Σωτήρης Στράλης, ο πιλότος που συγκίνησε την Ελλάδα

Ψηλά η Ελλάδα: Σωτήρης Στράλης, ο πιλότος που συγκίνησε την Ελλάδα
AdTech Ad

"Καλημέρα Ελλάδα. Με ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνια, πετώντας σήμερα στην όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης, θα κρατήσουμε τη σημαία μας ψηλά, θα κρατήσουμε τη χώρα μας ψηλά. Χρόνια Πολλά Θεσσαλονίκη, χρόνια πολλά Ελλάδα". Αυτό ήταν το μήνυμα του πιλότου Σωτήρη Στράλη ο οποίος πέταξε πάνω από τα κεφάλια των θεατών με το F-16C Block 52+ της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16, "Ζευς".
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της, η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 "Ζευς" (F-16 Demo Team), αποτελεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκτέλεσης αεροπορικών επιδείξεων, που "σκοπό έχει να διαδώσει την καλλιέργεια της αεροπορικής ιδέας και την τόνωση του ηθικού τόσο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της Ελληνικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα προβάλλει την μαχητική ικανότητα και το γενικότερο έργο της Πολεμικής Αεροπορίας".
Ο επισμηναγός Σωτήριος Στράλης πέταξε πάνω από τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και συνομίλησε στον αέρα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος του έστειλε τον αγωνιστικό χαιρετισμό του.

Ο Σωτήρης Στράλης εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 1997. Το 2002, τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/336 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Η Corsair ΙΙ ενώ το 2004 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Από το 2005 υπηρετεί στην 340 Μοίρα. Έχει περισσότερες από 1700 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1.500 είναι σε αεροσκάφη F-16.
Μιλώντας στην ΕΡΤ μετά το τέλος της παρέλασης και των επιδείξεων, δήλωσε: "Όλο το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, θα επιτελεί την αποστολή του χωρίς καμία έκπτωση, κρατώντας πάντα το κεφάλι ψηλά.
Όντας Μακεδόνας, με καταγωγή από τη Βέροια και ευρισκόμενος μετά από δύο χρόνια στους ουρανούς της Θεσσαλονίκης, αισθάνθηκα τιμή και υπερηφάνεια να συμμετέχω στους εορτασμούς, αλλά θα ήθελα να σταθώ στο γεγονός πως πίσω από μια εντυπωσιακή επίδειξη κρύβεται ένας ολόκληρος καλοστημένος μηχανισμός, από τους μηχανικούς, από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, από τους ιπταμένους, μέχρι εκείνους που φυλάνε υπηρεσία. Ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή για μένα και θα ήθελα να πω πως στο πρόσωπο το δικό μου αντικατοπτρίζεται η προσπάθεια και η πραγματική δυνατότητα που έχει η Πολεμική Αεροπορία για να επιτελεί το έργο της".
Ερωτηθείς για την ομοιότητα των επιδείξεων και των αναχαιτίσεων που γίνονται στο Αιγαίο, ο ίδιος απάντησε:
"Η αεροπορική επίδειξη είναι μια καλοστημένη χορογραφία που είναι κοντά στους ελιγμούς που εκτελούνται από τους αεροπόρους που πετούν καθημερινά στο Αιγαίο, ανά πάσα στιγμή, σε αποστολές αναχαίτισης".
Για τους Τούρκους πιλότους που μετέχουν σε κοινές αποστολές και ασκήσεις με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, απάντησε: "Γνωρίζω πως γενικότερα, όχι μόνο οι φίλοι μας εξ ανατολών, αλλά όλοι οι αεροπόροι που έχω έρθει προσωπικά εγώ σε επαφή, μας εκτιμούν ιδιαίτερα και αναγνωρίζουν την αξία τη δική μας, όχι μόνο των αεροπόρων αλλά των στρατιωτικών δυνάμεων συνολικά".
Σημειώνεται πως η ομάδα "Ζευς" έχει εκπαιδεύσει την αντίστοιχη ομάδα της Πολωνικής Αεροπορίας. Οι επόμενες επιδείξεις θα γίνουν στον Φλοίσβο το επόμενο Σαββατοκύριακο στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας.
πηγή: news247
http://www.usay.gr
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά