Θετικά δεκτή η πρόταση Δένδια για το ευρωπαϊκό στρατηγείο της επιχείρησης κατά των Χούθι στη Λάρισα









Η πρόταση είχε γίνει από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, και έγινε «θετικά δεκτή» από τους Ευρωπαίους.5SHARES

"Θετικά δεκτή" έγινε η πρόταση της Ελλάδας να προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μετά τη λήξη των εργασιών του άτυπου συμβουλίου υπουργών 'Αμυνας της Ε.Ε., σήμερα στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα "Χ", ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας αναφέρει τα εξής:


"Στο 'Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών 'Αμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή".






Θετικό το κλίμα στις Βρυξέλλες

Νωρίτερα, θετικό ήταν το κλίμα στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών άμυνας στις Βρυξέλλες για την προσφορά της Αθήνας για στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης κατά των Χούθι στην Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες.

Μεταξύ άλλων χωρών θετικές ήταν η Γαλλία και η Ιταλία. Επισημαίνεται ότι πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιχείρηση σε αμυντικό επίπεδο και σε σχέση με την επιχείρηση Irini που σχετίζεται με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Όπως επανέλαβε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ στη συνέντευξη τύπου, η επιχείρηση κατά των Χούθι θα ονομάζεται «Ασπίδες από τα αρχαία ελληνικά» και εξήγησε ότι θα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και η δράση της θα είναι ανάλογη με την απειλή.

Τέλος, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι ο στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 19 Φεβρουαρίου.
Η πρόταση Δένδια

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στη δήλωσή που είχε κάνει αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα. Αφενός μεν για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να δημιουργηθούν για το Ελληνικό Σύστημα Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε.

Επίσης, θα συζητήσουμε για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της Επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση».
Οι «Ασπίδες»

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» σταθμίζεται σε τρία επίπεδα.

-Στρατηγικό (Αυστριακός Διοικητής)

-Επιχειρησιακό (Εν πλω Διοίκηση Γαλλία)

-Τακτικό (πιθανά η Ελλάδα)

Η χώρα μας, όπως έχει προταθεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας προτίθεται ν’ αναλάβει το τακτικό επίπεδο της αποστολής, δηλαδή τον έλεγχο των δυνάμεων που είναι εν πλω, τον συντονισμό ή την αναδιάταξη της επιχείρησης, την τακτική σχεδίαση, πως δηλαδή θα δράσει η ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα.

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ πιθανά θ’ αποπλεύσει από τη Σαλαμίνα από τις 17 Φεβρουαρίου ή τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το πεδίο που πρόκειται να δράσει είναι πολυπαραγοντικό. Ενδεχομένως βόρεια της Ερυθράς θάλασσας να είναι το πεδίο που η φρεγάτα ΥΔΡΑ θα προστατεύει μαζί με άλλα πολεμικά πλοία τα εμπορικά που διέρχονται από εκεί, άρα μιλάμε για αποτροπή και συνοδεία. Για την αποστολή εκτός Ελλάδας πάντως απαιτείται και ΚΥΣΕΑ.

Στην φρεγάτα ΥΔΡΑ έχουν γίνει πολλές δοκιμές ώστε να είναι καθ’ όλα έτοιμη για αυτή την αποστολή. Όλα τα δυνατά όπλα και συστήματα που μπορεί να φέρει το πλοίο είναι λειτουργικά, ενώ πρόσφατα τοποθετήθηκαν επιπρόσθετα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αντιμετώπισης μη επανδρωμένων εναέριων απειλών. Η παραμονή της θα είναι για 3 μήνες στην περιοχή ενώ για το προσωπικό απ’ ότι μαθαίνουμε η επιπλέον ημερήσια αποζημίωση θα ξεπερνά τα 120 ευρώ.
Οι Χούθι απειλούν με κλιμάκωση των επιθέσεων - Στόχοι όλα τα αμερικανικά - βρετανικά πολεμικά πλοία

Την ίδια ώρα, η πολιτοφυλακή Χούθι της Υεμένης δηλώνει ότι σχεδιάζει περισσότερες επιθέσεις σε πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Η δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, ανέφερε ότι όλα τα αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην «επιθετικότητα» κατά της Υεμένης είναι στόχοι. Η δήλωση προκάλεσε ανησυχία για τις εντάσεις που σιγοβράζουν στην περιοχή καθώς και για την αυξημένη αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο.

Οι Χούθι , που ελέγχουν τα πολυπληθέστερα μέρη της Υεμένης, έχουν εκτοξεύσει drones και πυραύλους κατά των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν από τις 19 Νοεμβρίου. Η ομάδα είπε ότι οι επιθέσεις είναι απάντηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν αντεπιτεθεί σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη καθώς περιπολούν στην Ερυθρά Θάλασσα σε έναν ναυτικό συνασπισμό που έχει ανταλλάξει πολλές επιθέσεις με την ομάδα της Υεμένης.

Στην τελευταία ανταλλαγή, οι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Gravely. Το βράδυ της Τρίτης, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι δυνάμεις της κατέρριψαν έναν πύραυλο κρουζ κατά του πλοίου.
Οικονομικό χτύπημα

Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν προσθέσει ένα παγκόσμιο οικονομικό στοιχείο στην αναταραχή που προέρχεται από τον πόλεμο στη Γάζα.

Αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες ανέστειλαν τις διελεύσεις μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, η οποία είναι προσβάσιμη από τον Κόλπο του Άντεν, αντ' αυτού, απαιτούν πολύ μεγαλύτερα και πιο δαπανηρά ταξίδια στην Αφρική για να αποφύγουν την επίθεση.

Η κατάσταση έχει εκτοξεύσει τα έξοδα αποστολής και ασφάλισης στα ύψη, αυξάνοντας τους φόβους για μια νέα κρίση κόστους ζωής .

Οι Χούθι δήλωσαν ότι θα επιμείνουν στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις μέχρι να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και να επιτραπούν τρόφιμα και φάρμακα στον θύλακα για να αμβλυνθεί μια ανθρωπιστική κρίση. Επιμένουν ότι είναι έτοιμοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά