Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές της κοινοποίησης, με θέμα «Αύξηση της άδειας πατρότητας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:
Οι νέες διατάξεις του άρθρου 27 του ν. 4808/2021 (Α΄ 101), αναφορικά με την άδεια πατρότητας, έχουν απευθείας υποχρεωτική εφαρμογή στο, υπαγόμενο στο δημόσιο τομέα, στρατιωτικό προσωπικό, δυνάμει του άρθρου 25 του ως άνω νόμου. Με την ρύθμιση αυτή αντικαθίσταται και βελτιώνεται το πλαίσιο χορήγησης της εν λόγω άδειας, που έχει σκοπό αφενός να προαχθεί εξαρχής η ισότιμη κατανομή ευθυνών φροντίδας του νεογέννητου και αφετέρου να διευκολυνθεί η δημιουργία συναισθηματικού δεσμού πατέρα και παιδιού.
Ως εκ τούτου, το δικαιούμενο στρατιωτικό προσωπικό δύναται να αιτηθεί την εν λόγω 14ήμερη άδεια, το χρονικό διάστημα εξάντλησης της οποίας καθορίζεται με τα διαλαμβανόμενα στα άρθρα 26 και 27 του ιδίου Νόμου, ενώ ως προς τα λοιπά, όπως το όργανο χορήγησης, η διαδικασία χορήγησης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, κ.ά., τυγχάνουν αναλογικής εφαρμογής οι διευκρινιστικές οδηγίες του ΓΕΕΘΑ και των -2- Γενικών Επιτελείων των Κλάδων επί του άρθρου 14 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), υπό στοιχεία Φ.400/34/292616/Σ.4753/06-09-2016 (Β΄2808). Επομένως, η προαναγγελθείσα ανάληψη ενεργειών, ώστε να τροποποιηθεί η ανωτέρω ΚΥΑ, έχει την έννοια της επακόλουθης επικαιροποίησης της κωδικοποιημένης νομοθεσίας που διέπει τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), με το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Συναφώς, είναι αυτονόητο ότι η άσκηση του σχετικού δικαιώματος, δηλαδή της λήψης της άδειας πατρότητας, δεν εξαρτάται από την ολοκλήρωση της ως άνω τροποποίησης, καθώς αυτό καθίσταται ενεργό λόγω της απευθείας υποχρεωτικής εφαρμογής στις ΕΔ, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Κατά τα λοιπά αρμόδια να σας απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου