Έρευνα της ΑΚΟΣ και του ΓΕΣ για την πρόληψη σε θέματα υγείας


Το Γενικό Επιτελείο Στρατού στο πλαίσιο του Έτους Μέριμνας Προσωπικού 2018 & η μη κερδοσκοπική εταιρία «ΑΚΟΣ: Θεραπεία σώματος και ψυχής» στο πλαίσιο του επιστημονικού της έργου, διεξάγουν από κοινού έρευνα, προκειμένου να διερευνήσουν τις στάσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών σε θέματα πρόληψης, συνδέοντάς την με την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής και διατροφής που συμβάλει στη μακροζωία.


Η έρευνα διενεργείται στο πλαίσιο των δράσεων που προβλέπει Συμφωνητικό Συνεργασίας και Αμοιβαίας Κατανόησης που υπέγραψαν οι δύο πλευρές.
Τα υπό διερεύνηση ζητήματα αφορούν μεταξύ άλλων στις πηγές από τις οποίες ενημερώνονται οι συμμετέχοντες σε θέματα που αφορούν στην υγεία τους, στους παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις τους, στο βαθμό εγρήγορσης που επιδεικνύουν όταν κάνει την εμφάνισή του κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα, τη στάση τους απέναντι στο κάπνισμα και στο αλκοόλ αλλά και τα μέτρα που λαμβάνουν για την προάσπιση της υγείας τους.
Στο μικροσκόπιο της έρευνας τίθεται ο βαθμός φροντίδας της υγείας τους με τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων σε συνάρτηση με τη συχνότητά τους, το είδος των προληπτικών εξετάσεων, την αρωγή οικογενειακού γιατρού και προσωπικού οδοντιάτρου κ.α. Ταυτόχρονα διερευνάται η στάση τους απέναντι στη ζωή και στις στρεσογόνες καταστάσεις τις οποίες βιώνουν στην καθημερινότητά τους αλλά και ο τρόπος ζωής τους (άθληση, έλεγχος βάρους κ.α)

Η έρευνα διερευνά και τη στάση των πολιτών αναφορικά με τον προληπτικό εμβολιασμό στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες, με ιδιαίτερη αναφορά στο εμβόλιο για τον ιό HPV (των κονδυλωμάτων)
Με αφορμή την έρευνα η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Ογκολόγος-Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη τονίζει: «Χαίρομαι που διενεργούμε τη νέα έρευνά μας σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το οποίο συνδράμει με το επιστημονικό του δυναμικό στην ανάδειξη ενός θέματος αιχμής της δημόσιας υγείας. Παρενθετικά να σημειώσω ότι ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, απέδειξε ότι λειτουργεί ενορατικά και συντεταγμένα, με αποκλειστικό γνώμονα το καλό του κοινωνικού συνόλου και του στρατεύματος. Η έρευνά μας αποτελεί απόρροια του επιστημονικού διαλόγου αναφορικά με την προσπάθειά μας να κάνουμε τους πολίτες συμμέτοχους στον αγώνα μας για την προάσπιση της υγείας τους. Δηλαδή να συνειδητοποιήσουν ότι αν καθυστερήσουν μία προληπτική εξέταση ή αν είναι αδιάφοροι για τη διατροφή και την καλή φυσική τους κατάσταση, επί της ουσίας δυναμιτίζουν την καλή τους υγεία. Η πρωτογενής πρόληψη είναι μία καθημερινή ενσυνείδητη δράση. Η δευτερογενής πρόληψη είναι στάση ζωής: μέσω της ενημέρωσης και του προσυμπτωματικού ελέγχου, χαρίζει πολλά και ποιοτικά χρόνια ζωής. Σε πολλές ασθένειες παίζει τεράστιο ρόλο η έγκαιρη διάγνωση. Όταν κάτι ανησυχητικό συμβαίνει, ο οργανισμός μας δείχνει «σημάδια» που πρέπει να μας θέσουν σε εγρήγορση»
Για να συμμετάσχετε στην έρευνα πατήστε εδώ
Αν δεν μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον προηγούμενο σύνδεσμο,
χρησιμοποιείστε αυτόν που ακολουθεί:
https://goo.gl/forms/ipkahqN8m0rmmPrg


Με δεδομένο ότι η υγιεινή και ισορροπημένη στάση ζωής και διατροφής ανήκει στους στόχους της ΑΚΟΣ, προηγήθηκαν έρευνές της για:
 το κάπνισμα
την υγιεινή και τα νοσήματα του στοματοφάρυγγα
τις διατροφικές στάσεις και αντιλήψεις υγιών και ασθενών ενηλίκων στη χώρα μας.
τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές υγιών και ασθενών ενηλίκων, αναφορικά με τα συμπληρώματα διατροφής και τη χρήση τους.
Η ΑΚΟΣ είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία η οποία στον πυρήνα της αποτελείται από επιστήμονες του χώρου της υγείας και πλαισιώνεται από εθελοντές, αποθεραπευμένους και απλούς πολίτες. Αφενός αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο και την ανάγκη υιοθέτησης ενός υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου ζωής και αφετέρου στηρίζει με σειρά δράσεων ογκολογικούς ασθενείς και αποθεραπευμένους της νόσου. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται κι οι επιστημονικές έρευνες που διενεργεί, οι οποίες σκιαγραφούν τις στάσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών σε θέματα αιχμής της δημόσιας υγείας.


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά