Με το που ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων πριν από λίγες μέρες, μερίδα του Τύπου (ηλεκτρονικού και έντυπου) καλλιέργησε μια απίστευτη παραφιλολογία στην οποία κυριαρχούσε το σύνθημα ότι η Αριστερά επιχειρεί να «καταλάβει» το στράτευμα. Ο τέως υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, έδωσε τον τόνο μιλώντας για «γιάφκα» του ΣΥΡΙΖΑ στις κρίσεις.
Δημοσιεύματα από ακροδεξιά περιθωριακά έντυπα, όπως επίσης και από την εφημερίδα «Δημοκρατία», ακόμα και τη συνήθως μετριοπαθή -πλην συντηρητική- «Εστία» υιοθέτησαν τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό, σε σημείο να νομίζει κανείς ότι η ηγεσία του ελληνικού στρατού αντικαταστάθηκε σε μια νύχτα από ανώτατα στελέχη του... Κόκκινου Στρατού. Για να μην αδικούμε, βέβαια, τον Πάνο Καμμένο, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ν.Δ. μέσω του αρμόδιου τομεάρχη της, Βασίλη Κικίλια.
Οταν, τρεις μέρες αργότερα, ανακοινώθηκαν οι αποστρατείες και οι προαγωγές ανώτατων αξιωματικών σε καίρια πόστα, οι κραυγές διαμαρτυρίες κορυφώθηκαν. Το βασικό επιχείρημα που επικαλέστηκαν όσοι διαμαρτύρονταν ήταν ότι οι κρίσεις έγιναν με πολιτικά-κομματικά κριτήρια.
Ο Πάνος Καμμένος το πήγε ακόμα παραπέρα, υποστηρίζοντας (στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ) ότι στις τελευταίες κρίσεις έφυγαν άξιοι αξιωματικοί επειδή διαφωνούσαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα έδωσε και δύο ονόματα: τον αρχηγό Στόλου, ναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο, και τον αρχηγό της ΑΣΔΕΝ, αντιστράτηγο Νικόλαο Μανωλάκο.
Η ανάρτηση
Η αλήθεια είναι ότι ο τέως -πλέον- αρχηγός Στόλου με ανάρτησή του στο facebook την ημέρα της αποστρατείας του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αγαπημένοι μου φίλοι, πριν από λίγο έλαβα ένα τηλεφώνημα ότι με αποστράτευσαν... Είναι τιμή μου γιατί έγινε τη συγκεκριμένη στιγμή δεδομένων των γεωπολιτικών εξελίξεων σε εσωτερικό και το εξωτερικό! ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ (σ.σ. τα κεφαλαία δικά του)».
Την εν λόγω αποστρατεία, όπως και κάποιες άλλες που είχαν γίνει την ίδια μέρα, ο Πάνος Καμμένος τις χαρακτήρισε καρατομήσεις από τη «γιάφκα Αντωνετσή-ΣΥΡΙΖΑ». Είπε στον ΣΚΑΪ, «καρφώνοντας» παράλληλα και τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, Παναγιώτη Ρήγα:
«Η προσπάθεια να διεισδύσουν εδώ και τέσσερα χρόνια στο υπουργείο σταματούσε στο γραφείο του υπουργού. Ο κ. Ρήγας έχει στο γραφείο του έναν κομματικό που λέγεται Μπαλάφας και είναι συγγενής, είναι γαμπρός ενός παλιού πτεράρχου, του κ. Αντωνετσή της εποχής Τσοχατζόπουλου-Παπαντωνίου. Τότε που οι αξιωματικοί ήταν πράσινοι και μπλε. Αυτοί λοιπόν βγάλανε το μένος τους με τις πρώτες κρίσεις. Οι δυο άνθρωποι που ήταν επιχειρησιακά οι πιο κατάλληλοι αποστρατεύονται.
Ο Α/ΓΕΣ, που ήταν ο άριστος των αρίστων, αποστρατεύεται και δεν γίνεται Α/ΓΕΕΘΑ και από εκεί και πέρα αρχίζει να λειτουργεί ένα σύστημα το οποίο είχα εκδιώξει. Φοβάμαι ότι αρχίζει ο κομματισμός όχι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του παλιού ΠΑΣΟΚ της εποχής του Σημίτη. Της εποχής των μεγάλων αγορών».
Ο αναπληρωτής υπουργός δεν απάντησε ευθέως στον κ. Καμμένο. Τοποθετήθηκε μία φορά, θυμίζοντας πως είχαν δύο χρόνια να γίνουν κρίσεις και ότι αυτές έγιναν «με αξιοκρατικό τρόπο, όλοι όσοι έχουν αναλάβει είναι εξαιρετικά ικανοί αξιωματικοί.
Στην κορυφή της πυραμίδας, προφανώς, υπάρχουν αξιωματικοί που έχουν ξαναπεράσει τη διαδικασία των κρίσεων, που έχουν επιλεγεί όλα αυτά τα χρόνια και κανείς δεν έφερε αντίρρηση. Κάποιοι από αυτούς θα φτάσουν και στην κορυφή. Δεν είναι δυνατόν όλοι να φτάνουν στην κορυφή», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο Πάνος Καμμένος, στην ίδια συνέντευξη, παραδέχτηκε ότι πριν φύγει από το υπουργείο συζήτησε εκτενώς το θέμα των κρίσεων με τον Αλέξη Τσίπρα και τον σημερινό υπουργό Ευάγγελο Αποστολάκη και, όπως είπε, τους ζήτησε να μην υπάρξουν πολιτικά κριτήρια στις κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως δεν υπήρχαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η περίπτωση Αλκιβιάδη
Από την άλλη, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι πριν φύγει είχε «τάξει» συγκεκριμένες θέσεις σε άτομα της εμπιστοσύνης του. Οταν αυτό δεν έγινε και, ειδικότερα, όταν είδε πως δεν προήχθη σε Α/ΓΕΕΘΑ ο αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, σχολίασε μέσω twitter: «Τεράστια απώλεια για το Στράτευμα ο Αντιστράτηγος Στεφανής έως τώρα ΑΓΕΣ».
Είναι πάντως οξύμωρο να τα λέει αυτά ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας επί μια 4ετία και δεν μπορεί να μη γνωρίζει ότι με βάση τον άγραφο νόμο του Στρατού ήταν η σειρά της Αεροπορίας -και όχι του Στρατού Ξηράς- να αναλάβει τα ηνία των ενόπλων δυνάμεων, όπερ και έγινε, με την προαγωγή του Α/ΓΕΑ σε Α/ΓΕΕΘΑ.
Είναι επίσης αξιοσημείωτη η επιμονή στο συγκεκριμένο πρόσωπο, όταν όλοι γνωρίζουν ότι επί ηγεσίας του Αλκιβιάδη Στεφανή έλαβε χώρα το περιστατικό στον Εβρο με τη σύλληψη και φυλάκιση για μήνες των δύο στρατιωτικών μας. Ενα περιστατικό το οποίο «σημάδεψε» τη θητεία του Α/ΓΕΣ. Ενα περιστατικό για το οποίο έγινε Ενορκη Διοικητική Εξέταση, το αποτέλεσμα της οποίας έμεινε επτασφράγιστο μυστικό για την κοινή γνώμη.
Τέλος, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να καταγγέλλεται η προαγωγή του νέου αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Καμπά, ως κομματική -καθώς για να γίνει αρχηγός αποστρατεύτηκαν άλλοι πριν απ' αυτόν- την ώρα που είχε συμβεί ακριβώς το ίδιο και στην περίπτωση του Αλκιβιάδη Στεφανή, αλλά και άλλων ανώτερων αξιωματικών στο παρελθόν. Αυτό ισχύει και για αξιωματικούς που υπηρετούν έως και σήμερα σε καίριες θέσεις, αν και θα έπρεπε να έχουν αποστρατευτεί -λόγω ηλικίας- εδώ και καιρό.
Το επιχείρημα, πάντως, περί εισβολής της Αριστεράς στο στράτευμα έχει και μια άλλη ανάγνωση. Οτι μέχρι σήμερα οι Ενοπλες Δυνάμεις στη συντριπτική τους πλειονότητα ανήκαν στον συντηρητικό έως και ακροδεξιό χώρο. Αυτό είναι μια πραγματικότητα και η κατάσταση αυτή είναι γνωστό ότι δεν έχει αλλάξει. Εχουν σημειωθεί περιστατικά εντός του κόλπου των Ενόπλων Δυνάμεων που είχαν σχέση με εθνικιστικούς κύκλους και για τα οποία, αν και έγινε έρευνα, ουδέποτε έμαθε κανείς τα αποτελέσματά της.
Επίσης, αρκεί να θυμηθεί κανείς πώς κυνηγήθηκε από τις αρχές του 2000 ο στρατιωτικός συνδικαλισμός, τόσο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και από εκείνες της Ν.Δ., την ώρα που σε άλλες χώρες της Ευρώπης είχε κατακτήσει σειρά εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως από την πρώτη στιγμή δεν ασχολήθηκε και τόσο σοβαρά με τις Ενοπλες Δυνάμεις. Οχι ενδεχομένως γιατί δεν ήθελε, αλλά γιατί δεν μπορούσε. Τα νερά των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν αχαρτογράφητα για την κυβέρνηση της Αριστεράς. Εκεί έκανε πάντα παιχνίδι ο Πάνος Καμμένος. Και όταν βρισκόταν στο πλευρό του κάποιος αναπληρωτής υπουργός που ήθελε να έχει ουσιαστικό λόγο και άποψη, «καιγόταν».
Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να κρατήσει τις ισορροπίες και να υπουργοποιήσει τον πρώην Α/ΓΕΕΘΑ -που στη συγκεκριμένη συγκυρία ήταν η καλύτερη επιλογή- δέχτηκε βολές τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά, με αρκετούς να κάνουν λόγο για υπουργοποιήσεις στρατιωτικών μόνο σε απολυταρχικά καθεστώτα! Οι μεν δεξιοί φάνηκε πως ξέχασαν ότι υπουργοποίηση στρατιωτικού είχε γίνει και επί των ημερών τους, οι δε αριστεροί δεν «είδαν» ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ πρώτα αποστρατεύτηκε και στη συνέχεια -ως πολίτης πλέον- ορκίστηκε υπουργός.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου