Σε αναζήτηση μεταχειρισμένου ΤΟΜΑ;

Σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ιωάννης Σαρίδης, με θέμα «Κάλυψη αναγκών του Ελληνικού Στρατού σε Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης» στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος απάντησε στις 14 Ιανουαρίου ως ακολούθως:
«Το ΥΠΕΘΑ, σε συνεργασία με το ΓΕΣ, ακολουθώντας τις προβλέψεις του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού (ΕΑΣ), έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υλοποιηθεί, η εκπεφρασμένη επιχειρησιακή απαίτηση, για προμήθεια νέων σύγχρονων ερπυστριοφόρων – τροχοφόρων ΤΟΜΑ.
Με δεδομένη την υφιστάμενη δημοσιονομική συγκυρία, το ΓΕΣ για την άμεση και οικονομικά ρεαλιστική κάλυψη των αναγκών μελετά όλες τις υπάρχουσες αξιόπιστες και διαθέσιμες ευκαιρίες που προσφέρονται ενώ παράλληλα ερευνά τις δυνατότητες αξιοποίησης των υφισταμένων ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1, όπως με τη συμμετοχή του στο σχετικό πρόγραμμα «Έξυπνη Άμυνα» (Smart Defence) του ΝΑΤΟ, που αφορά στην εξεύρεση λύσεων για την υποστήριξη και τον εκσυγχρονισμό τους.
Περαιτέρω πληροφορίες δεν δύνανται να αποδεσμευθούν μέσω της παρούσης διαδικασίας, λόγω της υψηλής διαβαθμίσεως τους, πλην όμως για όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων ενημερώνονται, μόλις αυτό κριθεί σκόπιμο, οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων στις οποίες συμμετέχετε».
Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές ανάγκες σε ερπυστριοφόρα ΤΟΜΑ του Ελληνικού Στρατού είχαν προσδιοριστεί σε 933 μονάδες, εκ των οποίων 840 προορίζονται για το Πεζικό και 93 για τα Τεθωρακισμένα ενώ το -ουσιαστικά μη υλοποιηθέν- Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης & Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ) 2006-2010 περιελάμβανε προγράμματα προμήθειας α) 84 τροχοφόρων ΤΟΜΑ, β) 291 ερπυστριοφόρων ΤΟΜΑ και γ) 50 (κατ΄άλλες πηγές 77) Τεθωρακισμένων Οχημάτων Αμφίβιας Εφόδου
Από την απάντηση του υπουργού προκύπτουν δύο πληροφορίες:
Πρώτον, η κάλυψη των αναγκών του ΓΕΣ σε ΤΟΜΑ θα προέλθει από «υπάρχουσες αξιόπιστες και διαθέσιμες ευκαιρίες που προσφέρονται», δηλαδή μεταχειρισμένα οχήματα. Αυτό εξάλλου θεωρείται εν πολλοίς αυτονόητο δεδομένου ότι το σχετικό πρόγραμμα προϋπολογισμού €1,2 δισ. στο Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Προμηθειών Αμυντικού Υλικού 2011-2025 έχει πρακτικά μηδενικές πιθανότητες υλοποίησης.
Δεύτερον, ερευνάται η αξιοποίηση των υφιστάμενων ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 μέσω σχετικού προγράμματος του ΝΑΤΟ, γεγονός που προφανώς έρχεται σε αντίφαση με τις εξελίξεις, δεδομένου ότι ο ίδιος υποστήριζε δύο ημέρες νωρίτερα πως «προχωράμε τώρα με την Αίγυπτο στο να δώσουμε 100 παλιά άρματα, τα BMP-1, τα οποία δεν χρησιμοποιούν πλέον οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ο Ελληνικός Στρατός και παράλληλα να δώσουμε και δουλειά στην ΕΛΒΟ για άλλα 100, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα 72 καινούργια να δοθούν στην Αίγυπτο». Πιθανότερο βεβαίως είναι πως η αναφορά στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ σχετίζεται με τις ανάγκες υποστήριξης και εκσυγχρονισμού των 100 περίπου BMP-1 που εφοδιάζονται με Α/Α πυροβόλο ZU-23 και θα συνεχίζουν να υπηρετούν σε Μονάδες της ΑΣΔΕΝ για αρκετά χρόνια ακόμη.
Ασφαλώς περισσότερο χρήσιμη θα ήταν μια απάντηση του Πάνου Καμμένου για την πορεία υλοποίησης των 42 «εξοπλιστικών» προγραμμάτων που εγκρίθηκαν στις 30 Ιουλίου 2014 από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, μεταξύ των οποίων και η παραλαβή 320 οχημάτων ΗΕΜΜΤ ή τι απέγιναν τα εκατοντάδες οχήματα Μηχανικού που θα παραχωρούσε δωρεάν η Ρωσία για τη ΔΙΔΕΡΓΩΝ…

http://e-amyna.com/
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά