Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα στον Alpha Radio



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019 στον ρ/φ σταθμό Alpha 98,9 και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Σπύρο Λάμπρου, μεταξύ άλλων ανέφερε:
 
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών:
Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα έχει διευρυμένη πλειοψηφία. Ο κ. Μητσοτάκης δυστυχώς καλύπτει απαράδεκτες πρακτικές βίας και εκφοβισμού και βρίσκεται στη γραμμή της ακροδεξιάς, μια γραμμή που άλλος την καθορίζει και όχι ο ίδιος. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχει επικρατήσει η λογική Σαμαρά. Αυτός που «σκότωσε» πολιτικά τον Κων. Μητσοτάκη έρχεται και καθοδηγεί αυτή τη στιγμή τον γιο του. Είναι άσχημο αυτό και κυρίως όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα.
Θυμηθείτε ότι στην πρώτη φάση η ΝΔ ζητούσε να υπάρχει ο όρος με γεωγραφικό προσδιορισμό, ο γεωγραφικός προσδιορισμός υπάρχει. Μετά έθεσαν το θέμα της ιθαγένειας και της εθνότητας. Καθένας καταλαβαίνει τι σημαίνει ιθαγένεια, τι σημαίνει εθνότητα αλλά και τι σημαίνει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Το θέμα ξεκαθαρίστηκε ρητά από τη βουλή της γειτονικής χώρας και από τον κ. Ζάεφ, ότι δηλαδή η γλώσσα τους και η ιστορία τους δεν έχουν καμιά σχέση με την ελληνική ιστορία και γλώσσα. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι ότι λύνουμε ένα θέμα πολύ μεγάλο, σε μια ταραγμένη περιοχή. Επιδιώκουμε να υπάρχει στα βόρεια σύνορά μας ηρεμία. Δεν χρειάζεται να διαμορφώνονται εθνικισμοί. Εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσει το θέμα, να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, να υπάρχουν σχέσεις φιλίας. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι εμείς καταφέραμε να λυθεί το θέμα υπερασπιζόμενοι τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και τη δική μας ιστορία καθώς οι γείτονές μας άλλαξαν το Σύνταγμά τους.
Για το πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις με τους ΑΝΕΛ και τον Π. Καμμένο:
Με τον Πάνο Καμμένο είχαμε άριστες σχέσεις και από τη θέση μου ως γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο Υπουργείο. Οι διαφορές μας ήταν πολύ μεγάλες, καθώς έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές, όμως μείναμε σε ένα κοινό στόχο, να οδηγήσουμε τη χώρα εκτός μνημονίων και εκτός επιτροπείας. Είναι γνωστές οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της Μακεδονίας από το 1992. Αυτή η θέση είναι δεδομένη. Παίρνουμε τα ρίσκα προς όφελος της χώρας. Η ακινησία είναι άσχημο πράγμα.
Για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΠΓΔΜ:
Η αμυντική συνεργασία δεν είναι ξέχωρη από την οικονομική συνεργασία. Διαμορφώνουμε ένα πλέγμα ασφάλειας στην περιοχή και η οικονομική ανάπτυξη είναι αυτή που ενδυναμώνει το πλέγμα ασφάλειας. Η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των λαών και η συνεργασία διαμορφώνει και τις συνθήκες ασφάλειας.
Για τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς:
Επιμένω στην άποψη που έχω διατυπώσει και κατά το παρελθόν, ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί κόσμοι. Από την μια πλευρά είναι ο προοδευτικός κόσμος, ο κόσμος της εργασίας, ο κόσμος της υπεράσπισης του κοινωνικού κράτους και των εθνικών συμφερόντων μακριά από εθνικισμούς. Ο κόσμος που υπερασπίζεται την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και στηρίζει τις κοινωνικές τάξεις που είχαν υποστεί την προηγούμενη περίοδο τη μεγαλύτερη πληγή. Από την άλλη μεριά υπάρχουν ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, οι ακραίοι εθνικισμοί και η ακροδεξιά ρητορεία που εκφράζει η ΝΔ. Οι δύο αυτοί κόσμοι θα συγκρουστούν στο πολιτικό επίπεδο. Εδώ λοιπόν οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας έχουν λόγο και πρέπει να πάρουν θέση. Σε αυτή την κατάσταση θα υπάρχουν και ανακατατάξεις. Αυτός ο προοδευτικός πόλος δεν μπορεί να καθοδηγείται από στενές κομματικές αντιλήψεις. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτή η όσμωση και νομίζω πως αυτό θα είναι προς το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας και κέρδος της μεγάλης προοδευτικής, ριζοσπαστικής παράταξης, που υπερασπίζεται το κοινωνικό κράτος και στέκεται απέναντι στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και τους εθνικισμούς.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά