Τι υπογράφηκε σήμερα στο ΥΠΕΘΑ ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο



Συνήλθε σήμερα 24 Νοεμβρίου 2017 στην Αθήνα, το Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου. Το Διακυβερνητικό Συμβούλιο συνέρχεται δύο φορές το χρόνο, μια στην Κύπρο και μια στην Ελλάδα και σε αυτό συμμετέχουν οι Υπουργοί, οι Αρχηγοί, οι Γενικοί Διευθυντές και επιτελείς της ανώτατης στρατιωτικής ιεραρχίας των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.  Η πρώτη Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία τον  περασμένο Απρίλιο. Της Συνόδου του Διακυβερνητικού Συμβουλίου προηγήθηκε χθες συνεδρία της Μικτής Επιτελικής Ομάδας που εξέτασε σε βάθος και προετοίμασε όλα τα θέματα της σημερινής ατζέντας του Συμβουλίου.
Κατά τη Σύνοδο έγινε ανασκόπηση του έργου που έχει επιτελεσθεί το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο της μόνιμης, σταθερής και αναβαθμισμένης συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στον αμυντικό τομέα.
Κοινή πεποίθηση είναι ότι η συνεργασία αυτή βρίσκεται σήμερα στο ψηλότερο επίπεδο. Το Κοινό Μνημόνιο Χειρισμού Κρίσεων που έχει υπογραφεί και καθορίζει το πλαίσιο του κοινού επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κοινών απειλών σε διμερές επίπεδο αλλά και η ολοένα στενότερη συνεργασία σε επιχειρησιακό και επιτελικό επίπεδο, αθόρυβα και συστηματικά, έχουν ενισχύσει σημαντικά την αμυντική σύζευξη Ελλάδας-Κύπρου.
Η αμυντική αυτή σύζευξη αποκτά σήμερα νέα στρατηγική διάσταση μέσα στο πλαίσιο που διαμορφώνει η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης, με την εγκαθίδρυση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).
Κύπρος και Ελλάδα θα παραμείνουν στην πρώτη ταχύτητα των εξελίξεων προς την κατεύθυνση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και θα αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες προκειμένου μέσα από τη συμμετοχή σε επιχειρησιακά προγράμματα αλλά και προγράμματα που αφορούν κοινούς εξοπλισμούς, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, να προωθήσουν τα κοινά εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, στην ταραγμένη και ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο πλαίσιο αυτό, Ελλάδα και Κύπρος θα εντείνουμε τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση των στρατηγικών συνεργασιών που αναπτύσσουμε με φίλες γειτονικές χώρες, τόσο σε διμερές, όσο και σε τριμερές επίπεδο. Μέσα από κοινές ασκήσεις και εκπαίδευση αλλά και κοινά προγράμματα συνεργασίας για αντιμετώπιση κοινών απειλών διαμορφώνουμε το πλαίσιο για την προώθηση συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας.
 Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας στο τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών και της Κυβερνοάμυνας. 
Σήμερα, υπογράφηκε Συμφωνία Ανταλλαγής Διαβαθμισμένων Πληροφοριών ενώ το Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση ομάδας εργασίας για την παρακολούθηση και το συντονισμό της προόδου στο τομέα της Κυβερνοάμυνας.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της Συνόδου υπογράφηκε επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεργασίας σε θέματα Αεράμυνας και λήφθηκε απόφαση για  συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs). Η συνεργασία στον αεροναυτικό τομέα αναμένεται να αναβαθμιστεί περαιτέρω στο επόμενο διάστημα και μέσα στο πλαίσιο της PESCO.
Αποφασίστηκε επίσης η ενίσχυση της συνεργασίας σ’ ότι αφορά στην αμυντική βιομηχανία, με επιδίωξη συμμετοχής και τρίτων χωρών, και υπό το φως των προοπτικών χρηματοδότησης που δημιουργούνται μέσα από το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας. 
Η Επόμενη Σύνοδος του Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο στην Κύπρο



Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά