Γεια σου τσολιά μου... η ενδυμασία τους και τι συμβολίζει




Οι Εύζωνες είναι παγκοσμίως γνωστοί για την ενδυμασία τους.

Η φ ο υ σ τ α ν έ λ α σχεδιάστηκε ως στολή για την Ανακτορική παλιότερα και σήμερα Προεδρική Φρουρά και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συμβολισμών που αποδίδονται στα χαρακτηριστικά της ευζωνικής στολής. Για παράδειγμα, ο αριθμός στις δίπλες της φουστανέλας φημολογείται πως είναι ίσος με τη διάρκεια (σε έτη) της περιόδου της Τουρκοκρατίας, δηλαδή 400. Το φ ά ρ ι ο (ή φάρεο). Είναι το καπέλο του εύζωνα. Το φάριο έχει κόκκινο χρώμα και είναι κατασκευασμένο από τσόχα. Στη θέση του μετώπου φέρει το ελληνικό εθνόσημο. Χαρακτηριστικό κομμάτι του φάριου αποτελεί η μακριά μαύρη φούντα, κατασκευασμένη από μετάξι. Το σχήμα της θεωρείται πως συμβολίζει το δάκρυ του Χριστού στη Σταύρωση. Μοιάζει βέβαια με το τουρκικό φέσι, αν και για ευνόητους λόγους η ελληνική πλευρά αποφεύγει το συσχετισμό.
TSOLIAS, PARADOSIAKES ENDYMASIES, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ, ΤΣΟΛΙΑΣ, ΕΥΖΩΝΑΣ, nikosonline.gr
Το π ο υ κ ά μ ι σ ο είναι λευκού χρώματος και έχει χαρακτηριστικά μεγάλο άνοιγμα μανικιών. Το λευκό χρώμα, το οποίο κυριαρχεί σε ολόκληρη την ευζωνική στολή, θεωρείται πως συμβολίζει την αγνότητα των εθνικών αγώνων. Η φ έ ρ μ ε λ η είναι το γιλέκο του εύζωνα. Αποτελεί το δυσκολότερο, όσον αφορά την κατασκευή του, κομμάτι της ευζωνικής στολής. Διαθέτει λευκά και επίχρυσα νήματα, με τα οποία απεικονίζονται σχέδια λαογραφικής σημασίας. Ένα από αυτά αποτελούν τα αρχικά Χ και Ο, τα οποία θεωρείται ότι αντιστοιχούν στις λέξεις χριστιανός και ορθόδοξος. Οι κ ά λ τ σ ε ς είναι λευκές και κατασκευασμένες από μαλλί. Κάθε εύζωνας φέρει από δύο κάλτσες σε κάθε πόδι. Οι κάλτσες στηρίζονται στη μέση του εύζωνα, κάτω από τη φουστανέλα, με τη βοήθεια μιας δερμάτινης ζώνης που ονόμάζεται ανάσπαστος.
TSOLIAS, PARADOSIAKES ENDYMASIES, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ, ΤΣΟΛΙΑΣ, ΕΥΖΩΝΑΣ, nikosonline.gr
Οι κ α λ τ σ ο δ έ τ ε ς είναι μαύρου χρώματος και κατασκευασμένες από μετάξι. Τα τ σ α ρ ο ύ χ ι α είναι κόκκινου χρώματος και κατασκευασμένα από δέρμα. Στη σόλα κάθε τσαρουχιού βρίσκονται καρφωμένα περίπου 60 καρφιά, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον επιβλητικό ήχο που ακούγεται κατά το βηματισμό ενός εύζωνα. Κατά μέσο όρο, το κάθε τσαρούχι ζυγίζει τρία κιλά. Χαρακτηριστικό κομμάτι των τσαρουχιών αποτελούν οι μαύρες φούντες στις οποίες καταλήγουν οι μύτες τους. Θεωρείται πως η αρχική τους χρήση ήταν να κρύβονται σε αυτές μικρά κοφτερά αντικείμενα που θα μπορούσαν αιφνιδιαστικά να τραυματίσουν τον εχθρό σε μία «σώμα με σώμα» μάχη. Άλλη άποψη είναι ότι οι φούντες προστάτευαν τα δάχτυλα των ποδιών από το χιόνι και τα κρυοπαγήματα.
TSOLIAS, PARADOSIAKES ENDYMASIES, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ, ΤΣΟΛΙΑΣ, ΕΥΖΩΝΑΣ, nikosonline.gr
ΟΙ ΠΑΡΑΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ: Οι εύζωνες που φυλάσσουν το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη φορούν την στολή μόνο τις Κυριακές ή κατά τη διάρκεια εθνικών εορτών. Τις υπόλοιπες μέρες ντύνονται την καθημερινή ευζωνική ενδυμασία. Σε αυτήν, το λευκό πουκάμισο, η φέρμελη και η φουστανέλα αντικαθίστανται από τον ντουλαμά, τη χαρακτηριστική στολή των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα, βασισμένη στην παραδοσιακή ενδυμασία του χωριού Άλωνα Φλώρινας. Ο χειμερινός ντουλαμάς είναι σκούρου μπλε χρώματος, ενώ ο θερινός ανοικτού καφέ. Σε εθιμοτυπικές εκδηλώσεις της Προεδρικής Φρουράς, ορισμένοι εύζωνες φέρουν τις παραδοσιακές στολές της Κρήτης και του Πόντου, ως αναγνώριση της συμβολής αυτών των περιοχών στους εθνικούς αγώνες.
TSOLIAS, PARADOSIAKES ENDYMASIES, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ, ΤΣΟΛΙΑΣ, ΕΥΖΩΝΑΣ, nikosonline.grTSOLIAS, PARADOSIAKES ENDYMASIES, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ, ΤΣΟΛΙΑΣ, ΕΥΖΩΝΑΣ, nikosonline.grTSOLIAS, PARADOSIAKES ENDYMASIES, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ, ΤΣΟΛΙΑΣ, ΕΥΖΩΝΑΣ, nikosonline.grTSOLIAS, PARADOSIAKES ENDYMASIES, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ, ΤΣΟΛΙΑΣ, ΕΥΖΩΝΑΣ, nikosonline.gr TSOLIAS, PARADOSIAKES ENDYMASIES, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ, ΤΣΟΛΙΑΣ, ΕΥΖΩΝΑΣ, nikosonline.grTSOLIAS, PARADOSIAKES ENDYMASIES, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ, ΤΣΟΛΙΑΣ, ΕΥΖΩΝΑΣ, nikosonline.grTSOLIAS, PARADOSIAKES ENDYMASIES, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ, ΤΣΟΛΙΑΣ, ΕΥΖΩΝΑΣ, nikosonline.grTSOLIAS, PARADOSIAKES ENDYMASIES, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ, ΤΣΟΛΙΑΣ, ΕΥΖΩΝΑΣ, nikosonline.gr

nikosonline

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά