Αναστάτωση σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα στους Ελαφράς Υπηρεσίας έχει φέρει η πληροφορία πως καταργείται η ΑΣΥΕ = Ανώτατη Στρατού Υγειονομική Επιτροπή.
Το θέμα είναι αν καταργηθεί με τι θα αποκατασταθεί και τι θα γίνει τόσο με τους παλιούς ΕΥ όσο και με αυτούς που περιμένουν να κριθούν.
Ιστορία
Η οργάνωση και η έναρξη λειτουργίας της ΑΣΥΕ τοποθετείται το έτος 1838, όταν αρχίζει και η οργάνωση του Ελληνικού Στρατού. Είχε ως πρόεδρο τον Ιατρό Χειρουργό Αρχίατρο Βαυαρό φιλέλληνα Ερρίκο Τράιμπερ, ο οποίος παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 1864.
Αρχικά η ΑΣΥΕ εγκαταστάθηκε στο Α΄ Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (Μακρυγιάννη), όπου και λειτούργησε μέχρι 1890. Μετέπειτα μεταστεγάστηκε σε κτήριο του παλαιού 401 ΓΣΝΕ (όπισθεν ΝΙΜΤΣ) μέχρι και το 1971, οπότε και μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου ΜΠΕΛΙΑ (περιοχή Κατεχάκη).
Η ΑΣΥΕ στο σημερινό χώρο λειτουργίας της (εγκαταστάσεις ΔΥΓ/ΓΕΣ) βρίσκεται από τις αρχές του 2002.
Αποστολή
Η Ανωτάτη Στρατού Υγειονομική Επιτροπή ( ΑΣΥΕ) είναι το ανώτερο υγειονομικό γνωμοδοτικό συμβούλιο του Στρατού Ξηράς. Κύριο έργο της είναι η πιστοποίηση της σωματικής ικανότητας του στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και των υποψηφίων των Παραγωγικών σχολών.
Επιπλέον η ΑΣΥΕ:
1. Γνωματεύει για την υγειονομική κατάσταση ιδιωτών που παραπέπονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
2. Υποστηρίζει γραμματειακά και τηρεί τα αρχεία της Αναθεωρητικής Υγειονομικής Επιτροπής Στρατού (ΑΥΕΣ).
Η ΑΣΥΕ υπάγεται υπό τον Υ/ΓΕΣ και διευθύνεται από Ταξίαρχο (ΥΙ).
Διαδικασία Παραπομπής στην ΑΣΥΕ
Ο/Η ενδιαφερόμενος/η υπάλληλος πρέπει να ζητήσει με αίτησή του/της προς την αρμόδια Διεύθυνση Συντάξεων του Γ.Λ.Κράτους την παραπομπή του/της στην ΑΣΥΕ προκειμένου να γνωματεύσει για το είδος της πάθησης και το ποσοστό ανικανότητας.
Για διευκόλυνση της Επιτροπής κρίνεται σκόπιμο να συνοδεύεται η αίτηση από κάποια ιατρική γνωμάτευση (νοσοκομείου ή Υγειονομικής Επιτροπής ή του ΚΕΠΑ) για το είδος της πάθησης.
Η αρμόδια Διεύθυνση Συντάξεων εκδίδει ένα παραπεμπτικό έγγραφο το οποίο ταυτόχρονα κοινοποιεί και στον/στην ενδιαφερόμενο/η υπάλληλο.
Οταν ο/η ενδιαφερόμενος/η το λάβει επικοινωνεί με την ΑΣΥΕ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σ’ αυτό, για να καθοριστεί ο τόπος και ο χρόνος εξέτασής του/της.
Η γνωμάτευση που εκδίδεται από την ΑΣΥΕ αποστέλλεται στην Διεύθυνση Συντάξεων που έκανε την παραπομπή, η οποία με την σειρά της την κοινοποιεί στον/στην ενδιαφερόμενο/η.
Πριν την ολοκλήρωση της προαναφερόμενης διαδικασίας είναι φρόνιμο να μην έχει ο/η υπάλληλος κινήσει την διαδικασία αποχώρησής του/της από την υπηρεσία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου