Πολεμικό Ναυτικό: Τι εξετάζει η ηγεσία για τον μελλοντικό στόλο







Την ένταξη στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών Constellation φαίνεται πως εξετάζει η Αθήνα, στο πλαίσιο αναζήτησης κύριας μονάδας κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού για τις επόμενες δεκαετίες. Κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Κύπριο ομόλογό του, Βασίλη Πάλμα, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε σε προχωρημένες συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών για κοινό σχεδιασμό και συμπαραγωγή επτά φρεγατών νέας γενιάς.







Ο υπουργός Εθνικής Aμυνας επισήμανε πως στις 16 Ιανουαρίου το αμερικανικό ναυτικό γνωστοποίησε με επιστολή του προς το ΓΕΝ την καταρχήν αποδοχή του ελληνικού ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα των φρεγατών κλάσης Constellation. Μια δυνητική αγορά πλοίων νέας γενιάς θα έφερνε τον ελληνικό στόλο, την περίοδο μετά το 2030, με επτά φρεγάτες Constellation, τρεις FDI Belharra, έως τέσσερις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ Α200 και έως τέσσερα παράκτια περιπολικά κλάσης Freedom.

[kath-read-more post="562854829"]

Πληροφορίες της Κ αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν διευρυμένες συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά με στόχο, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, να συνταχθεί το επίσημο αίτημα (LOR for LOA) το οποίο θα αποσταλεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εφόσον η Αθήνα αποφασίσει να αποκτήσει πλοία της συγκεκριμένης κλάσης θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται για τα προγράμματα FMS (Foreign Military Sales) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη της προμήθειας.







Αρμόδιες πηγές υπογραμμίζουν τη σημασία της εγχώριας ναυπήγησης και τα οφέλη που προκύπτουν για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, τονίζοντας ότι αν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, θα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγικά προγράμματα που έχουν αναληφθεί. Διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι καθώς ο σχεδιασμός της έκδοσης FFG Flight I έχει ολοκληρωθεί, με το πρώτο πλοίο της κλάσης να ναυπηγείται ήδη για το αμερικανικό ναυτικό με ορίζοντα παράδοσης το 2027, τα ελληνικής σχεδίασης πλοία θα αποτελούν μια διαφοροποιημένη εκδοχή της έκδοσης Flight I, μια διαμόρφωση βασισμένη στις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό ευθύς εξαρχής, δηλαδή στον σχεδιασμό του, σύμφωνα με τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Το αμερικανικό ναυτικό από την πλευρά του στοχεύει στη ναυπήγηση 20 φρεγατών πολλαπλού ρόλου κατευθυνόμενων βλημάτων FFG-62 κλάσης Constellation που αποτελούν μετεξέλιξη των φρεγατών FREMM. Μάλιστα, η συγκεκριμένη οικογένεια πλοίων δεν είναι άγνωστη στην Αθήνα αφού στις αρχές του 2018 είχαν προκριθεί ως επιλογή για την ενίσχυση του ελληνικού στόλου με τη μέθοδο της μίσθωσης. Οι Constellation, βέβαια, αποτελούν πιο εξελιγμένη εκδοχή των FREMM που βολιδοσκοπήθηκαν τότε για το Πολεμικό Ναυτικό και φέρουν αμερικανικά συστήματα και οπλισμό.

Ενδιάμεση λύση οι LCS

Την ίδια ώρα, ανώτατες πηγές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού επισημαίνουν ότι η αποδοχή των παράκτιων περιπολικών (LCS) κλάσης Freedom που αποσύρει το αμερικανικό ναυτικό δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και θα απαιτηθεί προσεκτική και λεπτομερής εξέταση των υπό παραχώρηση πλοίων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να διευκρινιστεί ποια είναι τα διαθέσιμα πλοία, αν βρίσκονται σε υπηρεσία ή αν έχουν ήδη αποσυρθεί και αν σε αυτά έχουν επιδιορθωθεί τα προβλήματα στο σύστημα πρόωσης. Θα εξεταστεί, ακόμη, το κόστος οπλισμού και υποστήριξης, τα οποία θα συνυπολογιστούν στην τελική εισήγηση που θα παραδώσει το Ναυτικό Επιτελείο στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, πάντως, ξεκαθαρίζουν πως τα LCS αποτελούν αποκλειστικά ενδιάμεση λύση και δεν αναμένεται να έχουν ρόλο κύριας Μονάδας στον ελληνικό στόλο, αφού όπως αναφέρθηκε, για τον σκοπό αυτό η Αθήνα φαίνεται να επιλέγει την κλάση Constellation. Ενα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, εκτός από τα μηχανικά προβλήματα που οδήγησαν τα LCS στην απόσυρση ύστερα από ελάχιστα χρόνια υπηρεσίας με το αμερικανικό ναυτικό, είναι η περιορισμένη ισχύς πυρός, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, ο οπλισμός τους δεν καλύπτει τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού για αντιαεροπορικές και ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις. Στις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι υπάρχει και η λύση της τοποθέτησης βλημάτων επιφανείας από τις υπό απόσυρση φρεγάτες S.

msn


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά