Σε εξέλιξη είναι από τα ξημερώματα «η μεγαλύτερη άσκηση στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας», όπως την προπαγανδίζει τόσο ο τουρκικός στρατός, όσο και τα τουρκικά ΜΜΕ, με την κωδική ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαρτίου. Η άσκηση των τριών θαλασσών θα εξελιχθεί ταυτόχρονα στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή 103 πλοίων και τεράστιου αριθμού στρατιωτών.  Τα τουρκικά ΜΜΕ τη χαρακτηρίζουν ως μία «πρόβα πολέμου», μία επίδειξη δύναμης, η οποία θέλει να στείλει μήνυμα σε Αθήνα, Λευκωσία, Τελ Αβίβ, αλλά και στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Στόχος της άσκησης το σενάριο της οποία περιλαμβάνει και τα τρία σώματα στρατού, ναυτικό, αεροπορία και στρατό ξηράς, είναι  όπως υποστηρίζουν να αποδείξουν ότι μπορούν να δράσουν συντονισμένα και να αποδώσουν τα μέγιστα αποδεικνύοντας ότι η αποτρεπτική δύναμη της Τουρκίας είναι εξαιρετικά ισχυρή.
Τηλεοράσεις και εφημερίδες στη γείτονα υποδέχονται την έναρξη της άσκησης με πηχυαίους τίτλους και εντυπωσιακά βίντεο και απευθείας συνδέσεις, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλει να τονώσει και τον εθνικισμό, στέλνοντας μήνυμα και στο εσωτερικό και δη στους αντιπάλους του που τον κατηγορούν ότι έχει διαλύσει το στράτευμα, μετά και τις χιλιάδες συλλήψεις στρατιωτικών, μεταξύ των οποίων και έμπειροι αξιωματικοί, με την κατηγορία ότι συνδέονται με το δίκτυο των γκιουλενιστών ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι ακόμα ισχυρές.
Η Γενί Σαφάκ στο σημερινό της πρωτοσέλιδο αναφέρεται σε «επίδειξη δύναμης με 20 χιλιάδες στρατιώτες», ενώ τόσο η Hurriyet όσο και το κρατικό πρακτορείο Anadolu κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη άσκηση της ιστορίας.

Ερντογάν: Υπάρχει μία Τουρκία που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο
«Υπάρχει μια Τουρκία με ισχυρό στόλο που υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και προστατεύει τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και την ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε χθες ο Ρ. Ερντογάν ενώ ο απόστρατος τούρκος αντιναύαρχος, Τζεμ Γκιουρντενίζ υποστήριξε ότι η άσκηση αυτή είναι ένα «μανιφέστο» και αυτό αποδεικνύεται από τον «πανικό» που προκάλεσε στην Ελλάδα.

«Πανικός στην Ελλάδα» λένε τούρκοι στρατιωτικοί ε.α.
Χαρακτηριστικές ήταν οι δήλωσεις του  Αλί Ντενίζ Κουτλού αντιναύαρχου εν αποστρατεία ο οποίος υποστήριξε ότι «η Γαλάζια Πατρίδα αναφέρεται έχει την έννοια του ενδιαφέροντος και της κυριαρχίας της Τουρκία στο πεδίο της θάλασσας. Δηλαδή η αξία του συμβολισμού στο όνομα της άσκησης είναι η ίδια με την πραγματική αξία. Συγχαίρω αυτούς που σκέφτηκαν αυτό το όνομα».
Αναφερόμενος σε κάποιες χώρες που έχουν κάνει διάφορες συμμαχίες μετά τι εξελίξεις στην Μεσόγειο και το Αιγαίο είπε: «Αυτή η άσκηση είναι ένα σημαντικό μήνυμα σε εκείνους που έχουν την νοοτροπία του «να πάρουμε κάποιους μαζί μας για να πετύχουμε τον στόχο μας»».
Την ίδια στιγμή μιλώντας στην εθνικιστική αλλά αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Αϊντινλίκ» ο επίσης απόστρατος αντιναύαρχος, Τζεμ Γκιουρντενίζ είπε ότι η άσκηση αυτή εκφράζει το μήνυμα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ότι «ο πρώτος στόχος μας είναι η Μεσόγειος».
Ο ίδιος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θέλουν να πολιορκήσουν την Τουρκία από το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, η νότιος Κύπρος με τη στήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Αιγύπτου θέλουν να κλέψουν την 100 χιλιάδων χλμ Γαλάζια Πατρίδα μας. Αυτή η άσκηση είναι ένα μανιφέστο με μεγάλο νόημα ότι για το ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ αυτή την κλοπή. Ταυτόχρονα έχει μεγάλη σημασία το συναπάντημα του δεύτερου γεωτρύπανου μας αυτή τη βδομάδα με την Γαλάζια Πατρίδα. Η Τουρκία έχει ανακοινώσει σε όλο τον κόσμο ότι δεν έχει μόνο στρατιωτική παρουσία στη Γαλάζια Πατρίδα αλλά τη προστατεύει την Γαλάζια Πατρίδα και με τις δραστηριότητές της για έρευνες και γεωτρήσεις. Μόνο το να παρακολουθήσει κανείς τον πανικό και τη σύγχυση που προκάλεσε στην Ελλάδα αυτή η άσκηση αποδεικνύει τη δύναμη αυτού του μανιφέστου».

Οι δυνάμεις που λαμβάνουν μέρος
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην άσκηση θα λάβουν μέρος 103 πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων 13 φρεγάτες, 9 κορβέτες, 16 καταδρομικά, 7 υποβρύχια, 7 πλοία-ναρκαλιευτές, 17 πλοία υποστήριξης, 14 σκάφη της ακτοφυλακής, 22 πλοία εξόδου, 1 πλοίο εκπαίδευσης, καθώς επίσης και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ΑΝΚΑ και ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡ. Θα δοκιμαστούν τα πυροβόλα UMTAS και CIRIT και άλλα νέα συστήματα και όπλα. Θα λάβουν μέρος αεροπλάνα της ακτοφυλακής και ελικόπτερα θαλάσσης, μονάδες κομάντο SAT και SAS, επιθετικά ελικόπτερα του στρατού ξηράς, αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας και άλλα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.
Η άσκηση θα ξεκινήσει με εκπαίδευση για πόλεμο στην επιφάνεια της θάλασσας, για αντι-αεροπορικό πόλεμο, για υποβρύχιο πόλεμο, για πόλεμο εναντίον ναρκών, για ηλεκτρονικό πόλεμο και εκπαίδευση ετοιμότητας σε επιχείρηση στη θάλασσα και πυροβολισμούς μη επανδρωμένων αεροσκαφών από πολεμικά πλοία.
Η προετοιμασία της άσκησης διήρκεσε 6 μήνες και τα πλοία θα ξεκινήσουν από ναυτικές βάσεις και λιμάνια και θα αναπτυχθούν αναλόγως σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Μεσόγειο.