμόδιων φορέων.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά