Έκαστος εφ΄ω Ετάχθη (ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ)


Γράφει ο 
Γιάννης Αβραμίδης Σμχος (ε.α)

Το ΥΠ.ΕΘ.Α για να θεραπεύσει τα ¨αθεράπευτα¨ εξέφρασε την σκέψη να εξεταστεί η περίπτωση της εθελουσίας στράτευσης όσων γυναικών επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στα Σ.Α και στο Λιμενικό. Θεωρεί ότι τούτο θα έχει καλύτερη προσαρμογή και αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση των καθηκόντων _αποστολής των στους υπόψη χώρους όταν προσληφθούν. Επίσης ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην ίδρυση στρατιωτικών Λυκείων.

Η πρόταση αυτή σχολιάστηκε και κρίθηκε αρνητικά ακόμη και σκωπτικά από μερικούς Έλληνες πολίτες ( κυρίως ταγούς και Μ.Μ.Ε) αρκετοί των οποίων είναι αμφίβολο εάν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις προς την πατρίδα. . Η πρόταση του Υπουργείου, κατά την........

άποψή μου, κρίνεται απολύτως ορθή για τους ακόλουθους λόγους.

 _ Η στράτευση των γυναικών που θέλουν να σταδιοδρομήσουν σε υπηρεσίες του Δημοσίου είναι αναγκαία. Θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις τελικής απόφασης σταδιοδρομίας σε ένα τομέα με ιδιαιτερότητες αφενός για το καλό του εργαζόμενου και αφετέρου του κλάδου. Η επιθυμία της έμμισθης σταδιοδρομίας αλλά όχι η προσφορά στην πατρίδα δεν είναι η δίκαιη και η σωστή αντιμετώπιση.

_ Η δημιουργία στρατιωτικών Λυκείων κρίνεται επίσης αναγκαία. Το επάγγελμα_ λειτούργημα του στρατιωτικού παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες που δεν ταιριάζουν σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Αυτό αποδεικνύεται από αρκετούς υποψηφίους Στρατιωτικών Σχολών οι οποίοι αγνοούσαν αυτές τις ιδιαιτερότητες και όταν αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της εκπαίδευσης κυρίως στρατιωτικής στις παραγωγικές σχολές των Ε.Δ αναγκάζονται σε παραίτηση. Αυτό έχει σαν συνέπεια να δημιουργεί ένα κενό στο προγραμματισμό της Σχολής αλλά και να προκαλεί στην οικογένεια του σπουδαστή ένα κόστος αποζημίωσης . Μερικοί που παραμένουν κατ’ ανάγκη, είναι βέβαιο ότι μετά την αποφοίτησή τους δεν θα είναι αρκούντως αποδοτικοί.

. Ας εξετάσουμε και για ποιους άλλους λόγους η στράτευση των γυναικών θεωρείται πλέον αναγκαία. Είναι πλέον ή βέβαιον ότι το στράτευμα στερείται στελέχωσης στρατευσίμου προσωπικού 

. Τούτο ήταν αποτέλεσμα της συνεχούς μείωσης της θητείας των Ελλήνων πολιτών από 24 σε 9 μήνες, για να ικανοποιήσει το πρόσχημα ότι η στρατιωτική θητεία ήταν χαμένος χρόνος. Έτσι προέκυψε ο καθαρά πολιτικός λόγος προς άγραν ψήφων, και τα κόμματα πλειοδοτούσαν ποιος θα φανεί περισσότερο αρεστός απαλλάσσοντας τους νέους από μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους. Ο ισχυρισμός ότι θα συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία δεν είναι και τόσο ρεαλιστικός με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας. Μεσοσταθμικά η θητεία μειώθηκε στο 50% και οι υπηρεσίες των στρατευσίμων δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν. 

Προτάθηκαν κατά καιρούς διάφορες λύσεις, όπως των Οπλιτών Μακράς θητείας με ένα κόστος βέβαια(χαρακτηρίστηκε μισθοφορικός στρατός από ορισμένους), πρόβλημα σε μια εποχή οικονομικής λιτότητας και περικοπής δαπανών. Έτσι η Διοίκηση του στρατεύματος αναγκάστηκε να υποβαθμίσει της αρμοδιότητες των στελεχών παραγωγικών Σχολών . Το σύνηθες στο στράτευμα είναι , ανάθεση καθηκόντων σε στελέχη κατώτερου βαθμού σε θέσεις ανωτέρου βαθμού. Σήμερα συμβαίνει το αντίθετο, ανατίθενται καθήκοντα στρατευσίμων σε μόνιμα παραγωγικά στελέχη και μάλιστα κρισίμων ειδικοτήτων. 

Απόφοιτοι Παραγωγικών Στρατιωτικών Σχολών τριετούς φοιτήσεως με πολλά έξοδα για η φοίτησή τους εκτελούν καθήκοντα ακόμα και ΣΚΟΠΟΥ. Εύλογο το ερώτημα, απαιτείται τρία χρόνια εκπαίδευσης σε πολύπλοκα και πανάκριβα οπλικά συστήματα όπως αεροσκάφη , ηλεκτρονικά και μέσα συντηρήσεως αυτών και τελικά να εκτελείς καθήκοντα σκοπού; Η λογική απάντηση είναι εύκολη , σημαίνει αντιπαραγωγική υποβάθμιση καθηκόντων αποφοίτων ανώτερων στρατιωτικών , αποτυχία στη διαχείριση υψηλής εκπαίδευσης προσωπικού. .

. Η στράτευση των γυναικών, στο πλαίσιο της ισότητας, θα αναβαθμίσει το κύρος της, το ηθικό της και το ρόλο της στην κοινωνία, θα συμβάλλει στην ενίσχυση του στρατεύματος σε στρατευσίμους, θα αμβλύνει το πρόβλημα βοηθητικών υπηρεσιών στο στράτευμα και θα αποδεσμεύσει τα μόνιμα παραγωγικά στελέχη ώστε να ασχοληθούν με τα κυρίως καθήκοντά τους. Η συντήρηση των πανάκριβων και πολύπλοκων οπλικών συστημάτων , όπως αφων , ηλεκτρονικών και μέσων είναι έργο που αποφέρει μεγάλο τίμημα και μειώνει το λειτουργικό κόστος του στρατεύματος.

.Αυτοί που έκριναν αρνητικά την πρόταση στράτευσης των γυναικών καλά θα κάνουν να περιοριστούν στα καθήκοντά τους , όπου εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι δεν τα πάνε και εκεί καθόλου καλά. Η πολιτική σκοπιμότητα με προβολή ιδεοληψιών και ¨υπεύθυνες ¨θέσεις σε σοβαρά θέματα δεν χωρούν σε τομείς διασφάλισης της αμυντικής ικανότητας του στρατεύματος και της δημόσιας τάξης της χώρας.

Έκαστος φ’ ω ετάχθη . Κύριοι σταματήστε την εκμετάλλευση του συναισθήματος._ .
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά