ΠΟΜΕΝΣ: Η αλήθεια για τα δώρα και τα επιδόματα - Υπεύθυνα και Συλλογικά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αγαπητέ Συνάδελφε στα πλαίσια της ενημέρωσης σου για την διεκδίκηση των αναδρομικών δώρων εορτών και αδείας υπενθυμίζουμε τα εξής:
                    Α. Όπως είναι γνωστό, με τις υπ' αριθ. 2626-2635/2018 αποφάσεις του ΣΤ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (επταμελούς συνθέσεως), κρίθηκε ως αντισυνταγματική η περικοπή των δώρων εορτών και άδειας με τον Ν.4093/2012.
Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά δικαστικούς υπαλλήλους και κρίνει αντισυνταγματική την περικοπή των δώρων στο ποσό που είχαν διαμορφωθεί μέχρι τότε (500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, 250 ευρώ δώρο Πάσχα και 250 ευρώ επίδομα αδείας), εξετάζοντας το νομικό πλαίσιο που ίσχυε κατά το χρόνο εκείνο, ήτοι 2012 έως 2015. Λόγω όμως της μεγάλης σπουδαιότητας του ζητήματος, η απόφαση παραπέμπει το ζήτημα στην Ολομέλεια, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει εντός του Φεβρουαρίου για να κρίνει οριστικά επ' αυτών.
                    Β. Παράλληλα επισημαίνουμε ότι έχει τεθεί ενώπιον του Συμβουλίου της
Επικρατείας το ζήτημα της συνταγματικότητας του νέου μισθολογίου των ενστόλων (Ν.4472/2017) που ίσχυσε αναδρομικά από 1.1.2017, όπου τίθεται και το θέμα της ανυπαρξίας με το νέο μισθολόγιο, δώρων εορτών και άδειας.
                    Γ. Ταυτόχρονα δεν μπορεί να αγνοηθεί η τάση του Συμβουλίου της Επικρατείας να περιορίζει το αναδρομικό αποτέλεσμα των αποφάσεών του λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους που αυτές επιφέρουν.
Η Ομοσπονδία μας, η οποία προ της έκδοσης των ανωτέρω αποφάσεων είχε συστήσει προσεκτικές κινήσεις για τη διασφάλιση των αξιώσεων χωρίς κόστος, παρακολουθεί στενά τις δικαστικές εξελίξεις στο κρίσιμο αυτό θέμα.
Ήδη ενόψει της έκδοσης των αποφάσεων του Τμήματος για τα Δώρα στην εκπνοή του 2018 και της αναμονής εντός του 2019 των δικαστικών αποφάσεων του ανώτατου Δικαστηρίου επί των δύο αυτών ζητημάτων που αλληλοσυνδέονται (δώρα - νέο μισθολόγιο), η Ομοσπονδία θα εξετάσει τη στάση της στο επικείμενο Διοικητικό Συμβούλιο και θα ληφθούν αποφάσεις ώστε να δοθούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, όπως πράττεται μέχρι σήμερα.
Τέλος για να απαντήσουμε στην παραπληροφόρηση , ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ, ότι μπορεί οι αποφάσεις των Πρωτοδικείων για ποσά μέχρι 3.000 ευρώ που αφορούν σε αποδοχές υπαλλήλων να μην προσβάλλονται με έφεση, ΑΛΛΑ όπως είναι δικονομικά επιβεβλημένο ούτως ή άλλως όλα τα κατώτερα δικαστήρια αναμένουν την έκδοση αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου για τα νομικά ζητήματα που τίθενται.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ 2.500 ευρώ.
                 ΔΗΛΑΔΗ, η εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν την αμετάκλητη επίλυση των νομικών ζητημάτων από το Ανώτατο Δικαστήριο που εκτιμάται στα τέλη του 2019.
                Συνάδελφε για ακόμη μια φορά επικοινωνούμε μαζί σου υπεύθυνα με μόνο σκοπό την διασφάλιση των δικαιωμάτων και αξιώσεων των εν ενεργεία στρατιωτικών,  με το ελάχιστο δυνατό κόστος.
                Αμέσως μετά την διενέργεια του Δ.Σ. της 26-1-19 της Ομοσπονδίας, θα δημοσιευθούν επίσημα στον ισότοπο της ΠΟΜΕΝΣ οι οδηγίες για τις τρέχουσες διεκδικήσεις των εν ενεργεία Στρατιωτικών.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά