Live εικόνα από τις Καστανιές

photo: Eurokinissi
photo: Eurokinissi

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Ανγκελα Μέρκελ πως η Ελλάδα εξετάζει τη σφράγιση των συνόρων της μετά τις μαζικές κινήσεις μεταναστών. Έθεσε και θέμα μετά την έξαρση και τα πρώτα κρούσματα από κορονοϊό στη χώρα μας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Μεταναστευτικό και κορονοϊός τα θέματα της τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας συζητήθηκε η κατάσταση στην Τουρκία, οι κινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα και ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, μετά και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από κορονοίό στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Ανγκελα Μέρκελ ότι η Ελλάδα εξετάζει τη σφράγιση των συνόρων της μετά τις μαζικές κινήσεις μεταναστών. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και θέμα λόγω της έξαρσης από τον κορονοϊό και τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το 75% των Αφγανών που φτάνουν στην Ελλάδα, προέρχονται από το Ιράν, χώρα στην οποία υπάρχει έντονη έξαρση του κορονοϊού. Παράλληλα, και οι Σύροι έρχονται σε επαφή μαζί τους, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο για εξάπλωση της επιδημίας.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι πλέον κανένας δεν θα εισέρχεται μέσω των επίσημων οδών εισόδου στη χώρα χωρίς νόμιμα έγγραφα. «Μόνο όσοι έχουν νόμιμα έγγραφα» τονίζουν. Σημειώνουν επίσης ότι σε περίπτωση που παρατηρείται συμφόρηση στις πύλες εισόδου, τα τελωνεία θα κλείνουν προσωρινά έως ότου ολοκληρωθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, όσο διάστημα κι αν χρειαστεί. 
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ήδη έχουν ενταθεί οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας. Διευκρινίζεται ότι η απόφαση για σφράγιση χερσαίων συνόρων αφορά στις επίσημες διόδους εισόδου και στις οποίες ήδη έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι συνοριακές πύλες εισόδου της χώρας θα κλείνουν κατά περίπτωση, όπως ήδη έγινες στο τελωνείο στις Καστανιές Έβρου.

Έκλεισε το τελωνείο στον Έβρο

Διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Παρασκευής 28/2. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών- προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.
Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.

Οι απειλές της Τουρκίας: Εκβιάζει με το μεταναστευτικό - επιδιώκει στήριξη για Συρία

Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν θα εμποδίσει τους πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη από ξηράς ή μέσω θαλάσσης από την περιοχή του Ιντλίμπ». «Τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριακοί φύλακες, διατάχθηκαν να σταματήσουν να τους εμποδίζουν, μετά την έκτακτη στρατιωτική σύσκεψη που έκανε στην Αγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Η σύσκεψη κράτησε πάνω από δύο ώρες, μετά τις τελευταίες εξελίξεις όπου οι πρόσφυγες που πλησίασαν τα σύνορα Συρίας - Τουρκίας ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο. Ο εκπρόσωπος του ΑΚ, Ομέρ Τσελίκ, ανέφερε: «Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τους πρόσφυγες άλλο. Σήμερα, Παρασκευή, θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ, για την κατάσταση στην Συρία».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατού. Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Ερντογάν επικοινώνησε με την αρχηγό του ακροδεξιού Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, ενημερώνοντάς την για τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη σύσκεψη.
Νωρίτερα, 33 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση του Συριακού καθεστώτος από αέρος. Αρχικά ο αριθμός που είχε δοθεί ήταν στους 22, όμως ο αριθμός αυξάνεται όσο περνά η ώρα και υπάρχον αρκετοί τραυματίες. Αλλες πληροφορίες ανεβάζουν τους νεκρούς στους 50, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί.
«Το αίμα των στρατιωτών μας δεν θα μείνει στο έδαφος. Θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας στην Συρία μέχρι να πέσουν τα χέρια μας από την σημαία. Θα απαντήσουμε στην Συρία με τον ίδιο τρόπο που στόχευσε τους στρατιώτες μας. Από αέρα και έδαφος θα υποστηρίξουμε τις δυνάμεις μας», ανέφερε ο Φαχτερίν Αλτούν, εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας.
Λίγες ώρες αργότερα, η Τουρκία ξεκίνησε βομβαρδισμούς κατά θέσεων του Ασάντ στην βορειοδυτική Συρία ως αντίποινα για τα θύματά της.
Τα ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο τουρκικός στρατός άνοιξε πυρ κατά ρωσικών αεροσκαφών πάνω από το Ιντλίμπ, κάτι που η Τουρκία διέψευσε, με την ένταση μεταξύ των δύο χωρών να φαίνεται πως αυξάνεται με αφορμή την Συρία και την στήριξη της Ρωσίας στις δυνάμεις του Ασάντ.
Στην διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης, υπήρξε και τηλεφώνημα του υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλενμπεργκ, χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συζητήσεων. Το τηλεφώνημα έγινε αμέσως μετά την είδηση πως Τούρκοι στρατιώτες έχασαν την ζωή τους από την επιδρομή στην Ιντλίμπ.

Σύσκεψη στο Πεντάγωνο - Ενισχύονται οι δυνάμεις στα σύνορα

Συναγερμός στο Πεντάγωνο μετά τις ευθείες απειλές της Τουρκίας, που χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό για να πιέσει την Ευρώπη. Τα σύνορα της Ελλάδας πέρασαν τα μεσάνυχτα 300 πρόσφυγες από την Τουρκία, καθώς ο Ερντογάν άνοιξε την κάνουλα του μεταναστευτικού, με την τουρκική κυβέρνηση να δηλώνει ότι δεν θα εμποδίσει τους πρόσφυγες από το Ιντλίμπ να φτάσουν στην Ευρώπη
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την προσπάθεια της Τουρκίας να εκβιάσει την Ευρώπη με την «αποστολή» προσφύγων και μεταναστών με ψυχραιμία αλλά και με κινήσεις που δείχνουν ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει η χώρα το «πρώτο θύμα».
Στον Έβρο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έπειτα από σύσκεψη που είχε τις πρώτες πρωινές ώρες με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Στον Έβρο μεταβαίνει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ο οποίος θα συνεργαστεί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για ζητήματα φύλαξης των συνόρων.
Στον Έβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα επισκεφτεί συγκεκριμένα σημεία της μεθορίου. Ήδη έχουν δοθεί εντολές για «λελογισμένη ενίσχυση των δυνάμεων» όπου χρειαστεί. Οι στρατιωτικές δυνάμεις θα συνεργαστούν με την αστυνομία σ΄ ό,τι χρειαστεί προκειμένου το μήνυμα να είναι σαφές και καθαρό: Μήνυμα όχι μόνο προς την Τουρκία αλλά και προς τους Ευρωπαίους. Η Ελλάδα θα αντιδράσει ψύχραιμα, όπως πρέπει, καθώς έχει και τον τρόπο και τα μέσα για να το κάνει.
Ενίσχυση υπάρχει και στη θάλασσα, όπου βέβαια η αντιμετώπιση της κατάστασης είναι πιο περίπλοκη. Στη Λέσβο βρίσκεται ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και εκεί μεταβαίνει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Εθνικός Συντονιστής για το Μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής με τον οποίο θα έχουν συνεργασία.

Κυβερνητικές πηγές: Στο μέγιστο βαθμό η φύλαξη των συνόρων

συνορα εβροσ καστανιες
«Η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων στη Συρία και στην απόφαση τους Τουρκίας να «ανοίξει τις πόρτες» προς την Ευρώπη στις προσφυγικές ροές.
«Μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ, η Αθήνα είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», όπως επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Τουρκικά ΜΜΕ: Εκατοντάδες μετανάστες κατευθύνονται στην Ελλάδα

συνορα εβροσ μεταναστευτικο
Εκατοντάδες μετανάστες έχουν ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Τουρκία και κατευθύνονται προς τα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αφού ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Άγκυρα πλέον δεν θα σταματά τους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη.
Το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT και ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός NTV μετέδωσαν εικόνες από μερικές δεκάδες ανθρώπους, τους οποίους παρουσίασαν ως μετανάστες που κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Ελλάδα.
Το πρακτορείο DHA μετέδωσε ότι περίπου 300 Σύροι, Ιρακινοί ακόμη και Ιρανοί μετανάστες κατευθύνονται προς τα σύνορα στην Αδριανούπολη. Την ίδια πληροφορία μετέδωσε και το πρακτορείο Demiroren.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah, που πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση, η απόφαση "να ανοίξουν οι πόρτες" από την Τουρκία ελήφθη στη διάρκεια έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
To Demiroren πρόσθεσε εξάλλου ότι άλλη ομάδα μεταναστών έχει συγκεντρωθεί στις ακτές των Δαρδανελλίων με σκοπό να περάσουν με βάρκες στην Ελλάδα.
Εξάλλου το TRT μετέδωσε ότι δεκάδες άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν το συνοριακό πέρασμα Καπίκουλε και να εισέλθουν στη Βουλγαρία, όμως οι αρχές εκεί δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στο βουλγαρικό έδαφος.
dikaiologitika

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά