Κάποιοι με τις προτάσεις τους ¨έκαψαν¨ τους συναδέλφους τους στο τελευταίο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ , το πολυνομοσχέδιο , με υπογραφή Ρήγα.
Επικοινώνησε μαζί μας στέλεχος του Στρατού ξηράς και μας ανέφερε το τι έχει γίνει.
Έχοντας ο ίδιος σύζυγο ΑΜΕΑ εκτελεί πλέον κανονικά υπηρεσίες (χωρις διανυκτέρευση) και επίσης έχουν και ένα μικρό παιδί.
Αυτός που μας ρώτησε είναι αν είναι υπηρεσία και πάθει κάτι η σύζυγος τότε τι γίνεται.
Όπως διαπιστώσαμε στον νόμο του Βενιζέλου ο οποίος ίσχυε μέχρι και τον Μάιο του 2019 αναφερόταν το εξής:
3. Για όσους στρατιωτικούς προστατεύουν ΑΜΕΑ ισχύουν τα παρακάτω:
α. Εφόσον έχουν σύζυγο ΑΜΕΑ απαλλάσσονται όλων των υπηρεσιών, καθώς επίσης και των ασκήσεων, εφόσον η απαλλαγή τους είναι δυνατή, ως εκ της φύσεως των καθηκόντων τους και της ασκήσεως. Σε περίπτωση εφαρμογής κυλιόμενου ωραρίου, έχουν δικαίωμα επιλογής του χρόνου εργασίας
Από τον Ιούνιο του 2019- νόμος Ρήγα ισχύει το εξής:
«Άρθρο 2 Εκτέλεση υπηρεσιών - Συμμετοχή σε ασκήσεις 1. Οι παρακάτω κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού εκτελούν μόνο υπηρεσίες που δεν απαιτούν διανυκτέρευση και απαλλάσσονται από τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση των καθηκόντων τους και της άσκησης, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Διοικητή της Μονάδας ή Υπηρεσίας τους: α. Όσοι έχουν ανήλικο τέκνο που είναι ΑμεΑ. Σε περίπτωση συζευγμένων στρατιωτικών, τα ευεργετήματα απολαμβάνει ο ένας εκ των ανωτέρω, κατόπιν υποβολής σχετικής δήλωσης, εκτός εάν τα τέκνα είναι περισσότερα του ενός. β. Όσοι έχουν την επιμέλεια ατόμου που είναι ΑμεΑ, κατόπιν δικαστικής απόφασης. γ. Όσοι έχουν σύζυγο που είναι ΑμεΑ ή νοσηλεύεται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα (30) ημερών σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η νοσηλεία. Σε περίπτωση εφαρμογής κυλιόμενου ωραρίου, αυτοί έχουν δικαίωμα επιλογής του χρόνου εργασίας.
Από ότι φαίνεται κάποιοι που ανακατεύτηκαν ζητώντας πράγματα για τους συναδέλφους τους που έχουν άτομα προστατευόμενα ΑΜΕΑ αντί να φτιάχνουν την κατάσταση την χειροτέρεψαν!!!
Και εννοείται ότι εφαρμόζεται ο τελευταίος νόμος.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου