Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σήμερα Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016, εγκαινίασε την ανακατασκευασμένη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Βασίλειου Τελλίδη, του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση, του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου και του Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη.
Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρέστησαν επίσης ο πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο γενικός γραμματέας της Ερυθράς Ημισελήνου των ΗΑΕ και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων της περιοχής.
Ο ΑΝΥΕΘΑ στο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε:
«Αγαπητοί φίλοι, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για ένα ξεχωριστό γεγονός που είναι τα εγκαίνια της δομής φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο. Δεν μπορώ να σας κρύψω τα συναισθήματα χαράς που με διακατέχουν, διότι κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα στη βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας που παρέχουμε.
Μιας φιλοξενίας της οποίας οι εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν με την κοινή προσπάθεια και τη συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Ερυθράς Ημισελήνου, της πρεσβείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Προσπάθειες που βρίσκουν ανταπόκριση και τις δέχονται οι πρόσφυγες με ελπίδα και ανακούφιση.
Βρισκόμαστε σε μια διαφορετική φάση του προσφυγικού ζητήματος. Είναι αλήθεια το προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο ζήτημα με διεθνείς διαστάσεις.
Εμείς, κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες καταφέραμε να βάλουμε σε διαχειρίσιμο πλαίσιο το θέμα, έχοντας ως κεντρική ιδέα την ανθρώπινη διάσταση, δηλαδή της προσφοράς προς το συνάνθρωπο. Επιτρέψτε μου να πω πως έχουμε δώσει μαθήματα διαχείρισης και ως λαός και ως κυβέρνηση.
Η Ελλάδα παραμένοντας προσηλωμένη στις διεθνείς συνθήκες, στη συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες και στις ανθρώπινες αξίες, συνεχίζει την προσπάθεια ώστε να περιθάλπει τους ανθρώπους αυτούς , να τους δώσει ένα καταφύγιο και παράλληλα διπλωματικά, να θεσπιστεί μία βιώσιμη λύση με καταμερισμό των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη.
Όσον αφορά αυτή την περίοδο περάσαμε τη φάση της εκπλήρωσης της υποχρέωσης μας για ταχύτατη δημιουργία δομών εγκατάστασης. Περιθάλψαμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Δημιουργήσαμε πάνω από πενήντα δομές φιλοξενίας. Εκκενώσαμε με επιτυχία αλλά και σεβασμό της ιδιαίτερης κατάστασης των συνανθρώπων μας ,την Ειδομένη και τον Πειραιά. Συγκροτήσαμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, βάλαμε τις βάσεις και ήδη έχουμε ξεκινήσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης.
Τώρα ,στην ηπειρωτική Ελλάδα, βρισκόμαστε σε μια διαφορετική κατάσταση. Με τη συνεργασία της Ελληνικής Πολιτείας και της ‘Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ πάνω από 12 χιλιάδες άνθρωποι φιλοξενούνται σε σπίτια και ξενοδοχειακά καταλύματα.
Μειώνεται ο αριθμός των κέντρων πρώτης φιλοξενίας, ανασυγκροτούνται και αναβαθμίζονται κέντρα φιλοξενίας όπως το Κουτσόχερο και η Ριτσώνα. Και συνεχίζουμε.
Έχοντας όλα αυτά κατά νου, βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο Κουτσόχερο εγκαινιάζοντας τη δομή φιλοξενίας προσφύγων η οποία σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο θα δώσει χαρά και θαλπωρή στις οικογένειες των προσφύγων.
Οι εγκαταστάσεις της δομής αυτής θα καλύψουν τις ανάγκες στέγασης προσφύγων παρέχοντας τους πλήρη σίτιση (με τρία γεύματα την ημέρα) μέσα σε ένα περιβάλλον αξιοπρεπούς διαβίωσης υπό την επίβλεψη και φροντίδα ιατρών και νοσοκόμων.
Παράλληλα με τη δημιουργία χώρων αναψυχής εντός των εγκαταστάσεων προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην ψυχική ανάταση όλων των προσφύγων και ιδιαίτερα των παιδιών. Τέλος σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας εντείνουμε τις προσπάθειες για την εξασφάλιση του θεμελιώδους δικαιώματος της εκπαίδευσης στα προσφυγόπουλα.
Όμως η μεγαλύτερη επιτυχία και προσφορά σε όλο τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο, είναι ότι απομονώνουμε τις ρατσιστικές φωνές και ιδέες, δίνουμε ουσία, κάνουμε πράξη τις ιδέες του ανθρωπισμού και της ειρηνικής συμβίωσης.
Το πετυχαίνουμε γιατί δουλεύουμε με συνέπεια και πρόγραμμα. Το πετυχαίνουμε γιατί κλείνουμε τα αυτιά μας σε ακραίες φωνές κουτής αντιπολίτευσης. Κλείνουμε τα αυτιά μας σε ψεύτικες ειδήσεις και ευφάνταστα δημοσιεύματα που απηχούν μόνο τους εφιάλτες του γράφοντος.
Και προχωράμε απαιτώντας συγχρόνως την υπεσχημένη βοήθεια της λοιπής Ευρώπης, παλεύοντας για το νόμιμο δρόμο και τον αναγκαστικό καταμερισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Προχωράμε με την ενεργητική βοήθεια του ελληνικού λαού και των φίλων μας.
Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο για την ενεργή συμμετοχή τους και την άψογη συνεργασία στην κατασκευή των δύο δομών φιλοξενίας, αυτή της Ριτσώνας που εγκαινιάστηκε χθες και εδώ στο Κουτσόχερο. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς για την προσφορά τους.
Φίλες και Φίλοι ευχόμαστε η φιλοξενία που σας παρέχουμε να είναι προσωρινή και όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη.
Δική μας ευχή είναι η τελική εγκατάσταση σας σε ένα τόπο που θα ανταποκρίνεται στις δικές σας προσδοκίες.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας καλέσω να ενώσουμε όλοι τις ευχές μας αλλά και τις προσπάθειες μας ώστε να τελειώσουν οι πόλεμοι, οι οποίοι είναι και η βασική αιτία της προσφυγιάς ,της φτώχειας και της καταστροφής».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΥΕΘΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΤΣΑ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ο ΑΝΥΕΘΑ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε:
«Είναι μια ιδιαίτερη μέρα, εδώ στο Κουτσόχερο, περνάμε σε μια δεύτερη φάση διαχείρισης του προσφυγικού, όσο αφορά την ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: Το ένα είναι η ανασυγκρότηση των υπαρχουσών δομών και η μείωση των πολλών δομών και η δεύτερη είναι η φιλοξενία σε σπίτια και σε καταλύματα. Θα είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει ένα χρονικό διάστημα αλλά προχωράμε αρκετά γρήγορα.
Θα ήθελα να τονίσω και δύο άλλα ζητήματα:
Το ένα είναι ότι κυκλοφόρησε, δεν ξέρω για ποιο λόγο, πολύ στην περιοχή της Λάρισας και της Θεσσαλίας, ότι θα υπάρξουν και άλλοι καταυλισμοί ή κέντρα φιλοξενίας. Δεν ξέρω που τα βρίσκουν αυτοί που τα γράφουν αλλά εμείς προχωράμε με κλειστά αυτιά και θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν πρόκειται να μας πιέσουν σε σχέση με αυτό. Αν θεωρούν ότι αυτό είναι κάποιου είδους αντιπολίτευση, εγώ θα την χαρακτήριζα ανώφελη και κουτή αντιπολίτευση, γιατί το προσφυγικό είναι ένα εθνικό και διεθνές θέμα.
Το δεύτερο: Με όλους τους τρόπους η ελληνική πολιτεία, και δεν εννοώ μόνο την κυβέρνηση, εννοώ και την αντιπολίτευση αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, γιατί ο ελληνικός λαός δείχνει την αλληλεγγύη του, πρέπει να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας, την πολιτική αλλά και ανθρωπιστική μας προσπάθεια, ώστε η Ευρώπη να ανταποκριθεί στα υπεσχημένα. Δεν ζητάμε κάτι περισσότερο από αυτά που έχουν συμφωνηθεί.
Αυτά που έχουν συμφωνηθεί είναι πολύ συγκεκριμένα. Είναι ένας καταμερισμός των προσφυγικών ροών, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να βρουν τις καταλληλότερες συνθήκες, γιατί πολλές φορές έχουμε πει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει μια αποθήκη ψυχών. Αυτό δεν θα είναι καλό ούτε για την Ελλάδα ούτε για αυτές τις ψυχές. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα και την κοινωνική και την οικονομική να το διαχειριστεί . Το θέμα είναι να υπάρχει και η πολιτική βούληση και να μην υποταχθεί κανείς στην ξενοφοβία και το ρατσισμό. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνενώσουμε τις προσπάθειές μας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε:
«Στο Κουτσόχερο θα φιλοξενηθούν 1.500-1.700 πρόσφυγες. Θα είναι μόνο οικογένειες Σύρων προσφύγων. Η κατάσταση, ακόμα και σήμερα, μπορεί να είναι ικανοποιητική αλλά δεν είναι επαρκής. Θα συνεχιστούν οι εργασίες και θα ενισχυθούν οι υποδομές.
Αν κάποιοι, για επιχειρηματικούς λόγους, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το προσφυγικό ζήτημα για προσπορισμό κέρδους, χτυπάνε λάθος πόρτες. Δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα ανεκτό. Εμείς κάνουμε κάθε προσπάθεια, ώστε κάθε ευρώ το οποίο μπαίνει στη χώρα, να έχει δύο χαρακτηριστικά: να είναι επ’ ωφελεία των προσφύγων και των μεταναστών και δεύτερο να ενισχύει την όλη υπόθεση της διαχείρισης του προσφυγικού. Αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο κερδοφορίας. Άλλο πράγμα είναι η οικονομική ζωή μιας περιοχής και άλλο πράγμα είναι η κερδοφορία των ολίγων».
Σε ερώτηση σχετική με το αν υπάρχει θέμα καθιέρωσης υποχρεωτικής στράτευσης των νέων στα 18, απάντησε:
«Δεν υπάρχει περίπτωση υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό το πράγμα. Αυτή τη στιγμή προχωράμε ως έχουμε. Συζητήσεις και ιδέες, μπορεί να υπάρχουν. Κεντρικό μας ζήτημα, αυτή τη στιγμή, είναι η ίδια η ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία θέλουμε να πετύχει το εξής: μεγαλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων σε σχέση με τις απειλές που η Ελλάδα έχει, και από την άλλη, το έμψυχο υλικό που έχουμε, να είναι πολλαπλασιαστής δύναμης. Αν βάζαμε από τη μια το ζήτημα του πότε πρέπει κάποιος να στρατεύεται και από την άλλη το πως ο αξιωματικός και ο υπαξιωματικός θα πρέπει να έχει καλύτερες γνώσεις, εγώ θα έδινα προτεραιότητα στο δεύτερο».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου