Δάκρυα συγκίνησης στη θέα της πρώτης Ελληνικής σημαίας της απελευθέρωσης του 1912

Μια σημαία... έκλεψε την παράσταση στη σημερινή παρέλαση, σκορπώντας ρίγη και δάκρυα συγκίνησης στους συμμετέχοντες, αφού δεν ήταν παρά η πρώτη υψωθείσα σημαία στην απελευθέρωση του νησιού μας πριν από 106 χρόνια, στο Φρουραρχείο του νησιού μας, την 11η Νοεμβρίου 1912.
Της παρελάσεως προηγήθηκε δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό προεξαρχόντων των Μητροπολιτών Μάνης κ. Χρυσόστομου, Χίου κ. Μάρκου, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεου και Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ευτυχία Βλυσίδου. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γραμματέας του ΥΕΝ Διονύσης Τεμπονέρας, ενώ στον χώρο των επισήμων παρακολούθησε τα παρελαύνοντα τμήματα ο καπ. Παναγιώτης Τσάκος.
Τις Ενοπλες Δυνάμεις εκπροσώπησε ο Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Παγαγιώτης Κιμουρτζής, ενώ για πρώτη φορά πήραν μέρος τμήματα από τους φιλοξενούμενους στη "Στέγη" στο Νεχώρι, της "Κιβωτού", των μαθητών στη "Στέγη της Μαρίας" στα Καρδάμυλα και ποδηλατών του 4ου Γυμνασίου.
Στην εξέδρα των επισήμων εκτός της Περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου, βρέθηκαν επίσης οι δύο τοπικοί Βουλευτές, ο Αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης και οι Δήμαρχοι Χίου Μαν. Βουρνούς και Ψαρών Κώστας Βρατσάνος.
Οσον αφορά την σημαία της απελευθέρωσης, που παρήλασε τιμητικά πριν τα στρατιωτικά τμήματα, για πρώτη φορά μετά από 106 χρόνια παραδόθηκε στον Ελληνικό Στρατό από τη Βιβλιοθήκη Χίου Κοραής για λίγες ώρες και προκειμένου να πάρει μέρος στην παρέλαση ως η υψωθείσα ιστορική σημαία της απελευθερώσεως της Χίου το 1912, που διεσώθη από το Γεώργιο Χωρέμη και παραδόθηκε το 1966 στο Μουσείο της Βιβλιοθήκης.
 Ο υποστράτηγος Πέτρος Καρακασώνης στην «Ιστορία της Απελευθερώσεως της Χίου κατά το 1912» περιγράφει με πολύ γλαφυρό τρόπο το παρακάτω γεγονός:
«Η μικρά δεσποινίς Ευγενία Μαδιά έμπλεως την ψυχήν πατριωτικών αισθημάτων κατεσκεύασε μετά σπουδής εκ μεταξίνου υφάσματος ελληνικήν σημαίαν και προσελθούσα την 1ην μ.μ ώραν εις το Φρουραρχείον παρουσιάσθη ενώπιον του φρουράρχου υπολοχαγού Καταφυγιώτη, εγχειρίσασα δ’ αυτώ την σημαίαν παρεκάλεσεν, όπως αύτη ανυψωθεί επί του κοντού του Φρουραρχείου εις αντικατάστασιν της προ μικρού καταβιβασθείσης τουρκικής σημαίας.. Ο Φρούραρχος ασμένως αποδεχθείς την πολύτιμον προσφοράν, διέταξε την παράταξιν φρουράς προς απόδοσιν τιμών. Κι τότε η μικρά ανύψωσε δια των χειρών της την σημαίαν εν μέσω εξάλλου ενθουσιασμού και υπό τα φρενητιώδεις ζητωκραυγάς και χειροκροτήματα του τυχαίως συγκεντρωθέντος υπό του φρουραρχείον πλήθους.»
 Ο Γεώργιος Ιωάννου Χωρέμης ενθυμούμενος στο έργο του «Όσα ο ίδιος είδον» καταγράφει: «….όταν την 12η Νοεμβρίου 1912 εισήλθομεν εν τη πόλει και αύτη και ο Κάμπος ήσαν σημαιοστόλισται με ελληνικάς σημαίας. Όταν όμως παρετήρει τα σημαίας εκ του πλησίον παρετήρει ότι είχον γίνει από κοινόν ρούχον. Το λευκόν ήτο σχεδόν πάντοτε σενδόνιον, το γαλάζιον δε μαλλινον ή μεταξωτόν από γυναικείον ρούχον. Εφαίνετο δε ότι είχον ραφή εν βία (σημ. συντάκτη: Η σημαία της Ε. Μαδιά παρατηρούμε ότι δεν αποτελείται από 9 γραμμές αλλά από 7). Τοιαύται ήσαν αι σημαίαι που είχον σχεδόν όλαι αι οικείαι.
 Όταν ο στρατός εισήλθεν εν τη πόλει την 12 Νοεμβρίου 1912, τοιαύτην σημαίαν εύρεν εις το παράθυρον του Διοικητηρίου και όταν έφθασα εκεί την αφήρουν οι πολίται από του παραθύρου και την ετοποθέτησαν επί της στέγης. Είχε γίνει από λεκόν ρούχον βαμβακερόν και γαλάζιο μεταξωτόν από γυναικείον ένδυμα. Έμεινεν νυχθημερόν επί του Διοικητηρίου καθ’ όλας τας εχθροπραξίας και την έλαβον κατόπιν και φυλάσσω ως πολύτιμον ενθύμιον….».
 Αυτή λοιπόν η σημαία η οποία διεσώθη από τον Γ. Ι. Χωρέμη παραχωρήθηκε το έτος 1966 στο Μουσείο της Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής» και εκτίθεται στο χώρο του Αναγνωστηρίου.
alithia.gr
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά