Ασφαλιστικό : Διορθώνεται η αδικία για τους ένστολους








Με δύο αλλαγές που αφορούν τη διόρθωση της αδικίας στα ποσοστά αναπλήρωσης για τους ενστόλους και την αύξηση της ποινής για όσους συνταξιούχους δεν δηλώνουν ότι εργάζονται κατατίθεται έως τη Δευτέρα στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Την ίδια ώρα, με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ αναγνωρίζεται ο χρόνος τακτικής επιδότησης της ανεργίας των μη μισθωτών (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι) ως χρόνος ασφάλισης προκειμένου να βγουν στη σύνταξη κατά έναν χρόνο νωρίτερα.

Η πρώτη αλλαγή στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό σχέδιο νόμου αφορά το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τους ενστόλους, που αδικούνται από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων μετά τα 40 έτη ασφάλισης. Οι συγκεκριμένοι συνταξιοδοτούνται μετά τη 40ετία λόγω της προσμέτρησης έως και μίας πλασματικής 5ετίας σε όσους υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις, διάστημα για το οποίο τα ποσοστά αναπλήρωσης φθίνουν με βάση το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί σε διαβούλευση. Ηδη ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν αφορά πάρα πολλούς, ξεκαθάρισε ότι δεν καταργείται η αναγνώριση των πλασματικών και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της συγκεκριμένης περίπτωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους ενστόλους θα ισχύσει διπλό σύστημα, η κλίμακα Βρούτση για τον ασφαλιστικό βίο έως τα 40 έτη, και η κλίμακα Κατρούγκαλου από τα 40 έτη και μετά.


Μαύρη εργασία

Η δεύτερη αλλαγή αφορά την ποινή στη μαύρη εργασία των συνταξιούχων, δηλαδή όσων εργάζονται και δεν το έχουν δηλώσει στον ΕΦΚΑ. Η ποινή για τη μαύρη εργασία των συνταξιούχων θα αυξηθεί από τους 10 στους 12 μήνες.

Με την προωθούμενη διάταξη προβλέπεται ότι στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του ΕΦΚΑ οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, οι ακαθάριστες συντάξεις, κύριες, επικουρικές και προσυνταξιοδοτικές παροχές, καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 30% για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα. Επίσης ορίζεται ότι για συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, αναστέλλεται πλήρως η καταβολή των κύριων, επικουρικών συντάξεων και των προσυνταξιοδοτικών παροχών, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας.

Οι συνταξιούχοι υποχρεούνται, προτού αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν, να το δηλώσουν στον φορέα κύριας ασφάλισης του ΕΦΚΑ, καθώς και στο ΕΤΕΑΕΠ. Παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου ποσού ίσου με το ύψος 12 μηνιαίων συντάξεων. Το ποσό της οφειλής δύναται να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως του ποσού του 1/4 από την κύρια σύνταξη και για την επικουρική. Διαφορετικά, εισπράττεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων. Μεταξύ άλλων, εξαιρούνται των ανωτέρω ρυθμίσεων oι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι οποίοι θα λαμβάνουν όλο το ποσό της σύνταξής τους, ενώ συνεχίζουν την απασχόλησή τους στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι-πτηνοτρόφοι και αλιείς.


Χρόνος επιδότησης

Στο μεταξύ, αναγνωρίζεται ο χρόνος τακτικής επιδότησης της ανεργίας των μη μισθωτών (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι) ως χρόνος ασφάλισης προκειμένου να βγουν στη σύνταξη κατά έναν χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, αναγνωρίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθενείας και τακτικής ανεργίας μισθωτών και ο χρόνος καταβολής του βοηθήματος για 800.000 μη μισθωτούς.

Στο πεδίο εφαρμογής των νέων διατάξεων που έχουν αναδρομική ισχύ από 17 Μαΐου 2019 εμπίπτουν οι υπαγόμενοι στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ (π. ΟΑΕΕ, π. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και π. ΕΤΑΑ) που έχουν λάβει βοήθημα από τον ΟΑΕΔ.

Η αναγνώριση του χρόνου καταβολής βοηθήματος στους μη μισθωτούς γίνεται με τις ίδιες προϋποθέσεις και τους όρους που αναγνωρίζεται ο χρόνος τακτικής και επιδοτούμενης από τον ΟΑΕΔ ανεργίας των μισθωτών. Ειδικότερα:

- Για την αναγνώριση του χρόνου καταβολής του βοηθήματος ως πλασματικού χρόνου υποβάλλεται σχετική αίτηση από τους ενδιαφερομένους στις αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων του ΕΦΚΑ κατά το στάδιο της συνταξιοδότησης.

- Οι αιτούντες θα πρέπει να έχουν λάβει το παραπάνω βοήθημα σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011.

- Να προσκομίζεται σχετική βεβαίωση καταβολής του βοηθήματος από τον ΟΑΕΔ.

Ο πλασματικός χρόνος καταβολής βοηθήματος:

- που μπορεί να αναγνωριστεί φτάνει μέχρι ένα (1) έτος.

- αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά και δεν εκδίδεται πράξη αναγνώρισης.

- αξιοποιείται μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, και όχι για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης.

- συνυπολογίζεται στο ανώτατο κατ' έτος όριο των δυνάμενων να αναγνωριστούν πλασματικών χρόνων ασφάλισης, που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν. 3996/2011, όπως ισχύουν.

tanea
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά