ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΥΕΘΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΤΣΑ ΣΤΑ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε, σήμερα Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016, στον ρ/φ σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» και στους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Αδαμόπουλο, μεταξύ άλλων ανέφερε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις:
 
Για τη διαπραγμάτευση:
 
Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι στριμωγμένη από μια πολύχρονη πολιτική λιτότητας. Εμείς σαν κυβέρνηση και σαν ΣΥΡΙΖΑ, λέμε ένα πράγμα, που είναι σχετικά απλό: υπάρχει μια συμφωνία η οποία κλείστηκε με τους ειδικούς όρους που κλείστηκε το καλοκαίρι του 2015. Αυτή η συμφωνία προβλέπει αυτά που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, δηλαδή η Ελλάδα, και αυτά που πρέπει να κάνουν, οι εταίροι, οι πιστωτές, η τρόϊκα, οι θεσμοί ή όπως θέλετε πείτε τους.
 
Αυτό που εμείς βάζουμε, είναι ότι από την πλευρά μας είμαστε εντάξει. Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε επιτυχώς. Θέλουμε να κλείσει και η δεύτερη. Πρέπει, όμως, να είναι εντάξει και η άλλη πλευρά, η οποία δεν έχει μόνο  δικαιώματα αλλά έχει και υποχρεώσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, ζητήματα που κλείσανε, δεν μπορούν να επαναφέρονται στο τραπέζι, όπως για παράδειγμα είναι το θέμα του αφορολόγητου. Αυτό έκλεισε με την πρώτη αξιολόγηση. Από ‘κει πέρα τέρμα, δεν το συζητάμε. Ή δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω στο ευρωπαϊκό κεκτημένο σε σχέση με τα εργασιακά. Αυτή είναι η βάση της λογικής και της διαπραγμάτευσης.  
 
Αυτό που υπάρχει στη συμφωνία είναι ότι κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση και συγχρόνως γίνεται πιο συγκεκριμένο το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Αυτά τα δύο πάνε πακέτο. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα, σε σχέση και με τις αναγκαίες εξωτερικές επενδύσεις, για να μπορεί να ξέρει κανείς το πλαίσιο και το που βαδίζει η χώρα. Ήδη θα κλείσει ο χρόνος με υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος που είχαμε συμφωνήσει. Ήδη προχωράνε οι πρώτες και θα προχωρήσουν και οι δεύτερες μεταρρυθμίσεις. Ήδη το πακέτο που αφορά την κοινωνική προστασία αυξάνεται και μέσω του προϋπολογισμού του 2017. Όλα αυτά μας δημιουργούν ένα καλύτερο έδαφος.
 
Για τις εξελίξεις στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο:
 
Η ύπαρξη νόμου για τη διευθέτηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, είναι όχι απλά αναγκαία αλλά και συνταγματική επιταγή. Δεν έχουν χαθεί μόνο λεφτά αλλά έχει χαθεί και η νομιμότητα και έχει δοθεί και η δυνατότητα να στηθεί μια πυραμίδα διαπλοκής και από την διαπλοκή συνήθως προέρχεται και η διαφθορά. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται νόμος. Περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ, που θα προσδιορίσει τι θα γίνει και τι δεν θα γίνει. Βεβαίως, ο νόμος έχει αρχίσει να λειτουργεί αλλά εκείνο που δεν μπορεί να πει η απόφαση του ΣτΕ, και αυτό δεν είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, είναι ότι δεν είναι αναγκαίος ένας νόμος που να ρυθμίζει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
 
Για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα:
 
Αν αυτά που λέμε, που είναι το καλό σενάριο, δεν επιτευχθούν, τότε αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι να παλέψουμε ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες για να επιτευχθούν. Ανάλογα με τις συνθήκες αναπροσαρμόζεις και την τακτική σου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αρραγής κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από την μια, και από την άλλη οι εκλογικές διαδικασίες – καθώς με ρωτάτε για αυτό - δεν θα προσφέρουν τίποτα. Έχουμε κάνει τρεις φορές εκλογές μέσα σε 2 χρόνια, συμπεριλαμβάνω και το δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη της και αντίστοιχα η αξιωματική και η άλλη αντιπολίτευση τη δική της ευθύνη. Δεν μπορούμε όμως κάθε φορά που αλλάζει ο πρόεδρος της ΝΔ να κάνουμε εκλογές.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά