Αυτοί είναι οι Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στην Τουρκία! Προφυλακίστηκαν!



Αυτοί είναι οι Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στην Τουρκία! Προφυλακίστηκαν! | Newsit.gr
Τεταμένο είναι το κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία μετά από την σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο. Το μεσημέρι της Παρασκευής (02.03.2018) το τουρκικό Μέσο Dogan έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των στρατιωτικών. Ειδικότερα, πρόκειται για τους Άγγελο Μητραιτώδη (ανθυπολοχαγό) και τον Δημήτρη Κουκλατζή (λοχία ΕΠ.ΟΠ, Σκαπανέας ΜΧ).
Ο Δημήτρης Κουκλατζής (φωτογραφία από facebook)
Μάλιστα, οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί έχουν ήδη προφυλακιστεί με απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου της Αδριανούπολης και θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρι την Δευτέρα (05.02.2018). Σύμφωνα με πληροφορίες του onalert.gr, στους στρατιωτικούς δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία όπως μετέδιδαν νωρίτερα συγκεκριμένα τουρκικά ΜΜΕ, κάνοντας προπαγάνδα, αλλά κατηγορίες για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Το χρονικό και η δίκη

Οι δυο έλληνες στρατιωτικοί  συνελήφθησαν από Τούρκους την Πέμπτη 01/03/2018 ενώ έκαναν περιπολία στα σύνορα στον Έβρο και έχασαν τον προσανατολισμό τους λόγω της κακοκαιρίας θα περάσουν από δίκη. Οι τούρκοι δηλαδή επιλέγουν τον πόλεμο νεύρων στην Ελλάδα.
Όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1 και σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο στρατιώτες μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο αφού προηγουμένως κατέθεσαν στις τουρκικές δικαστικές αρχές. Ζητήθηκε η κράτησή τους με τις κατηγορίες για «προσπάθεια στρατιωτικής κατασκοπείας» και «είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή». Οι Αρχές ελέγχουν και τα κινητά των Ελλήνων στρατιωτικών, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή τους.

Τζανακόπουλος: «Αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας»

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, θα δικαστούν για παράνομη είσοδο.
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ακόμα ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ χθες, σημειώνοντας παράλληλα ότι το περιστατικό, για το οποίο έγινε στο ΓΕΕΘΑ μεγάλη σύσκεψη με όλη την ηγεσία προέκυψε από λάθος εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή.
«Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κος Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο Ομόλογό του κο Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο ελλήνων στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα υπάρξει δίκη των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία και για το αν υπάρχει φόβος, η γείτονος να εκμεταλλευτεί διαφορετικά το γεγονός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες και την ενημέρωση που έχουμε, το χθεσινό περιστατικό προέκυψε από ένα λάθος. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή οι δύο Ελληνες αξιωματικοί βγήκαν από το δρόμο τους και επαναλαμβάνω βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος. Ακολούθησε η σύλληψή τους από τις τουρκικές αρχές και από εκεί και πέρα οι νομικές διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται είναι απολύτως τυπικό το όλο θέμα, αφορούν μια δίκη για παράνομη είσοδο στην χώρα, η οποία θα ολοκληρωθεί και αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελληνων αξιωματικών στην χώρα μας».
Όσον αφορά στα όσα ακούγονται όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για σενάρια ανταλλαγής των δυο ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 τούρκους που είναι στην Ελλάδα και κατηγορούνται για το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, είπε ότι πρόκειται για συνομωσιολογικά σενάρια που δεν είναι άξια σχολιασμού.
Οι δύο Ελληνες ένας ανθυπολοχαγός και ένας επαγγελματίας οπλίτης με τον βαθμό του λοχία συνελήφθησαν και κρατούνται στην στρατοχωροφυλακή της Αδριανούπολης με την κατηγορία της παραβίασης συνόρων. Σύμφωνα με το onalert.gr, οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν είναι στελέχη της 3ης Μηχανοκίνητης Ορεινής Ταξιαρχίας «Ρίμινι».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού:

«Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.
Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».
newsit
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά