Συνέντευξη του ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στον Τ/Σ «ΣΚΑΪ» και στην δημοσιογράφο Μαρία Αναστασοπούλου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΥΕΘΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΤΣΑ
ΣΤΟΝ Τ/Σ «ΣΚΑΪ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
 
 
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην δημοσιογράφο Μαρία Αναστασοπούλου, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:
 
Για το θέμα της 13ης σύνταξης και της επιστολής προς τους θεσμούς του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου:

«Έχουμε μια επιπλέον σύνταξη, του 2016, σε ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες ανθρώπους και επίσης, το 2017 σε μια σειρά από νησιά, που δέχονται την προσφυγική κρίση, ο ΦΠΑ θα παραμείνει στα προηγούμενα επίπεδα. Η στάση ορισμένων κομμάτων ενισχύει την άποψη ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε αντιπολίτευση, έχουμε μια διαδικασία “λόγια να λέμε“.
 
Αν έχουμε το προσφυγικό και το 2018 αυτό το πράγμα θα εξεταστεί εκ νέου και νομίζω ότι θα συνεχιστεί. Αν το προσφυγικό συνεχιστεί, που κατά την άποψή μου δυστυχώς θα συνεχιστεί, τον Νοέμβρη ή τον Δεκέμβρη του 2017 θα το επεκτείνουμε και το 2018.
 
Στην επιστολή Τσακαλώτου αναφέρεται και το πώς θα χρησιμοποιηθεί η υπεραπόδοση του πλεονάσματος που το 2017 θα είναι 1,75% και αναφέρονται οι τομείς και μέσα σε αυτούς τους τομείς υπάρχει και αυτή η δυνατότητα. Δεν είναι πρόβλεψη, για εμένα είναι σιγουριά.
 
Θα επανέλθω τον Απρίλιο του 2017, όταν θα είναι κατοχυρωμένο πλέον το πλεόνασμα πάνω από 0,5% για το 2016 και θα συζητήσουμε ξανά και θα πάρουμε ξανά κάποια μέτρα “δότη“ και όχι “κόφτη“. Το επιπλέον πλεόνασμα, πέρα από αυτό που πρέπει να πάει στο χρέος, θα δοθεί και σε κάποιους κοινωνικούς τομείς, όπως ανέφερε και στην επιστολή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.    
 
Δεν μιλάω για του χρόνου τέτοια εποχή αλλά για τον Απρίλη του 2017, όταν θα βγουν τα τελικά αποτελέσματα του πλεονάσματος. Εμείς έχουμε ως υποχρέωση το 0,5% και είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πάνω, άλλωστε το δείχνουν και τα στοιχεία. Δεν τίθεται θέμα να το εγκρίνουν οι θεσμοί, γιατί είναι μέσα στη συμφωνία. Ένα κομμάτι θα πάει στο χρέος, ένα κομμάτι θα είναι αποθεματικό και ένα κομμάτι θα μπορεί η κυβέρνηση να το κάνει κοινωνικές παροχές.  Αυτό που κάναμε τώρα προήλθε από την υπεραπόδοση των εσόδων.
 
Αν αυτό δεν το κάναμε τότε θα ερχόμασταν να το κάνουμε τον Απρίλιο του 2017. Τώρα δώσαμε ένα κομμάτι και ένα άλλο κομμάτι θα το δώσουμε τον Απρίλιο, πιθανά σε άλλους τομείς ή στον ίδιο τομέα.  Τον Δεκέμβριο του 2017, αν έχουμε ξεπεράσει το 1,75%, σας θυμίζω ότι ο προϋπολογισμός μιλάει για 2,1% πλεόνασμα, τότε θα υπάρχουν νέας παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας.
 
Το 3,5 % πλεόνασμα για το 2018 το έχουμε υπογράψει όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και όλη η Βουλή, είναι στοιχείο του 3ου Μνημονίου που συζητήσαμε τον Αύγουστο του 2015. Το να κάνουμε τώρα συζήτηση πάνω σε αυτό είναι άτοπο. Θα κάνουμε συζήτηση πάνω σε αυτό, όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη και η τρίτη αξιολόγηση, όταν θα έχουμε ένα καθαρό πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη. Ναι τότε μπορούμε να κάνουμε συζήτηση αλλά αυτή τη στιγμή το έχουμε υπογράψει.
 
Η δεύτερη αξιολόγηση από τη δική μας την πλευρά έχει κλείσει με την έννοια ότι ο προϋπολογισμός του 2018, χωρίς νέα μέτρα, έχει ολοκληρωθεί. Το θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ρύθμισης του χρέους με βάση την απόφαση του γιούρογκρουπ του Μαΐου, ήταν υπόθεση της πρώτης αξιολόγησης, άρα εκεί οι θεσμοί είναι φάουλ, δεν μπορεί να το συνδέουν με τη δεύτερη αξιολόγηση.
 
Για τη δεύτερη αξιολόγηση, όπως και οι ίδιοι οι θεσμοί λένε, από την άποψη την τυπική των αριθμών δεν υπάρχει πρόβλημα, περισσότερο πολιτικό είναι το πρόβλημα. Εγώ θεωρώ από πολιτική άποψη ότι μέσα στον Ιανουάριο θα κλείσει, καθώς από τον Μάρτιο ξεκινάνε οι διάφορες πολιτικές διαδικασίες και δεν θα έπρεπε να έχουνε μαζί με την Ιταλία, γιατί τα πράγματα στην Ιταλία και ίσως και στην Ισπανία δεν είναι καθόλου καλά, όχι ότι και στην Ελλάδα είναι καλά, με την έννοια, πως όταν μια χώρα είναι υπό επιτροπεία, όταν έχει ανάγκη τους θεσμούς, δεν είναι καλά τα πράγματα».
 
Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσαν οι εκλογές να είναι ένα όπλο για την κυβέρνηση, απάντησε:
 
«Όχι. Γιατί κάποιος θα πρέπει να μου απαντήσει, στην πραγματικότητα και όχι στη συζήτηση, σε τι θα συνεισφέρουν οι εκλογές. Η ΝΔ βάζει το ζήτημα “φύγετε εσείς να ‘ρθουμε εμείς, γιατί θα τα κάνουμε καλύτερα“. Αυτό νομίζει, αλλά τι θα κάνει καλύτερα απλά “ό,τι μας λένε θα το κάνουμε και θα κάνουμε και περισσότερα“.
 
Εγώ λέω το εξής: Αυτό που πραγματικά μας ενδιαφέρει σήμερα είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να κλείσει το ζήτημα των δόσεων Ιουνίου και Ιουλίου του 2017 και να πάμε στην Τρίτη αξιολόγηση, ώσπου να φθάσουμε στην Πέμπτη αξιολόγηση, όπου το καλοκαίρι του 2018 θα μπορέσει να ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα βγαίνει από τη διαδικασία των μνημονίων. Αν βγει η Ελλάδα από την διαδικασία των μνημονίων, δεν θα είναι, βέβαια, όλα καλά και άριστα.
 
Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να προχωράει η ανασυγκρότηση του Δημοσίου, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, θα πρέπει να βλέπουμε τις διαδικασίες της αναδιανομής της ανάπτυξης. Γιατί χωρίς ανάπτυξη δεν πας πουθενά. Αυτό σου δίνει μια σιγουριά να κάνεις δύο πράγματα:
 
Το ένα να δυναμώνεις την κοινωνική συνοχή, να ανεβάζεις τη συμμετοχή σου και τη δυναμική σου μέσα σε ό,τι  γίνεται στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Το δεύτερο είναι να χτίζεις ένα νέου τύπου κοινωνικό κράτος που θα είναι ανακουφιστικό και αντίθετο σε αυτό που μπορεί να ονομαστεί τιμωρητικός νεοφιλελευθερισμός».
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά