Το πρώτο C-130 από το ΚΕΑ επέστρεψε στην 356 Μοίρα: Η απόπειρα απεγκλωβισμού της ΠΑ από το μονοπώλιο…


Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την όσο γίνεται πιο άμεση ανασύσταση του μεταγωγικού στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας προβλέπει την αποστολή C-130 και στο εξωτερικό. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία





ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL




Ένα μεγάλο στοίχημα κέρδισαν εδώ και λίγες ημέρες οι τεχνικοί του Κρατικού Εργοστασίου Αεροσκαφών (ΚΕΑ) αποδίδοντας σαν καινούριο ένα από τον πολύπαθο στόλο των C-130 στην 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών.

Η εργοστασιακή συντήρηση των 3000 ωρών αποτέλεσε από την μια πλευρά στοίχημα για το εξειδικευμένο προσωπικό του Κρατικού Εργοστασίου κι από την άλλη η προσπάθεια αυτή μπορεί να θεωρηθεί το «λάκτισμα» του αεροπορικού Επιτελείου για τον «απεγκλωβισμό» από τα μονοπωλιακά καθεστώτα που καταρράκωσαν τον στόλο του «Ηρακλή».






Άλλωστε και το πρώτο «γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας δεν έχει κρύψει τον προβληματισμό που υπάρχει για τον μεταγωγικό στόλο ο οποίος υποφέρει σχεδόν μια 20ετία.



Ο Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο στενός πυρήνας του Επιτελείου του στο οποίο δίνει κατευθύνσεις, μέσω του ΚΕΑ θέλουν να ποντάρουν στην εσωτερική προσπάθεια της Πολεμικής Αεροπορίας για να καταπολεμήσουν μελλοντικά τα χρόνια προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί μέσα από την αδράνεια της ΕΑΒ η οποία συγκέντρωσε ένα σημαντικό κομμάτι του μεταγωγικού στόλου το οποίο παραμένει στις εγκαταστάσεις της Τανάγρας.

Μηχανικοί της Πολεμικής Αεροπορίας κάνουν λόγο πάντως για ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα το οποίο μπορεί και ο πλέον αδαής ν’ αντιληφθεί κοιτάζοντας μόνο τον όγκο του C-130.


Οι εργασίες που εκτελέστηκαν σε τόσο εκτεταμένο εύρος έγιναν για πρώτη φορά μετά την ανασυγκρότηση του Κρατικού Εργοστασίου στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα. Οι Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας δείχνουν πλέον προς την πολιτική ηγεσία το τεχνικό επίτευγμα σε μια προσπάθεια να πείσουν ότι εκεί χρειάζονται περαιτέρω επενδύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στην σταδιακή απεξάρτηση από τις χρόνιες καθυστερήσεις.
Στα απρόσιτα σημεία…

Κάτι ανάλογο στο παρελθόν δεν είχε επιχειρηθεί σε τέτοιο μέγεθος καθώς οι τεχνικοί προχώρησαν στην αφαίρεση όλων των κύριων υποσυστημάτων του C-130, φτάνοντας έτσι και στα πλέον «απρόσιτα» σημεία του μεταγωγικού.

Αφαίρεση κινητήρων, ηλεκτρονικά συστήματα, συγκροτήματα εσωτερικών δεξαμενών καυσίμων, χιλιόμετρα καλωδιώσεων και επανατοποθέτησή τους, αφαίρεση του συνόλου του αεροναυτιλιακού εξοπλισμού, ενδελεχής έλεγχος του υδραυλικού συστήματος και των σκελών προσγείωσης, είναι μόνο ορισμένες από τις εκτεταμένες εργασίες που έγιναν κομμάτι- κομμάτι μέσα σε περίπου 2,5 χρόνια, όταν άλλα C-130 σαπίζουν σχεδόν μια δεκαετία στην πίστα της Τανάγρας.

Ένα άλλο ξεχωριστό κομμάτι της συντήρησης των 3000 ωρών ήταν και ο εκτεταμένος δομικός έλεγχος με μεθόδους μη καταστροφικού ελέγχου ώστε να επαληθευτεί η δομική ακεραιότητα του αεροπλάνου.


Η υποστήριξη εργοστασιακού επιπέδου έχει και συγκεκριμένα ποιοτικά στάνταρ που οφείλουν να τηρηθούν στις εργασίες αυτές ενώ οι απαιτήσεις για την ολοκλήρωση τους από το τεχνικό προσωπικό, είναι μεγάλες.
Από το μεγαλείο της δεκαετίας του 1980 στο νέο στοίχημα της ΠΑ

Το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών έχει ως αποστολή την εκτέλεση επιθεωρήσεων, επισκευών, τροποποιήσεων σε οπλικά συστήματα και μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το προσωπικό του απαρτίζεται από στελέχη και πολιτικό προσωπικό για την τεχνική υποστήριξη υλικών της αεροπορίας, ελικοπτέρων και C-130. Παράλληλα το ΚΕΑ υποστηρίζει και την Μοίρα Συντήρησης Αεροσκαφών της 112 αεροπορικής βάσης που είναι επιφορτισμένη ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες με την συντήρηση και απόδοση των Canadair.

Σίγουρα το σημερινό Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών είναι η «σκιά» του πάλαι ποτέ ισχυρού Εργοστασίου που ήταν στο Ελληνικό. Τις δεκαετίες του 1980 και 90 το εργοστάσιο εκείνο μεγαλουργούσε με το εξειδικευμένο προσωπικό και τον μεγάλο αριθμό εργαζόμενων το οποίο κατάφερνε να συντηρήσει έως τα μαχητικά F-4 Phantom. Η εκτόξευση όμως της τότε ισχυρής ΕΑΒ έφερε την απαξίωσή του, με πολλούς από τους μηχανικούς να μετακινούνται στην Τανάγρα.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο στόλος των C-130 δεν αρκεί μόνο το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών, κυρίως επειδή δεν υπάρχει ο χρόνος διότι τα μεταγωγικά πρέπει να αυξηθούν άμεσα. Τα σχέδια που τρέχει το αεροπορικό Επιτελείο δεν είναι λίγα και κινούνται τόσο στην ΕΑΒ όσο και στο εξωτερικό.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά