Αδικίες στην Υπηρεσιακή Εξέλιξη Αξιωματικών Ειδικής Καταστάσεως



Στέλεχος επικοινώνησε μαζί μας και μας έθεσε την αδικία που γίνεται εις βάρος της υπηρεσιακής εξέλιξης των Αξιωματικών ειδικής κατάστασης δείτε παρακάτω την εξαίρετη ανάλυση του για το θέμα αυτό:

Υπηρεσιακή Εξέλιξη Αξιωματικών Ειδικής Καταστάσεως

ΣΧΕΤ.  :         α. Ν.2439/96
                      β. Ν. 3883/10

            1.   Η βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων καθορίζεται από το ν.2439/96 για τα στελέχη που συμπλήρωσαν 25 έτη υπηρεσίας το 2012 και από το ν.3883/10 για τα νεότερα στελέχη.

            2.      H εφαρμογή του άρθρου 23 του ν.3883/2010, τερματίζει την βαθμολογική  εξέλιξη των στελεχών προερχόμενων από ΑΣΣΥ (ΣΜΥ) που εντάχθηκαν στην κατηγορία των Αξκών ειδικών καταστάσεων (ελαφράς υπηρεσίας και υπηρεσίας γραφείου) μετά την ψήφιση του ν.3883/2010 δημιουργώντας ανισότητες υπηρεσιακής εξέλιξης και ιεραρχίας.

            3.       Αποτέλεσμα είναι μια καταφανής αδικία, όσον αφορά την ιεραρχία του στρατεύματος διότι: για παράδειγμα, Αξκός εκ των ΑΣΣΥ (ΣΜΥ) που εντάχθηκε πριν την έναρξη ισχύος του ν.3883/2010 στην κατηγορία των Ειδικών Καταστάσεων, (λόγω ανίατης ή δυσίατης πάθησης), θα προαχθεί στον καταληκτικό βαθμό του Αντισυνταγματάρχη (σύμφωνα με το ν.2439/96), ενώ αντίστοιχος Αξκός ΑΣΣΥ (ΣΜΥ) με τα ίδια προσόντα, στο ίδιο εργασιακό καθεστώς, με ίδια ή και περισσότερα έτη υπηρεσίας, που νόσησε από ανίατη ή δυσίατη πάθηση μετά την έκδοση του νόμου, «τιμωρείται» με στασιμότητα στο βαθμό του Υπλγού για τους ελαφράς υπηρεσίας και του Λγού για τους υπηρεσίας γραφείου.
           4.         Επιπροσθέτως και πλέον όσων προαναναφέρθησαν, από την παράγραφο (ε) του άρθρου 23 του ν.3883/10 υπάρχει εξαίρεση από την συγκεκριμένη εφαρμογή για τους Αξκούς που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του Ν.Δ. 445/1974 και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν. 705/1977, καθόσον δεν υπάρχει καμία αναφορά για αυτή την κατηγορία Αξκών.

             5.        Σύμφωνα και με τη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος, η οποία ορίζει ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» καθιερώνεται όχι μόνο η ισότητα των Ελλήνων πολιτών έναντι του νόμου, αλλά και η ισότητα του νόμου έναντι αυτών, υπό την έννοια ότι ο νομοθέτης κατά την ρύθμιση ουσιωδώς ομοίων πραγμάτων, σχέσεων, καταστάσεων και κατηγοριών προσώπων δεν μπορεί να νομοθετεί κατά διάφορο τρόπο, εισάγοντας εξαιρέσεις και προβαίνοντας σε διακρίσεις, εκτός αν η διαφορετική ρύθμιση δεν είναι αυθαίρετη αλλά επιβάλλεται από λόγους γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος.

            6.         Η μετάταξη των στελεχών στις Ειδικές Καταστάσεις του στρατεύματος, εκτελείται, λόγω των σοβαρών (άνευ υπαιτιότητάς των) ανίατων ή δυσίατων κατά περίπτωση νοσημάτων που αντιμετωπίζουν.

               7.         Κατόπιν όλων των παραπάνω, προτείνεται η κατάργηση της παραγράφου (ε) του άρθρου 23 του ν.3883/2010, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η διαφορετική μεταχείριση ίδιας κατηγορίας Αξκων και να αποκατασταθεί η αίσθηση αδικίας που δημιουργήθηκε, ή να τροποποιηθεί αυτή εξαιρώντας τα στελέχη που είχαν συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας το 2012 και προάγονται σύμφωνα με το ν. 2439/96.

            8.         Τέλος τονίζεται ότι η κατάργηση της παραγράφου (ε) του άρθρου 23 του ν.3883/2010, δεν θα επιφέρει κανένα οικονομικό κόστος, διότι τα εν λόγω Ελαφράς Υπηρεσίας και Υπηρεσίας γραφείου στελέχη, εξελίσσονται μισθολογικά όπως και οι λοιποί ομοιόβαθμοί τους.


πηγή enoplos.com

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά