Οι κατηγορίες των Υπαξιωματικών- Περί Σώματος Υπαξιωματικών Νο2.

ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ Περί Σώματος Υπαξιωματικών Νο2.
Επειδή πολλά γράφονται σχετικά με τις προθέσεις του ΥΕΘΑ να δημιουργήσει Σώμα Υπαξιωματικών στα πρότυπα των ΗΠΑ ας δούμε λιγάκι τι συμβαίνει εκεί, στις ΗΠΑ. Το Σώμα Υπαξιωματικών αποτελείται από 13 διαφορετικούς ιεραρχημένους βαθμούς και χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Στους Κατώτερους, στους Υπαξιωματικούς και στους Ανώτερους.
Κατώτεροι Υπξκοί
· (Ε-1) Στρατιώτης
· (Ε-2) Στρατιώτης 2ης Τάξεως
· (Ε-3) Στρατιώτης 1ης Τάξεως
· (Ε-4) Σπεσιαλίστας
Υπξκοί
· (Ε-4) Δεκανέας
· (Ε-5) Λοχίας
· (Ε-6) Επιλοχίας
Ανώτεροι Υπξκοι
· (Ε-7) Επιλοχίας 1ης Τάξεως
· (Ε-8) Επιλοχίας Master
· (Ε-8) Επιλοχίας First
· (Ε-9) Επιλοχίας Major
· (E-9) Επιλοχίας Διοικητής
· (Ε-9) Αρχηγός των Υπξκων των ΕΔ
Καθηκοντα - Βαθμολογική Εξέλιξη και Προϋποθέσεις
Κατώτεροι Υπξκοί
Σε γενικές γραμμές στην κατηγορία των Κατωτέρων Υπξκων τα καθήκοντα περιορίζονται σε διάφορες εργασίες που δεν απαιτούνται ηγετικές ικανότητες παρότι από τον βαθμό του (Ε-3) και (Ε-4) ξεκινάει η μετάβαση του εκπαιδευόμενου στρατιώτη στην ανάπτυξη τεχνικών και ηγετικών ικανοτήτων. Οι βαθμολογικές προαγωγές στην κατηγορία αυτή γίνονται βάσει χρόνου υπηρεσίας και ο ανώτερος βαθμός της κατηγορίας (Ε-4) αποκτιέται μετά τα 2 χρόνια υπηρεσίας και αφού έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς συγκεκριμένη εκπαίδευση. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν όσοι διαθέτουν πτυχίο 4ετους φοίτησης σε κολλέγιο ή κάποιου είδους παρεμφερές τίτλο με συγκεκριμένη εξειδίκευση που απέκτησαν ως πολίτες και οι οποίοι εισέρχονται στις ΕΔ με τον ανώτερο βαθμό γλιτώνοντας τα 2 έτη εκπαίδευσης.
Υπξκοί
Στην κατηγορία αυτή όλα αλλάζουν. Τα καθήκοντα σχετίζονται με επιχειρησιακά αντικείμενα και εκπαιδεύσεις και οι προαγωγές προϋποθέτουν την συμπλήρωση ενός ελάχιστου χρόνου υπηρεσίας στον κατεχόμενο βαθμό, την επιτυχή αποφοίτηση σε συμμετοχή στρατιωτικών διαγωνισμών (βολές φορητού οπλισμού, φυσική κατάσταση, γραπτές εξετάσεις κτλ.) με την συμπλήρωση της απαιτούμενης συνολικής βαθμολογίας καθώς και την κατοχή πτυχίου σχολικής εκπαίδευσης με καλή βαθμολογία. Ο ανώτερος βαθμός της κατηγορίας (Ε-6) αποκτιέται μετά τα 6,5 χρόνια υπηρεσίας.
Ανώτεροι Υπξκοι
Αυτή η κατηγορία στελεχώνεται από προσωπικό που αναλαμβάνει καθήκοντα αυξημένων επιπέδων  ευθύνης και χαίρει  μεγάλου σεβασμού και εκτίμησης. Η διαδικασία στελέχωσης αυτών των βαθμών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις διαδικασίες βαθμολογικής εξέλιξης της προηγούμενης κατηγορίας. Οι επιλογές γίνονται από τα κεντρικά Αρχηγεία βάσει των εξαιρετικών ικανοτήτων ηγεσίας, την εκτενή εμπειρία και την ικανότητά του υποψηφίου να επικοινωνεί τόσο πάνω όσο και κάτω στην αλυσίδα της διοίκησης. Προϋπόθεση οι υποψήφιοι που επιλέχτηκαν να φέρουν τον βαθμό του (Ε-7) να παραμείνουν σε αυτόν για τουλάχιστον 6 έτη ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα υποψηφιότητας για εξέλιξη στον αμέσως επόμενο βαθμό του (Ε-8) και να παραμείνουν σε αυτόν άλλα 8 έτη. Η υψηλότερη θέση της κατηγορίας αυτής είναι αυτή του (Ε-9). Ο Αρχηγός των Υπξκων των ΕΔ. Μία και μοναδική θέση. Πρόκειται για τον ανώτερο στρατιωτικό σύμβουλο του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΑΓΕΣ) σε θέματα Υπξκων.
Όπως αντιλαμβάνεστε το Σώμα Υπαξιωματικών των ΗΠΑ είναι άριστα δομημένο και οργανωμένο και αντίστοιχο ενδεχομένως να μην υπάρχει πουθενά. Στη παρούσα φάση, είναι σχεδόν αδύνατον να ενταχθεί και να εφαρμοστεί στο χώρο των Ελληνικών ΕΔ Σώμα Υπξκων αντίστοιχο με αυτό των ΗΠΑ. Η παράδοση της βαθμολογικής εξέλιξης στελεχών, να ξεκινούν από την κατηγορία των Υπξκών και των χαμηλότερων επιπέδων ιεραρχίας και να προάγονται στην κατηγορία των Αξκών με μόνο κριτήριο τα έτη υπηρεσίας, είναι προβληματική. Αυτή η παράδοση αποτελεί τροχοπέδη στην δημιουργία ενός ρεαλιστικού και αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης των στελεχών που θα έπρεπε οι ΕΔ να είχαν εδώ και καιρό.
Εν κατακλείδι, η απόφαση του ΥΕΘΑ για δημιουργία Σώματος Υπαξιωματικών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αρχικά θα πρέπει να υιοθετήσουν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία του πρότυπου των ΗΠΑ ώστε να χτιστούν οι βάσεις. Ακόμα όμως και για αυτή την μικρή αρχικά αλλά μακροπρόθεσμα μεγάλων διαστάσεων ποιοτική αναβάθμιση των ΕΔ, θα πρέπει να δουλέψουν πολύ! Όχι τόσο σε υλικοτεχνικό επίπεδο όσο κυρίως σε επίπεδο αντιμετώπισης και αλλαγής της στρατιωτικής παραδοσιακής νοοτροπίας.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά