Άρθρο υπξ/κου για τα Διακριτικά Βαθμών Υπαξιωματικών





Σε συνέχεια της απάντησης που δόθηκε από τον ΥΦΕΘΑ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή στον Γ.Γ. ΣΑΣΜΥ σχετικά με την πρόταση του δεύτερου περί θέσπισης για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ, ιδιαίτερων διακριτικών βαθμού, επιτρέψτε μου να εκφράσω ορισμένες σκέψεις μου.

Στην απάντησή του ο κ.ΥΦΕΘΑ δεν κρίνει σκόπιμο να υιοθετηθεί οποιαδήποτε περαιτέρω αλλαγή στα υφιστάμενα διακριτικά των οποίων η διαφοροποίηση τους θεσπίστηκε πριν λίγα χρόνια, ενώ πριν επέλθει  η εν λόγω διαφοροποίηση τα διακριτικά παρέμεναν ίδια για όλους τους Υπξκούς ανεξαρτήτως προέλευσης.

Της αιτιολόγησης που δόθηκε από τον κ. ΥΦΕΘΑ περί της υφιστάμενης διαφοροποίησης, προηγήθηκε η λέξη «λογικά» -που δύναται δηλαδή να ερμηνευτεί και ως «δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για το σκεπτικό αυτού του μέτρου αλλά ο ορθότερος λόγος για τον οποίο εκτιμώ ότι θεσπίστηκε…»-  σχετίζεται με την εμφάνιση της διαφοράς προέλευσης των αποφοίτων ΑΣΣΥ, σε σχέση με τους προερχόμενους από ΕΜΘ και ΕΠΟΠ οι οποίοι διέπονται από διαφορετικό σταδιοδρομικό πλαίσιο.



ΣΚΕΨΕΙΣ

Σύμφωνα με την παραπάνω αιτιολόγηση, λογικά, αντίστοιχη διαφοροποίηση των διακριτικών στους βαθμούς θα έπρεπε -εκτός των απόφοιτων ΑΣΣΥ- ήδη να είχε θεσπιστεί και στους βαθμούς των απόφοιτων εκ Σχολών Αξκών, των στελεχών των θεσμών ΕΜΘ και των ΕΠΟΠ προκειμένου και σε αυτές τις κατηγορίες να αποτυπώνεται η διαφορά προέλευσης τους καθότι η κάθε μία  διέπεται από διαφορετικό σταδιοδρομικό πλαίσιο. Η κάθε κατηγορία ξεχωριστά θα έπρεπε να φέρει ιδιαίτερα διακριτικά βαθμών, ώστε να εμφαίνεται αυτή η διαφορά.



ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Από τα παραπάνω, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τον πραγματικό σκοπό της υφιστάμενης διαφοροποίησης των διακριτικών στους βαθμούς των Υπαξιωματικών ΑΣΣΥ σε σχέση με τους ΕΜΘ και ΕΠΟΠ καθότι το διαφορετικό σταδιοδρομικό πλαίσιο που διέπει το κάθε στέλεχος φαίνεται εντός του χώρου εργασίας από την βαθμολογική του εξέλιξή- που διαφέρει ανά κατηγορία προέλευσης.

·         Ποιος ο λόγος λοιπόν που πριν κάποια χρόνια θεσπίστηκε  η περαιτέρω διαφοροποίηση των διακριτικών μόνο για τους ΑΣΣΥ και η οποία υφίσταται ακόμα και στις ημέρες μας;

·         Ποια τα οφέλη της Υπηρεσίας από την εν λόγω διαφοροποίηση;



ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Τόσο οι απόφοιτοι των Στρατιωτικών Σχολών Υπξκών όσο και οι Υπαξιωματικοί γενικότερα αδιακρίτως προέλευσης, απολαμβάνουν του σεβασμού και της αναγνώρισης της Ιεραρχίας για την ιδιαίτερη προσφορά τους στη διατήρηση του αξιόμαχου των ΕΔ της χώρας. H υφιστάμενη διαφοροποίηση των διακριτικών στους βαθμούς των Υπξκών ΑΣΣΥ σε σχέση με τους ΕΜΘ και ΕΠΟΠ δεν δικαιολογείται αντικειμενικά από κάποιον θεμιτό σκοπό ούτε πρόκειται για ένα μέτρο που είναι πρόσφορο και αναγκαίο. Παράλληλα, δεν πρέπει να αποκλείουμε την μειονεκτική θέση που ενδεχομένως φέρνει η διαφοροποίηση των διακριτικών σε στελέχη προέλευσης ΕΜΘ και ΕΠΟΠ συγκριτικά με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Ειδικά για τα στελέχη του θεσμού των ΕΜΘ των οποίων τα διακριτικά άλλαξαν εν μία νυκτί. Όλοι θυμόμαστε το «ξήλωμα» στην πάνω καμπυλωτή ταινία στα ελεύθερα επάνω άκρα του διακριτικού βαθμού. Μέτρο το οποίο οι ΕΜΘ εξέλαβαν ως ρατσιστικό.

Όλα δείχνουν ότι οι καιροί αλλάζουν και διαμορφώνονται νέες αντιλήψεις και νοοτροπίες. Μήπως ήρθε ο καιρός, η υφιστάμενη διαφοροποίηση των διακριτικών στους βαθμούς των Υπαξιωματικών να συμβαδίσει με τις αντιλήψεις του σήμερα;

«Καταργούμε τις διαφοροποιήσεις ή θεσπίζουμε νέες με ιδιαίτερα διακριτικά βαθμών για κάθε ξεχωριστή κατηγορία στρατιωτικού προσωπικού (στελέχη εκ Σχολών Αξιωματικών, ΑΣΣΥ, ΕΜΘ, ΕΠΟΠ, ΟΒΑ κτλ.);»
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά