Έχουν εξουδετερώσει χιλιάδες πυρομαχικά αλλά μόνο μία βόμβα έριξε περισσότερο φως στην επικίνδυνη δουλειά τους και έκανε τον κόσμο να αγωνιά να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τον "εκρηκτικό" τρόπο δουλειάς τους.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τον Θωμά Δαούτη, διοικητή του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς (ΤΕΝΞ) και τον υπολοχαγό του ΤΕΝΞ Ευστάθιο Λαγό, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ολιγομελούς ομάδας που κατέβηκε στον λάκκο, όπου υπήρχε η βόμβα στο Κορδελιό για να την απενεργοποιήσει, το μόνο αξιοσημείωτο της επιχείρησης ήταν ότι έλαβε χώρα μέσα σε κατοικημένη περιοχή.
"Γενικώς, έχουμε εκπαιδευτεί σαν μονάδα για να αντιμετωπίζουμε τέτοια περιστατικά, οπότε δεν ήταν κάτι που μπορούσε να μας τρομάξει. Το μόνο διαφορετικό που μας προκάλεσε κάποια προβλήματα, ήταν ότι βρισκόταν μέσα σε κατοικημένη περιοχή, επομένως χρειαζόταν άριστος συντονισμός με όλους τους φορείς ώστε να γίνει η επιχείρηση", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγός.
Προσθέτει, μάλιστα, ότι "η εξαιρετικά καλή κατάσταση της βόμβας, ενείχε κινδύνους για τους πυροτεχνουργούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση απενεργοποίησής της".
"Δεν ήταν σχεδόν καθόλου διαβρωμένη, κάτι που σήμαινε ότι έπρεπε να επιχειρήσουμε σε έναν εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα, και στο εσωτερικό του θα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και θα μπορούσε να πυροδοτηθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή" διευκρινίζει, ξεκαθαρίζοντας ότι "όσο η βόμβα ήταν θαμμένη και δεν την πείραζε κανείς, ήταν πάρα πολύ δύσκολο να εκραγεί αλλά τη στιγμή που αποκαλύφθηκε, θα έπρεπε να απομακρυνθεί
thestival