Τα μεγαλύτερα fake news σχετικά με την υπόθεση της σύλληψης των δύο στρατιωτικών από τους Τούρκους


Από την προηγούμενη Παρασκευή που έγινε γνωστή η είδηση με τη σύλληψη των δύο στελεχών του Ελληνικού Στράτου από Τούρκους στον Έβρο, οι περισσότερες ενημερωτικές ιστοσελίδες, άρχισαν την αναπαραγωγή fake news και φημών χωρίς να διαθέτουν κανένα αξιόπιστο στοιχείο που να τους επιβεβαιώνει. Συγκεντρώσαμε τα μεγαλύτερα fake news (μέχρι στιγμής) και σας τα παρουσιάζουμε όλα σε ένα άρθρο.

Ψευδείς ειδήσεις – Φήμες

1. «Αποκλειστική μαρτυρία: Τους πήραν από το φυλάκιο!»
Η συγκεκριμένη ψευδής είδηση ξεκίνησε από τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Μπογδάνο την Παρασκευή 2 Μαρτίου.
Το είδαμε στο meaculpa.gr
Ο δημοσιογράφος δημοσιοποίησε αυτή τη φήμη, με πηγή προσκείμενη, όπως λέει, στο οικογενειακό περιβάλλον του λοχία Κούκλατζη. Όμως δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να επιβεβαιώνει αυτή τη φήμη. Τα φυλάκια του Έβρου δεν στελεχώνονται από δύο μόνο άτομα, και σε μια τέτοια περίπτωση θα είχαμε μια μικρή μάχη, πιθανότατα με νεκρούς και τραυματίες. Μια τέτοια ιστορία θα ήταν αδύνατο να μείνει κρυφή και το σενάριο αυτό ξεπερνάει το πλαίσιο της συνωμοσιολογίας και περνάει στη νοσηρή φαντασία. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της συνωμοσιολογίας, αρκεί να σκεφτούμε πόσοι εμπλέκονται κάτω από ένα πέπλο σιωπής. Από τους γονείς που επισκέφθηκαν τα παιδιά τους σήμερα, τους συναδέλφους των στρατιωτικών, μέχρι την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.

2. «Πήραν ΚΑΙ τζιπ-ασύρματο-οπλισμό – ασκήθηκε βία στους Έλληνες!»
Δεύτερη συνεχόμενη ψευδή είδηση από τον τον ίδιο δημοσιογράφο, Κωνσταντίνο Μπογδάνο.
Το είδαμε στο meaculpa.gr
Το αξιοσημείωτο σε αυτή την περίπτωση είναι πως το δεύτερο άρθρο καταρρίπτει το πρώτο που μιλάει για απαγωγή από Ελληνικό φυλάκιο. 
Αυτή τη φορά το δημοσίευμα βασίζεται σε «έγκυρες στρατιωτικές πηγές», που όμως δεν παρουσιάζονται στο δημοσίευμα. Το άρθρο αναφέρει πως «τα δύο στελέχη επέβαιναν σε τζιπ του ΕΣ – το οποίο επίσης βρίσκεται σε τουρκικά χέρια – και πήγαιναν από τη Βύσσα προς τις Καστανιές».
Φυσικά, οι «στρατιωτικές πηγές» είναι αδύνατον να εξηγήσουν πώς κατάφεραν και πέρασαν το τζιπάκι από το δάσος που βρίσκεται στην τοποθεσία που έγινε η «απαγωγή» των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού.
Επικοινωνήσαμε με το γραφείο τύπου το ΓΕΣ το οποίο μας διέψευσε κατηγορηματικά τις δύο «αποκλειστικές ειδήσεις» του Κ. Μπογδάνου. «Δεν μας λείπει κανένα τζιπάκι» και σε ερώτηση μας γιατί δεν βγάζουν σχετική ανακοίνωση μας απάντησαν πως «είναι αδύνατον να εκδίδουμε δελτία τύπου για την κάθε ανοησία που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο.»

3. «Χτυπήθηκαν από τους Τούρκους φρουρούς τους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί»
Η φήμη αυτή διαδόθηκε από τον Βασίλη Βενιζέλο, αρθρογράφο της athensvoice.gr, και την αναπαρήγαγαν πολλές ενημερωτικές σελίδες.
Ένα ιδιαιτέρως λεπτό θέμα σχετικά με τη τύχη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στη Τουρκία, είναι οι φήμες που κυκλοφόρησαν σχετικά με δήθεν κακοποίησή τους από τις τουρκικές αρχές. Από «ειδήσεις» περί ξυλοδαρμού από τους Τούρκους φρουρούς, μέχρι τον εξωφρενικό ισχυρισμό που διατυπώθηκε στο makeleio.gr (μια από τις δημοφιλέστερες σε αναγνωσιμότητα ιστοσελίδες και βέβαια, από τις πλέον αναξιόπιστες), πως «…θα τους κάνουν γυναίκες» (κοινώς θα τους σοδομίσουν) και πως «Αναπνέουν από μια μικρή τρύπα» και «Μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, σε μία τρύπα 10 τ.μ. σαν τους αρουραίους ζουν οι τρόφιμοι στη συγκεκριμένη φυλακή της Αδριανούπολης.»
Είναι σαφές πως τίποτα από τα ανωτέρω δεν ισχύει. Σύμφωνα με δηλώσεις του πατέρα του ΕΠΟΠ Λοχία στη τηλεόραση του ALPHA, «τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους και με υψηλό φρόνημα».
«Η φροντίδα της φυλακής προς το πρόσωπό τους είναι πολύ καλή» επισήμανε χαρακτηριστικά, διαλύοντας οποιαδήποτε φημολογία περί «κακοποίησης». Παραδόξως όμως, οι φήμες για «κακοποίηση» συνεχίζουν να αναπαράγωνται ακόμη και από πολιτικούς, όπως ο Φαηλός Κρανιδιώτης, ο οποίος συν τοις άλλοις, επιμένει πως κατασχέθηκε και τζιπάκι του Ελληνικού Στρατού, κάτι που όπως είδαμε παραπάνω, διαψεύδει κατηγορηματικά το γραφείο τύπου του ΓΕΣ.
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:12
Σε νεότερες δηλώσεις του ίδιου γονέα στο κανάλι Ε, επανέλαβε και τόνισε πως οι δυο κρατούμενοι δεν κακοποιήθηκαν.
Σε τι φυλακές κρατούνται οι Έλληνες στρατιωτικοί;
Οι Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας τύπου F. Η φυλακή της Αδριανούπολης ξεκίνησε την λειτουργία της το 2001 και θεωρείται σύγχρονο (από άποψη υποδομών) σωφρονιστικό ίδρυμα. Έχει χωρητικότητα 368 ατόμων που χωρίζονται σε 4 πτέρυγες με 103 κελιά 3 ατόμων και 61 μονά κελιά. Αν και υπάρχουν αρκετές αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπινών δικαιωμάτων στο σωφρονιστικό σύστημα της Τουρκίας, δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να φανερώνει πως οι Έλληνες στρατιωτικοί κακοποιήθηκαν. Πριν τη χρήση των φυλακών νέου τύπου, οι κρατούμενοι στη Τουρκία φυλακίζονταν σε koğuş όπου διέμεναν ομαδικά κατά δεκάδες στον ίδιο χώρο.

4. «Αερομαχίες πάνω από τον Έβρο»
Σύμφωνα με «είδηση» που ξεκίνησε από το pentapostagma.gr, που «ειδικεύεται» στη δημιουργία και αναπαραγωγή hoaxes, χωρίς φυσικά να παραθέτει τη πηγή της πληροφορίας. Σύμφωνα με το briefingnews.gr, οι αερομαχίες πάνω από τον Έβρο είναι προϊόν… ράδιο αρβύλας. Η «εισβολή των τουρκικών μαχητικών F-16 και F-4» δεν μεταδόθηκε από καμία αξιόπιστη πηγή, δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση, ενώ η μόνη παρουσία της ιστορίας στο διαδίκτυο, βρίσκεται σε αναπαραγωγές αναξιόπιστων μπλογκ. Από την επικοινωνία που είχαμε με το γραφείο τύπου του ΓΕΣ, μας επισημάνθηκε πως δεν υπήρξε καμία παρουσία και το κυριότερο εμπλοκή ελληνικών και τουρκικών μαχητικών πάνω από τον Έβρο αυτές τις ημέρες.

5. «Κατηγορούνται και για κατασκοπεία οι Έλληνες στρατιωτικοί»
Πολλές ενημερωτικές σελίδες αναπαρήγαγαν την είδηση πως οι οι Έλληνες στρατιωτικοί κατηγορούνται και για κατασκοπεία. Αυτά τα δημοσιεύματα έρχονται σε αντίθεση με άλλα που ισχυρίζονται ακριβώς το αντίθετο.
Εχθές (5/5/2018), η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Αριάνα Φερεντίνου, αναφέρθηκε στην διαδικασία που θα ακολουθηθεί και ξεκαθάρισε πως δεν έχει ορισθεί δικάσιμος και εξήγησε την διαδικασία που θα ακολουθηθεί από δω και πέρα.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον λανθασμένο τίτλο («σούπερ») που μεταδόθηκε στην ζωντανή σύνδεση. Πολλές σελίδες αναπαρήγαγαν αυτόν τον τίτλο γιατί απλά δεν κάθισαν να ακούσουν τι ακριβώς είπε η ανταποκρίτρια.
Επιπλέων ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ, διευκρίνισε πως το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.
Ο Τούρκος Εισαγγελέας θα πρέπει να ετοιμάσει την έκθεση του και να την υποβάλει στο δικαστήριο, που θα πρέπει να την κάνει δεκτή και να ορίσει τακτική δικάσιμο. Αυτά θα γίνουν τις επόμενες μέρες, και όσα ΜΜΕ ισχυρίζονται πως έχει απαγγελθεί και η κατηγορία της κατασκοπείας… πρέπει να έχουν μαντικές ικανότητες.
Διαβάστε περισσότερα σε προηγούμενο άρθρο μας.

6. Σενάρια περί ανταλλαγής των Ελλήνων με τους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα.
Πρόκειται περί φήμης που κυκλοφορεί και είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί. Η πολιτική ηγεσία των δύο χωρών έχει διαψεύσει αυτό το σενάριο.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του ειδησεογραφικού πρακτορείου İhlas, δήλωσε:
«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις της Ελληνικής κυβέρνησης. Όλοι αναφέρουν ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Τα παραπάνω δημοσιεύματα εκτός από ψευδή και παραπλανητικά, είναι και μια τεράστια προσβολή προς τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας. Μας απήγαγαν δύο στελέχη του Στρατού και εμείς όχι μόνο δεν κάναμε τίποτα, αλλά δεν είπαμε ούτε μια κουβέντα και το καλύψαμε. Τύφλα να έχει η προπαγάνδα των Τούρκων αν έχεις τέτοιας ποιότητας δημοσιογραφία. Κάποιοι για μερικά κλικς έχουν ξεφύγει από κάθε όριο.
Επειδή αυτή η υπόθεση δεν έχει λήξει και είναι σίγουρο πως οι φήμες και οι ψευδείς ειδήσεις θα συνεχίσουν, σας εφιστούμε την προσοχή και σας συμβουλεύουμε να είσαστε πολύ επιφυλακτικοί σε όσα διαβάζετε.
Θάνος Σ. Επαχτίτης
Θοδωρής Δανιηλίδης
ellinikahoaxes.gr/2018/03/06/ellines-stratiotikoi/

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά