Τιμή στους ANZAC από τους Εύζωνες – Ρίγη συγκίνησης στο Σίδνεϊ

Τιμή στους ANZAC από τους Εύζωνες – Ρίγη συγκίνησης στο Σίδνεϊ
Το… ευζωνικό τσαρούχι για άλλη μία χρονιά σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στο κέντρο του Σίδνεϊ, και παράλληλα έδωσε ένα αίσθημα υπερηφάνειας στην ελληνική κοινότητα. Εννεαμελές άγημα της Προεδρικής Φρουράς, με επικεφαλής τον λοχαγό Θεοφάνη Κασιμάτη, ταξίδεψε μέχρι την μακρινή Αυστραλία προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους ANZAC, τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς που συμμετείχαν στην εκστρατεία της Καλλίπολης ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
 
 
Στις 25 Απριλίου 1915 ξεκίνησαν οι πρώτες απόπειρες απόβασης των ANZAC από τη Λήμνο στη χερσόνησο της Καλλίπολης. Αυτή είναι και η ημέρα εθνικής γιορτής, τόσο στην Αυστραλία όσο και στη Νέα Ζηλανδία.
Η Προεδρική Φρουρά συμμετείχε στην παρέλαση που έγινε ανήμερα της εθνικής εορτής, του ANZAC Day – «ζήτω η Ελλάς» και «γεια σας λεβέντες» φώναζαν οι ομογενείς, ενώ δεν ήταν λίγοι οι τουρίστες που προσπάθησαν να βγάλουν φωτογραφίες με τους Εύζωνες. Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν οι Έλληνες στρατιώτες στάθηκαν προσοχή μπροστά στο πολεμικό μνημείο της πόλης, σε ένδειξη σεβασμού για τους πεσόντες. «Ο κόσμος που τους παρακολουθούσε ξέσπασε σε επευφημίες», αναφέρεται σε ρεπορτάζ του SBS Greek.

Στην παρέλαση την ελληνική πολιτεία εκπροσώπησε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ δρ Σταύρος Κυρίμης, ενώ επικεφαλής του τμήματος του ελληνικού RSL ήταν ο πρόεδρός του Χάρης Άντριους. «Το ANZAC Day έχει σφυρηλατήσει τις σχέσεις Αυστραλίας-Ελλάδας», είπε μιλώντας στο SBS Greek ο ομοσπονδιακός υπουργός Βιομηχανίας Αθανάσιος Συνοδινός.
Το παρών έδωσαν και ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Νέας Νότιας Ουαλίας Γιάννης Καλλιμάνης και ο πρόεδρος της επιτροπής για τον εορτασμό της Μάχης της Κρήτης Τζέιμς Τζόρνταν.

(Φωτ.: Facebook / SBS Greek)
Η Προεδρική Φρουρά, που ταξίδεψε στο Σίδνεϊ μετά από αίτημα της Ελληνικής Λέσχης της πόλης, την Παρασκευή και το Σάββατο για μία ώρα θα αναλάβει τη φρούρηση του κενοταφίου στο μνημείο του Martin Place, όπως ακριβώς και στον Άγνωστο Στρατιώτη. Το απόγευμα της Παρασκευής οι Εύζωνες θα παραβρεθούν στη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Ιωάννη Παραμάντα, ενώ το Σάββατο οι ομογενείς θα δώσουν δεξίωση προς τιμήν τους.

πηγη: pontos-news.gr

limnosreport
Share on Google Plus

About VALIA ABATZI

Παιδί στρατιωτικής οικογένειας. Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Πτυχιούχος Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής με Πολυμέσα. Έχει παρουσιάσει αρκετές εκδηλώσεις και είναι η ιδιοκτήτρια του ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ και ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας ΔΙΕΚ Τρίπολης. Διδάσκει Στρατιωτικό Ρεπορτάζ και Δημόσιες σχέσεις στις ΕΔ. Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου