Τελετή έναρξης 48ης Εκπαιδευτικής Σειράς του Σχολείου Αεροπορικής Ιατρικής

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σήμερα Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016, παρευρέθηκε και χαιρέτισε στην τελετή έναρξης της 48ης Εκπαιδευτικής Σειράς του Σχολείου Αεροπορικής Ιατρικής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Τον ΑΝΥΕΘΑ υποδέχθηκε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης.
 
Στην ομιλία που έκανε ο ΑΝΥΕΘΑ τόνισε τα ακόλουθα:
 
«Κύριε Αρχηγέ
Κύριε Υπαρχηγέ
Κύριοι Διευθυντές Υγειονομικού
Κύριε Διοικητά του Νοσοκομείου
Κύριε Διοικητά του Κέντρου Αεροπορικής Ιατρικής
Κυρίες και Κύριοι
 
Οι εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι ταχύτατες και έχουν επιδράσεις σε όλες τις πλευρές της ανθρώπινης ζωής. Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα αυτών των εξελίξεων. Η κατάθεση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του κάθε επιστήμονα είναι το μέσο για την επίτευξη των στόχων που θέτουμε κάθε φορά ως χώρα, ως Ένοπλες Δυνάμεις. Οι ικανότητες και τα προσόντα των επιστημόνων μας είναι τα εργαλεία με τα οποία επιτυγχάνονται οι ανθρωποκεντρικοί σχεδιασμοί.
 
Η διαρκής επιμόρφωση των στελεχών μας είναι ένας από αυτούς τους στόχους. Στόχος που έχει άμεσα αποτελέσματα μόνο όταν αυτή η ίδια η κατάρτιση επικαιροποιεί τη θεματική της, διαφορετικά ακυρώνει τη σκοπιμότητα της, εάν τα αντικείμενα σπουδών δεν συγχρονίζονται με τις ανάγκες τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της κοινωνίας. Αναφερόμαστε φυσικά στην εκπαίδευση της Αεροπορικής Ιατρικής, που παρέχεται από το Κέντρο της Πολεμικής Αεροπορίας, που από τη φύση της είναι προσανατολισμένη όχι μόνο στην κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών αλλά συνδράμει και στην άμεση επέμβαση όταν συμπολίτες μας βρίσκονται σε κίνδυνο ή σε έκτακτη ιατρική κατάσταση.
 
Αξιωματικοί υγειονομικού των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων με την εφαρμογή της επαγγελματικής τους γνώσης, την εκπαίδευση και την έρευνα παρέχουν υγειονομική υποστήριξη και εκπαίδευση στους ιπταμένους συναδέλφους τους, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια του προσωπικού και των πτήσεων και μετέχουν σε αεροδιακομιδές σοβαρών περιστατικών. Κύριος στόχος τους είναι η προστασία της ζωής και της υγείας των πιλότων, του προσωπικού του αεροσκάφους, φροντίζοντας πάντα να είναι ιατρικώς ικανοί να πετάξουν. Η εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού από τον καιρό της ειρήνης είναι επιβεβλημένη, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε καταστάσεις κρίσεων ή φυσικών καταστροφών.
 
Το υγειονομικό προσωπικό πρέπει να εκπαιδεύεται σωστά, να αποκτά υψηλές δεξιότητες και να καταρτίζεται συνεχώς. Οι γνώσεις να του παρέχονται με τρόπο επιστημονικό, συστηματικό ώστε να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στα δύσκολα και πολύπλοκα καθήκοντα του. Όλα αυτά στο Σχολείο που σήμερα καλούμαι να κηρύξω την έναρξη, γνωρίζω πως εκπληρώνονται.
 
Πρόσφατα είχα τη χαρά να συναντήσω τη Διοίκηση και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Κέντρου. Επισκέφτηκα και ξεναγήθηκα στο Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής και έχοντας ήδη ενημερωθεί για το πρόγραμμα του Σχολείου που πρόκειται να παρακολουθήσετε, διαπίστωσα το υψηλό επίπεδο γνώσεων και κατάρτισης του προσωπικού καθώς και τον υψηλό βαθμό επαγγελματισμού τους. Έχω αντιληφθεί τη σπουδαιότητα του έργου σας, το οποίο είναι μια καθημερινή και έμπρακτη απόδειξη της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, που δυστυχώς δε χαίρει της πρέπουσας δημοσιότητας αλλά όπου απευθύνεται εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας, ιδιαίτερα βέβαια στις απομακρυσμένες περιοχές, εκεί όπου έχουν ανάγκη τη διακριτή παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία είναι συνώνυμη με την έννοια του κράτους, ως κοινωνική μέριμνα.
 
Έτσι λοιπόν, απευθυνόμενος προς τους εκπαιδευόμενους μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι η εκπαίδευση που θα αποκτήσετε είναι ποιοτικά άρτια, ολοκληρωμένη θεωρητικά και πρακτικά και σεις που το γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα ξέρετε πως αυτή η εκπαίδευση είναι ένα πολύτιμο εφόδιο για την επαγγελματική εξέλιξη. Για αυτό άλλωστε σήμερα είστε για άλλη μια φορά σε θρανίο, είναι η συνέχεια μιας προσωπικής σας επιλογής, μια απόδειξη για την διαρκή σας επιθυμία για κατάρτιση, επιστημονική εκπαίδευση και συνάμα ένδειξη εμπιστοσύνης πως αυτή η ανάγκη μπορεί και υλοποιείται από τα δικά μας πιστοποιημένα κέντρα εκπαίδευσης.
 
Το Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής είναι ένα από αυτά τα κέντρα. Με τη μακρά ιστορία του και τη μοναδικότητα του, έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ξεχωρίσει όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Είναι γνωστό ότι είναι ένα από τα λίγα πιστοποιημένα κέντρα της Ευρώπης σε θέματα εκπαίδευσης και το ενδιαφέρον για συμμετοχή στα προγράμματα εκπαίδευσης του είναι και από χώρες του εξωτερικού.
 
Αναμφισβήτητα η ποιοτική εκπαίδευση είναι η προϋπόθεση αλλά και η εγγύηση για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που παρέχει το υγειονομικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο δικός μου ρόλος είναι να αναδείξω και να επιδιώξω την ενίσχυση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και της αναβάθμισης του γνωστικού επιπέδου του προσωπικού του Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και των υπολοίπων Κλάδων των Ενόπλων δυνάμεων. Είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας, να καταβάλλουμε κοινές προσπάθειες, ώστε να παραμείνει υψηλό το επίπεδο τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης του προσωπικού όσο και στην υγειονομική κάλυψη.
 
Θέλω λοιπόν να ευχηθώ σε εκπαιδευτές και σε εκπαιδευόμενους  επιμονή, προσπάθεια και καλή επιτυχία».


  

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά