ΠΟΜΕΝΣ: Στο φως το επίδομα επιχειρησιακής απασχόλησης και νυχτερινής αποζημίωσης


1.  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.), συμφώνως των σχετικών νόμων (α) και (β) με λύπη της διαπιστώνει την έλλειψη συμμόρφωσης της Πολιτείας απέναντι στους νόμους τους οποίους η ίδια νομοθετεί.
2.  Σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών το οποίο τέθηκε σε ισχύ με το σχετικό (α) ορίζεται ότι οι Μονάδες οι οποίες μέχρι πρότινος λάμβαναν το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας με το σχετικό (β), θα εξακολουθούν να το λαμβάνουν μέχρις ότου εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Οικονομικών & Άμυνας, την οποία προβλέπει ο μισθολογικός νόμος ως αναγκαία προϋπόθεση ρύθμισης των θεμάτων αποζημίωσης τα οποία αφορούν εκείνο το στρατιωτικό προσωπικό το οποίο εργάζεται αποδεδειγμένα κατά τις νυκτερινές ώρες. Η δε ειδική αποζημίωση που έχει προβλεφθεί να αντικαταστήσει το εν λόγω επίδομα με την έκδοση της ΚΥΑ ανέρχεται στο ποσό των δύο ευρώ και εβδομήντα επτά λεπτών (2,77 €) ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης.
3.  Μέχρι σήμερα, η ΚΥΑ δεν έχει εκδοθεί παρά το ότι ο μισθολογικός νόμος είναι ήδη σε εφαρμογή από 01-01-2017. Το οξύμωρο είναι ότι όχι μόνο διακόπηκε η καταβολή του σχετικού επιδόματος με την θέση σε ισχύ του μισθολογικού νόμου αλλά επίσης ακριβώς επειδή δεν ρυθμίστηκε το εύρος των ωρών νυχτερινής αποζημίωσης με την έκδοση ΚΥΑ, δεν καταβάλλονται ούτε αυτές!
4.  Παράλληλα εντός δύο μηνών ξεκινούν οι παραγραφές των μισθολογικών αξιώσεων έναντι του Δημοσίου καθώς συμπληρώνεται η σχετική διετία που προβλέπει ο νόμος. Συνεπώς η εξακολούθηση μη ρύθμισης του ζητήματος πιθανόν θα οδηγήσει αναγκαστικά χιλιάδες ένστολους στα Διοικητικά Δικαστήρια προς διασφάλιση των δικαιωμάτων τους ως λύση ανάγκης.
5.  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.) ως φορέας  διασφάλισης και προάσπισης των εργασιακών και οικονομικών συμφερόντων των στρατιωτικών, καλεί την πολιτεία να αναλάβει άμεσα σχετικές πρωτοβουλίες, ως οφείλει, ώστε να διορθωθεί η σχετική ανωμαλία που προκύπτει λόγω έλλειψης της απαραίτητης Διοικητικής Πράξης, να επιστρέψει αναδρομικά από 01-01-2017 το επίδομα σε όσους το δικαιούνται και να καθορίσει το πλαίσιο αποζημίωσης της νυχτερινής εργασίας καταβάλλοντας επίσης αναδρομικά τα δεδουλευμένα σε όσους δεν δικαιούνται το επίδομα.
6.  Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Οικονομικών και Νομικών Θεμάτων: Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου, τηλ. 6983502512, Τομεάρχης Νομικών Θεμάτων Γεώργιος Λέντζιος.


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά