Η έκκληση δεν έφερε αποτελέσματα, σύμφωνα με επισήμους του στρατιωτικού κατεστημένου και πρώην πιλότους καθώς ο βαθύς διχασμός που αποκαλύφθηκε με την απόπειρα πραξικοπήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας και άλλους οργανισμούς παραμένει εν πολλοίς υπαρκτός.
Έξι πιλότοι που άφησαν την Πολεμική Αεροπορία κατά την περασμένη δεκαετία και θα μπορούσαν να επανενταχθούν μίλησαν στο Reuters. Μόνο ένας δήλωσε ότι θα κατατασσόταν εκ νέου για να βοηθήσει στην αντικατάσταση αποτεταγμένων συναδέλφων του τους οποίου η κυβέρνηση κατηγορεί ότι συμμετείχαν στο δίκτυο που οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο στρατιωτικό κίνημα, χειριζόμενοι μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που βομβάρδισαν το κοινοβούλιο και απείλησαν το αεροσκάφος του προέδρου Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναμετέδωσαν πως μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των εκατοντάδων πιλότων που παραιτήθηκαν από την πολεμική αεροπορία μεταξύ των ετών 2010 και 2015 και θα μπορούσαν να επιστρέψουν κατετάγησαν εκ νέου. Οι αριθμοί κυμαίνονται «κάτω από τις προσδοκίες», είπε μια κυβερνητική πηγή που όμως δεν εξουσιοδοτείται να μιλήσει δημόσια.
Η εξάντληση των ανθρωπίνων πόρων της πολεμικής αεροπορίας έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την Τουρκία, το δεύτερο πιο στρατιωτικοποιημένο μέλος του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα επιδράμει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και πολεμά κατά των μαχητών του κουρδικού ΡΚΚ στην Τουρκία και στο Βόρειο Ιράκ.
Παρόλα αυτά, οι πρώην πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters δήλωσαν πως αισθάνονται προδομένοι από μια στρατιωτική υπηρεσία που απέτυχε να τους προστατεύσει από ακολούθους του κινήματος του Φετουλά Γκιουλέν, του κληρικού που εδρεύει στις ΗΠΑ και η Τουρκία κατηγορεί για το πραξικόπημα και του οποίου οι υποστηρικτές έχουν φυλακιστεί μαζικά από τότε.
Η εργασία σε μια αεροπορική εταιρία αμείβει πολύ πιο πλουσιοπάροχα από ότι ο μισθός στην πολεμική αεροπορία, που είναι κατά πολύ μικρότερος των 10,000 τουρκικών λιρών ($3,200) τον μήνα.
«Το να πετώ ένα F-16 ήταν τιμή για μένα και το έχω στερηθεί άδικα. Αισθάνομαι προδομένος. Γιατί να επιστρέψω;» δήλωσε ο πρώην επισμηναγός που αποκάλυψε μόνο το μικρό του όνομα, Μεχμέτ, από φόβο να χαρακτηριστεί αχάριστος.
Ο Μεχμέτ, που αποφοίτησε επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος πιλότων και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από διεθνή στρατιωτική ακαδημία, είπε ότι στερήθηκε της δυνατότητας να πετά μετά από έκθεση των στρατιωτικών γιατρών το 2008 που ανέφεραν ότι πάσχει από καρδιακή πάθηση. Άφησε την πολεμική αεροπορία και απέκτησε μια νέα καριέρα σαν πιλότος αερογραμμών αφού άλλοι γιατροί του έδωσαν λευκό μητρώο υγείας, όπως είπε. Το Reuters δεν κατόρθωσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την ιατρική του κατάσταση.
Οι στρατιωτικοί γιατροί που τον καθήλωσαν στο έδαφος είναι σήμερα στη φυλακή, κατηγορούμενοι από την κυβέρνηση για συμμετοχή στο δίκτυο του Γκιουλέν.
Μέλη της κυβέρνησης αρνούνται ότι το πραξικόπημα και τα όσα ακολούθησαν έβλαψαν τη μαχητική ικανότητα της τουρκικής αεροπορίας. Παραδέχονται την έλλειψη προσωπικού αλλά τονίζουν ότι ένα πιο πιστό και προσηλωμένο προσωπικό θα προκύψει σε τελική ανάλυση. Το Υπουργείο Άμυνας και η Στρατιωτική Διοίκηση αρνήθηκαν και οι δύο να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για αυτό το θέμα.
Η στρατιωτική πηγή πως η πολεμική αεροπορία εξέταζε τη δημιουργία μιας εφεδρικής δύναμης που θα επέτρεπε σε πιλότους της πολιτικής αεροπορίας να υπογράψουν συμβόλαια προσωρινής μεταγραφής, μια κίνηση που θα βοηθούσε την κατάσταση φέρνοντας πολλούς έμπειρους αεροπόρους επιτρέποντάς τους παράλληλα να διατηρούν ταυτόχρονα τα χρυσοφόρα συμβόλαια με τις πολιτικές αερογραμμές.
Το υπουργείο ‘Αμυνας σχεδιάζει επίσης να στρατολογήσει φοιτητές ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Αεροπορική Ακαδημία, διευρύνοντας τη δεξαμενή υποψηφίων με το να καταργήσει τον όρο ότι πρέπει να έχουν τελειώσει στρατιωτική σχολή.
«Μέσα σε δύο χρόνια, θα δείτε, η αεροπορία μας θα είναι ισχυρότερη από πριν», δήλωσε ο Abidin Unal, ανώτατος αεροπορικός διοικητής, στην τουρκική εφημερίδα Vatan πριν δύο εβδομάδες.
Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του ότι παρεισέφρησαν σε κρατικούς οργανισμούς εδώ και δεκαετίες και ουσιαστικά κατεύθυναν το απονενοημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Επικριτές του Ερντογάν, κυρίως οπαδοί του κοσμικού κράτους, λένε ότι ο ίδιος και το ισλαμικών καταβολών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που έχει ιδρύσει, επέτρεψαν στους υποστηρικτές του Γκιουλέν να παρεισφρήσουν στον κρατικό μηχανισμό και να ανέλθουν στα ύπατα αξιώματα με σκοπό να ελέγξουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τα στρατιωτικά ιδρύματα της Τουρκίας θεωρούνται από παλιά ως οι θεματοφύλακες της κοσμικής τάξης της χώρας και έχουν ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από το 1960 καθώς έκριναν πως αποτελούσαν ισλαμική απειλή.
Ο αντίκτυπος των Γκιουλενιστών ήταν ιδιαίτερα έντονος στην πολεμική αεροπορία, αναφέρουν πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Αρκετοί πρώην πιλότοι είπαν πως στρατιωτικοί γιατροί απέλυσαν συναδέλφους τους για λόγους ασήμαντων, όπως θεωρούν οι ίδιοι οι πιλότοι, προβλημάτων υγείας σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν μη ακολούθους του Γκιουλέν από θέσεις ανωτάτων.
«Μπορώ να κατονομάσω δεκάδες περιπτώσεις σαν αυτήν… φαίνεται ότι κάποιοι άνθρωποι απαλλάσσονται από κάποιους που δεν σκέφτονταν απαραίτητα όπως οι ίδιοι. Αλλά δεν θα μπορούσαμε ποτέ να είμαστε σίγουροι, έτσι δεν μιλήσαμε ανοιχτά για αυτό», δήλωσε άλλος πρώην πιλότος της πολεμικής αεροπορίας.
Η συμμετοχή πιλότων της αεροπορίας στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου ήταν ιδιαίτερα έντονη, κυβερνώντας αεριωθούμενα μαχητικά και ελικόπτερα στην προσπάθεια να καταλάβουν την εξουσία. Μαχητικά που πετούσαν συμμετέχοντες πιλότοι παρενόχλησαν το αεροσκάφος του Ερντογάν ενώ προσπαθούσε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη όπως αποκαλύπτουν τα γεγονότα.
Πάνω από 350 πιλότοι και 40 τεχνικοί αποτάχθηκαν, κρατήθηκαν ή αναζητούνται.
Μεταξύ αυτών που κρατούνται συγκαταλέγεται ο πρώην επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας και αρκετοί διοικητές αεροπορικών βάσεων μεταξύ αυτών του Ιντσιρλίκ, έδρα εξόρμησης της αμερικανικής συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους. Τρείς μοίρες τέθησαν εκτός λειτουργίας στην αεροπορική βάση Akinci κοντά στην Άγκυρα, νευραλγικό κέντρο του αποτυχημένου πραξικοπήματος και έδρα πολλών κορυφαίων πιλότων της αεροπορίας.
«Αυτοί που αποτάχθηκαν ήταν κυρίως είτε έμπειροι πιλότοι ή νεαροί εκπαιδευόμενοι που λάμβαναν εκπαίδευση στη χρήση όπλων και τακτικών», ανέφερε o Arda Mevlutoglu, σύμβουλος σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας.
«Μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας έχασε ένα τεράστιο ποσοστό των έμπειρων και καλά εκπαιδευμένων της πιλότων εξαιτίας του αποπειραθέντος πραξικοπήματος», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Η Τουρκία δεν αποκαλύπτει τον συνολικό αριθμό των επιχειρησιακών της πιλότων αλλά το περιοδικό «Άμυνα και Αεροδιαστημική» παραθέτει τον επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας τον Μάρτιο του 2015 να λέει πως ο συνολικός αριθμός των πιλότων αναμενόταν να ανέλθει στους 1,300 εκείνο το έτος.
Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν πως η αναλογία μαχητικών αεροσκαφών προς επιχειρησιακούς πιλότους έπεσε κάτω από το όριο 1:1.15 που θεωρείται διεθνώς ικανοποιητική αναλογία, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανονισμός του ΝΑΤΟ που να ξεκαθαρίζει πόσο πρέπει να είναι αυτή η αναλογία. Η πολεμική αεροπορία έχει 240 F-16 και 49 F-4 για επιχειρησιακή χρήση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.
Διπλωμάτης του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ενώ δεν υπάρχει ανησυχία για την εκκαθάριση στις τάξεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, δεν έχει ακόμα επιφέρει οποιαδήποτε ελλείψεις στις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.
Αντιμέτωπη με ελλείψεις προσωπικού, η διοίκηση έκανε έκκληση τον Σεπτέμβριο σε πιλότους με πολεμική εμπειρία να επιστρέψουν στην υπηρεσία, μια έκκληση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της και ανακοινώθηκε από τον υπουργό αμύνης ενώ έτυχε μεγάλης προβολής από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Ersoy Cil, ετών 40, πρώην κυβερνήτης F-4 που άφησε τις τάξεις της αεροπορίας το 2015 μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, τώρα επιστρέφει.
«Χωρίς την αεροπορία δε θα είχα ποτέ την ευκαιρία να σπουδάσω στο πανεπιστήμιο» δήλωσε.
Οι γονείς του Cil δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου αλλά ο ίδιος κατάφερε να φοιτήσει στην ανωτάτη εκπαίδευση χάρη σε κρατικές υποτροφίες μετά την αποφοίτησή του από τη στρατιωτική σχολή.
«Έτσι προσπαθώ να ξεπληρώσω το χρέος μου προς την πατρίδα».
Άλλοι όμως, με τους οποίους το Reuters ήρθε σε επαφή, μετέφεραν μια αίσθηση προδοσίας για ό,τι συνέβη στο παρελθόν.
«Αν υπήρχε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα επέστρεφα τρέχοντας», είπε πιλότος που άφησε τις τάξεις της αεροπορίας το 2013 μετά από μία και πλέον δεκαετία περιπολιών στα σύνορα της Τουρκίας και πολέμου με το PKK. “Aλλά πέρα από αυτό, το γυαλί έχει ραγίσει, έχω πλέον μια νέα ζωή».
Άρθρο: Humeyra Pamuk, Reuters,
http://www.proelasi.org/2016/11/14/%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b9%ce%ba%ce%b5%cf%84%ce%b5%cf%8d/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου