«Ο θαρραλέος άνθρωπος υπερτερεί σε όλα», Όμηρος
Έγινε Αρχηγός του Ελληνικού Στρατού Ξηράς στις 16 Ιανουαρίου 2017.
Έχει αφιερώσει για την επαγγελματική του εξέλιξη περισσότερο από σαράντα χρόνια.
Κατάφερε να ξανακάνει περήφανους τους Αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού, μα κυρίως να κάνει περήφανους τους πολίτες που:
– θυμούνται με αποστροφή την θλιβερή επταετία της Ελλάδας μετά το Πραξικόπημα των Συνταγματαρχών του 1967, έχοντας κατά νου την βεβαιότητα ή έστω την καχυποψία ότι οι στρατιωτικοί διαθέτουν «κλειστά» μυαλά και αδυνατούν να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία μετά την αποστράτευσή τους, αδυνατούν να απο-στρατιωτικοποιηθούν. Πόσω μάλλον όταν είναι εν ενεργεία Αξιωματικοί.
Εντούτοις ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που απογείωσε κατακόρυφα την δημοφιλία του με την ανάληψη των καθηκόντων του, πέτυχε να συσπειρώσει κοντά του – ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά – τους Έλληνες πολίτες επιδεικνύοντας θετική και καλοπροαίρετη διάθεση προς έναν Αρχηγό Στρατού που όμοιό του δεν είχαν συναντήσει. Καθόλου τυχαίο γεγονός αφού ο ίδιος είναι άριστος και υποδειγματικός στη διαχείριση της Στρατιωτικής Διπλωματίας αποφοιτώντας πρώτος από το NDU [National Defense University] των ΗΠΑ και όντας για μια διετία Υπασπιστής του ΠτΔ Κωστή Στεφανόπουλου, μα κυρίως γιατί διαθέτει εξαιρετική επικοινωνιακή ικανότητα εντός και εκτός Υπηρεσίας.
Τι κατάφερε, λοιπόν, πέραν των σταθερών καθηκόντων εκ της θέσεως ευθύνης του;
— Να οργανώσει το ΓΕΣ επικοινωνιακά ώστε να γνωστοποιείται η επικουρική, ενισχυτική ή και εξ ολοκλήρου ευθύνης δράση του υπέρ της κοινωνίας: συμβολή του Στρατού Ξηράς σε σεισμούς, φωτιές, πλημμύρες, εξουδετέρωση ναρκών σε περιοχές κατοικημένες, αεροδιακομιδές, συνεργασίες μέσω μνημονίων που αφορούν στην Εκπαίδευση, στην Υγεία, στο Περιβάλλον,
— Να δοθούν δωρεές από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος α) για το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο [5 εκ. ευρώ] και β) για τη δημιουργία λόχων και κτηριακής αναβάθμιση της Σχολής Ευελπίδων [1.7 εκ. ευρώ],
— Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις δια βίου μάθησης και προσωπικής εξέλιξης των Στελεχών του Στρατού Ξηράς μέσω Erasmous και συνεργασίας με Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια,
— Να οργανώσει τους Εθνοφύλακες τους οποίους επισκεπτόταν ανελλιπώς το 2017 απ’άκρη σ’άκρη της Ελλάδας, έτος επισήμως αφιερωμένο από το ΓΕΣ στην Εθνοφυλακή,
— Να υλοποιήσει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο την απόφαση των Ενόπλων Δυνάμεων για το Έτος Μέριμνας Προσωπικού, απαθανατίζοντας φωτογραφικά και κοινοποιώντας κάθε φορά την ολοκλήρωση οικιών που προορίζονται για τα Στελέχη του Στρατού Ξηράς,
— Να φροντίσει και για τα παιδιά των Στελεχών με παιδότοπους, παιδικούς σταθμούς και κατασκηνώσεις, που ανέκαθεν υπήρχαν, αλλά δεν θυμόμαστε κάποιον άλλο Αρχηγό να επισκέπτεται τους μικρούς ανθρώπους αφ’ενός και αφ’ετέρου να φροντίζει να μαθαίνουν τα παιδιά τις δυσκολίες, αλλά και την σπουδαιότητα της εργασίας των γονιών τους. Συσπείρωση οικογενειακών δεσμών λέγεται αυτό, που κανείς άλλος προηγούμενος Αρχηγός Στρατού δεν σκέφτηκε, ή δεν γνωρίζω προσωπικά, αν είχε σκεφτεί.
— Να μας καταστήσει γνωστά Φυλάκια, ξωκλήσια και παρεκκλήσια της Ελλάδας από το Γράμμο και το Βίτσι μέχρι τον Άι Στράτη και τον Άγιο Νικόλαο στο Καστελόριζο.
— Να γίνει πρώτη είδηση το «Έχουμε internet στο Στρατό, μωρό μου». Και, θα αναρωτηθεί ο εχέφρων νους: «Είναι αυτό σημαντικό;». Ναι, είναι. Και όχι για το προφανές της επικοινωνίας, αλλά για την υποδόρια ανάγνωση της κίνησης. Η επικοινωνία προστατεύει, προφυλάσσει, προειδοποιεί. Γιατί οι γενιές των Ελληνόπαιδων – νομίζω – γαλουχήθηκαν με την απαξίωση της στρατιωτικής θητείας θεωρώντας την αγγαρεία. Και οι αντιδράσεις τους είναι άγνωστες.
Και αν οι πολίτες και τα Στελέχη του Στρατού Ξηράς εκτιμούν και σέβονται τον Αρχηγό ΓΕΣ κο Στεφανή, κι αν ακόμη τον τρέμει ο Ταγίπ Ερντογάν, κι αν ακόμη είναι διεθνής και σεβάσμια στρατιωτική προσωπικότητα, στην Ελλάδα δεν είναι λίγοι όσοι τον εποφθαλμιούν ακριβώς για όλα όσα προαναφέρθηκαν. Δράσεις του και καινοτομίες του θα βρείτε εδώκαι σε τουλάχιστον 300 άρθρα του iPorta.gr για τον κο Στεφανή, προτού ακόμη γίνει Αρχηγός ΓΕΣ. Διότι στην Ελλάδα πιο γνωστή και από την ελληνική φέτα, είναι η παροιμία για την κατσίκα του γείτονα. Ο φθόνος είναι εκείνος που στιγματίζει τις σχέσεις. Η ζήλεια η οποία προκύπτει από ατελείς ανθρώπους με συμπλέγματα κατωτερότητας, περίσσευμα κακίας, ανασφάλειας, έλλειψη ψυχικής και πνευματικής καλλιέργειας. Η κακοπροαίρετη γραφή από κακούς γραφιάδες που θυμίζουν την εποχή της χούντας και της φούντας και του κάρβουνου. Που κρίνουν με μιζέρια, κακεντρέχεια, μικρότητα, μικροψυχία ξεσκονίζοντας τις καρέκλες που προορίζονται στους καφενέδες για τους εν αποστρατεία Αρχηγούς. Γιατί τόση αδικία και κακία; Μου είναι αδιάφορο να ερμηνεύσω, αλλά και αδύνατο να κάνω βουτιά στις ψυχές ανθρώπων που στερούνται αρχών και ευγενών οραμάτων.
Ναι, ο κύριος Στεφανής έχει βγάλει περισσότερες από 5.000 φωτογραφίες…
Ναι, ο κύριος Στεφανής απαντά πάντα στα τηλεφωνήματα που δέχεται…
Ναι, ο κύριος Στεφανής απαντά και στα μηνύματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης… viber, facebook και ό,τι άλλο διαθέτει.
Ναι, ο κος Στεφανής χρησιμοποιεί υπέρμετρα την λέξη «εξαιρετικά».
Ε, και;
Τον καθιστά αυτό κακό Αρχηγό;
Οι κρίσεις για τους Αρχηγούς των Επιτελείων πλησιάζουν. Δεν γνωρίζω τι θα αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ για την … τύχη του Αρχηγού ΓΕΣ και Αντγου Στεφανή.Το βέβαιο είναι ότι χαίρει εκτιμήσεως από όλα τα πολιτικά κόμματα χωρίς ποτέ κάποιο από αυτά να μπορεί να τον ‘‘οικειοποιηθεί’’ πολιτικά . Μπορεί το ΚΥΣΕΑ τον Ιανουάριο του 2019 να αποφασίσει να τερματίσει την αναμφίβολα επιτυχημένη στρατιωτική του καριέρα. Και πάλι ο Αρχηγός ΓΕΣ χαρούμενος θα είναι διότι δεν έχει απωθημένα ως προσωπικότητα, δεν έχει γραμμάτια σε κόμματα ως πολιτικό όν, δεν έχει ανεκπλήρωτα όνειρα. Παραμένει παρ’όλη την κατά καιρούς λάσπη που δέχεται μια συμπαγής, δυνατή, ολοκληρωμένη, ενωτική προσωπικότητα. Είναι γεννημένος Ηγέτης. Ένας ακριβοδίκαιος Ηγέτης. Και χαίρει εκτιμήσεως και αγάπης και από τους απλούς πολίτες από τους στρατιώτες, από τους γονείς των οπλιτών. Χαίρει εκτιμήσεως και εμπιστοσύνης από Ακαδημαϊκούς, Επιστήμονες και Δωρητές. Πολλοί θα ήθελαν να έχουν στοιχεία του, αλλά το γεγονός ότι δεν στόχευσαν στην αυτοεξέλιξη τους για την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, είναι δικό τους πρόβλημα. Όχι του κου Στεφανή.
Κατ’άλλα το ανεπίλυτο πρόβλημά μας ως Έθνος παραμένει η κατσίκα του γείτονα.
Χρόνια Πολλά!
21.11.2018
21.11.2018
iporta.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου