ΣΟΕΔ : Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία







 Προς :       Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ΥΕΘΑ,          ΥΦΕΘΑ                   

Κοιν. :       Γ.Γ. ΥΕΘΑ, Βουλευτές ΒτΕ, Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΑ, 

                 Μ.Μ.Ε

 

Θέμα:        Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία

ΣΧΕΤ :      α.    N.4331 /2015 (ΦΕΚ 69Α΄ 2.7.2015)

                   β. Υπ΄ αριθμ. 28458/2022 Υπουργική Απόφαση της            24.3.22 (ΦΕΚ 1427 Β΄)

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Ως Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ), θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την υλοποίηση και την έκδοση υπουργικής απόφασης για το πιλοτικό  Πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για ανθρώπους με αναπηρία». Θεωρούμε ότι η στήριξη ανθρώπων με αναπηρία, για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης τους, μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει.

 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του (β) σχετικού,  δικαίωμα συμμετοχής στο πιλοτικό πρόγραμμα έχουν άνθρωποι με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67 %, που είναι σε ισχύ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης  και έχει πιστοποιηθεί ΜΟΝΟ από υγειονομική επιτροπή ΚΕ.Π.Α.

 

Με τις διατάξεις του (α) σχετικού  όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και οι δικαιούχοι των οποίων η ισχύς των γνωματεύσεων ή πιστοποιητικών αναπηρίας έχει λήξει, εξετάζονται υποχρεωτικά από 1.9.2011 για την πιστοποίηση του βαθμού αναπηρίας τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕ.Π.Α. για τη χορήγηση ή την παράταση οικονομικής ενίσχυσης ή άλλης προνοιακής παροχής. Η εξέταση αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση ή την παράταση οικονομικής ενίσχυσης ή άλλης προνοιακής παροχής. Για την ένταξη στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία γίνονται δεκτές και οι γνωματεύσεις της Α.ΣΥ.Ε. ή της Α.Ν.Υ.Ε. ή της Α.Α.Υ.Ε. ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του Πυροσβεστικού Σώματος σε ισχύ που έχουν εκδοθεί από τους αιτούντες για άλλη αιτία, εφόσον πληρούνται με βάση αυτές οι ιατρικές προϋποθέσεις του κατά περίπτωση αιτούμενου προνοιακού προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης.

 

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι Υγειονομικές Επιτροπές των Ενόπλων Δυνάμεων , Ελληνικής Αστυνομίας , Πυροσβεστικού Σώματος, αποφάσεις που σύμφωνα με την πρόβλεψη του νομοθέτη, έχουν την ιδία ισχύ με τις αποφάσεις του ΚΕ.Π.Α. Σύμφωνα επίσης και με τη επίσημη ιστοσελίδα της Ανωτάτης του Στρατού Υγειονομική Επιτροπή (ΑΣΥΕ) asye.army.gr, η αρμόδια Επιτροπή Διεύθυνσης Συντάξεων του Γ.Λ. Κράτους στην επιτροπή παραπέμπονται και συνταξιούχοι του Δημοσίου.

 

Αποδεχόμενοι  όπως αρχικά είπαμε τη θετική πιλοτική πρωτοβουλία του προγράμματος, επισημαίνουμε ότι δεν είναι δυνατόν να εξαιρούνται από την υπουργική απόφαση οι αναφερόμενες υγειονομικές επιτροπές αποκλείοντας ανθρώπους με αναπηρία που έχουν πάρει αποφάσεις απ αυτές και ζητάμε την τροποποίηση της προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι παραπάνω επιτροπές.

 

Επικοινωνία στο soed2021@gmail.com,, και τηλέφωνο 6972828656 Κοντούρης Δημήτριος

 

 

      Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το πολύτιμο χρόνο σας.

 

                                             Με ιδιαίτερη τιμή

 

 

                       Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο                                                                           Ο

        Πρόεδρος                                                          Γεν. Γραμματέας

Δημήτριος Κοντούρης                                  Ευάγγελος Παπαευαγγέλου
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά