ΤΟΣΚΑΣ: Στηριζόμαστε στην αύξηση της εκπαίδευσης του προσωπικού, την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης

Ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» στη διάρκεια της εκπομπής «Πρώτη Γραμμή» των δημοσιογράφων Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το ξέρετε και ο ίδιος πολύ καλά, γιατί προέρχεστε από το χώρο του στρατεύματος.
ΤΟΣΚΑΣ: Λόγω προϋπηρεσίας.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Λόγω προϋπηρεσίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι θετικό αυτό, γιατί δεν ισχύει αυτό που λέγαμε παλιά, οι γιατροί δεν μπορεί να είναι καλοί Υπουργοί Υγείας, οι δικηγόροι στο Δικαιοσύνης, στο στράτευμα έχει διαφορά.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Έχει, έχει μια διαφορά.
ΤΟΣΚΑΣ: Δεν ισχύει, αρκεί να μην μπλέκεσαι με συμπάθειες ή αντιπάθειες από το χώρο σου. Πρέπει να το δεις λίγο αποστασιοποιημένα.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όταν λέτε για συμπάθειες ή αντιπάθειες, επειδή είστε και από διαφορετικούς χώρους, πώς είναι η συνεργασία με τον κ. Υπουργό, τον κ. Καμμένο;
ΤΟΣΚΑΣ: Εξαιρετική είναι η συνεργασία, ο καθένας βάζει αυτό που γνωρίζει, από μας, εγώ την εμπειρία μου, τις προτάσεις μου, ο Υπουργός συντονίζει φυσικά και γίνεται εξαιρετική δουλειά, συντονισμένη.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είχατε μια κόντρα προχτές, αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες; Όπου, χτύπησε, ας πούμε το χέρι στο τραπέζι ο Καμμένος και λέει: «Εδώ κάνω κουμάντο εγώ!»
ΤΟΣΚΑΣ: Όχι, όχι, αυτές είναι φαντασιώσεις κάποιων, υπάρχει εξαιρετική συνεργασία και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Προχωράμε με συγκεκριμένους στόχους και βλέπετε και τα αποτελέσματα. Από τις λίγες μέρες που είμαστε.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα αποτελέσματα δεν τα έχουμε δει ακόμα. Σε σχέση με την κρίση με την Τουρκία λέτε;
ΤΟΣΚΑΣ: Όχι, το θέμα της κρίσης με την Τουρκία το χειρίστηκε κύρια το ΥΠΕΞ, ήταν μια εξαιρετική επιτυχία του Υπουργού Εξωτερικών, του Νίκου του Κοτζιά, που αθόρυβα, αλλά πολύ αποτελεσματικά ενήργησε. Η Τουρκία αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει. Πιστεύω ότι προσπάθησε να μας γραδάρει, προσπάθησε να δει μέχρι ποιο σημείο θα αντιδράσουμε κι αν αντιδράσουμε. Έχουμε συνηθίσει να έχουμε υποχωρητική πολιτική και ίσως εκεί ποντάρισε, κατάλαβε καλά ότι δεν μπορεί να κάνει τέτοιες προκλητικές ενέργειες. Η συνήθης τακτική μέχρι τώρα ήταν να διαμαρτυρόμαστε στο τουρκικό ΥΠΕΞ. Αυτή τη φορά το δικό μας ΥΠΕΞ διεύρυνε το χώρο αντίδρασης και απευθύνθηκε στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ και σε όλες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και ξεμπρόστιασε την τουρκική προκλητικότητα, οπότε αναγκάστηκε η Τουρκία να υπαναχωρήσει.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Η ιστορία της Τουρκίας είναι και μια ιστορία με την οποία είμαστε συνηθισμένοι, θα έλεγε κανείς, επομένως, υπάρχει μια εμπειρία. Υπάρχει, όμως, κι ένα ευρύτερο θέμα κ.Υπουργέ, αφορά και το δικό σας Υπουργείο. Ζούμε σε μια περιοχή, που, με την ευρεία έννοια, από την Ουκρανία μέχρι την Αφρική, που λένε, που είναι σε απόλυτη αστάθεια. Σας ανησυχεί αυτό;
ΤΟΣΚΑΣ: Βεβαίως μας ανησυχεί, ανησυχεί και το ΥΠΕΞ, ανησυχεί και εμάς αυτή η ευρύτερη αστάθεια, υπάρχει ένα τόξο αστάθειας που ξεκινάει από την Ουκρανία, περιοχή που ήταν πολύ σταθερή. Θεωρούσαμε μέχρι τώρα ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ότι οι κίνδυνοι ήταν σε
απομακρυσμένες περιοχές, τύπου Ιράκ, Αφγανιστάν και εδώ δεν μας αγγίζει κανένα πρόβλημα, κανένας κίνδυνος. Είδαμε ότι οι κίνδυνοι μπορεί να προκύψουν σε οποιαδήποτε περιοχή, σε οποιοδήποτε χρόνο, επομένως Ουκρανία συνεχίζει κάτω στη Μ. Ανατολή και βάζουμε μέσα και Αίγυπτο και Λιβύη, βάζω και λίγο την Αίγυπτο, όπου υπάρχει πολλή μεγάλη αστάθεια με επιπτώσεις και σε εμάς.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτή η αστάθεια, όμως, η ευρύτερη, λέω, αστάθεια, μήπως είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία για τη χώρα, να είναι ένας κεντρικός παράγοντας σταθερότητας, σε μια περιοχή που δεν είναι καλά τα πράγματα και άρα από την άποψη αυτή να ενισχύεται και από τους διεθνείς παίκτες ως ο παράγων σταθερότητας ή γινόμαστε κι εμείς μέρος του προβλήματος καθώς, ας πούμε, για παράδειγμα, έχεις κύματα μεταναστών από τους πολέμους.
ΤΟΣΚΑΣ: Βρισκόμαστε στην περιφέρεια της Ευρώπης, στα σύνορα της Ευρώπης, επομένως είναι πολύ δύσκολο να μην επηρεαστούμε. Τώρα, σε ποιο σημείο γίνεσαι μέρος του προβλήματος και σε ποιο σημείο γίνεσαι μέρος της λύσης εδώ είναι το θέμα. Είδατε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών αυτές τις μέρες, παρότι λίγες μέρες στην κυβέρνηση προσπάθησε να κάνει, έκανε τα ταξίδια που έκανε, Ουκρανία, Ρωσία κλπ. και προσπάθησε να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας, για να γίνουμε η γέφυρα μεταξύ Ρωσίας, Ευρώπης και ΗΠΑ αν θέλετε, ώστε να μπορέσουμε να μεσολαβήσουμε ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές. Το ίδιο εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε και σε άλλες περιοχές με μεγάλα προβλήματα. Η χώρα μας μπορεί να εφαρμόσει αυτό που λέγεται «ήπια διπλωματία», «ήπια εξωτερική πολιτική» και να συμβάλει στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, αλλά είμαστε μέρος ενός προβλήματος, όπως το είπατε πριν, γιατί δεχόμαστε ροές μεταναστών από όλες αυτές τις χώρες σε κρίση.  Επομένως εδώ τι κάνουμε;
ΤΟΣΚΑΣ: Σωστό είναι αυτό που λέτε. Είμαστε, αναπόφευκτα δεχόμαστε, με κάποια προβλήματα, όπως είναι το θέμα του μεταναστευτικού και δεν θα πρέπει να σηκώσουμε το βάρος μόνοι μας. Η Ευρώπη, θα πρέπει να επιμεριστεί ένα μέρος του προβλήματος, ή της λύσης. Θα πρέπει να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο, θα πρέπει πολύ γρήγορα οι βόρειες χώρες να πάψουν να παίζουν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κύριε Τόσκα, να σας ρωτήσω κάτι: στο Υπουργείο που είστε, απ’τη θέση, υπογράφετε, εσείς;
ΤΟΣΚΑΣ: Βεβαίως.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το λέω, γιατί το ρωτώ. Είδα χθες τον Υπουργό, ο οποίος οδηγεί υποθέσεις των εξοπλιστικών ζητημάτων στη δικαιοσύνη και θέλω να μου πούμε τι συμβαίνει με αυτή την ιστορία. Και λέω, είναι το ΥΠΕΘΑ, χρόνια τώρα, πολλά χρόνια τώρα, είναι χαρακτηρισμένο σαν ένα Υπουργείο Αδιαφάνειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λαιμητόμος.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να το πω έτσι: Αδιαφάνειας, για να είμαι πιο ήπιος. Από εκεί έχουν γεννηθεί ένα σωρό σκάνδαλα, ένα σωρό ζητήματα που έχουν ανοίξει κλπ.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ένας υπουργός είναι στη φυλακή.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ένας υπουργός πρώην είναι στη φυλακή, άλλοι ερευνώνται κλπ. Από την άποψη αυτή χρειάζονται θεσμικές αλλαγές στο δικό σας τομέα, στο ΥΠΕΘΑ, ώστε να θωρακιστεί και η πολιτική παρουσία, αλλά και η λειτουργία, γιατί έχετε να κάνετε με λεφτά, πολλά λεφτά. Τα εξοπλιστικά προγράμματα κλπ. είναι ποσά τεράστια που επιβαρύνουν τη χώρα. Από την άποψη αυτή, λέω, χρειάζονται αλλαγές; Ή χρειάζεται απλά ένας μεγαλύτερος έλεγχος, να μην…
ΤΟΣΚΑΣ: Από το 1974, για να πάω κε Λυριτζή αρκετά μακριά, από το 1974, γιατί κάποια προβλήματα για μένα ξεκινούν από πολύ παλιά και πριν το 74, φυσικά, στηρίχτηκε η άμυνα στους εξοπλισμούς. Ήταν το απόλυτο λάθος. Αυτό, τι προκάλεσε; Προκάλεσε μεγάλο βαθμό διαφθοράς και εντός του Υπουργείου και εκτός του Υπουργείου και προκάλεσε μια ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να έχουμε την ακριβή Ferrari, όπως λέγαμε πριν χωρίς οδηγό, χωρίς ανταλλακτικά και χωρίς χρήματα για συντήρηση και χωρίς δρόμους. Επομένως, θα πρέπει να επανεξετάσουμε αυτά τα θέματα, εμείς στηριζόμαστε κύρια, η πολιτική μας και οι επιδιώξεις μας, όχι στους εξοπλισμούς, αλλά στηριζόμαστε στην αύξηση της εκπαίδευσης του προσωπικού, την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επομένως, πάμε σε μείωση των εξοπλισμών, μας λέτε;
ΤΟΣΚΑΣ: Φυσικά δεν θα γίνουν εξοπλισμοί, παρά μόνο οι απόλυτα αναγκαίοι αυτό τον καιρό. Μην περιμένει κάποιος ότι θα αγοράσουμε μεγάλο αριθμό αεροσκαφών.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα στο «βούτυρο ή κανόνια», εσείς λέτε βούτυρο.
ΤΟΣΚΑΣ: Όχι, όχι, πιστεύω είναι μεγάλο λάθος αυτό το δίλημμα. Ανάμεσα στο «βούτυρο ή κανόνια» υπάρχει και το “εξορθολογισμένος αριθμός βουτύρου και κανονιών”. Δηλαδή αυτά που απόλυτα χρειαζόμαστε και έτσι θα έπρεπε να δουλέψουμε και τον καιρό που δεν ήταν η εποχή των φτωχών αγελάδων. Θα έπρεπε να δουλέψουμε με εξοπλισμούς, ναι, δεν είμαι αντίθετος με τους εξοπλισμούς. αλλά λελογισμένους.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με τα σκάνδαλα που ανέδειξε ο κος Καμμένος, ο υπουργός, υπάρχει ψωμί σε αυτά κε Υπουργέ, πείτε μου.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Υπάρχει ουσία;
ΤΟΣΚΑΣ: Ναι, απ’ότι φαίνεται ο Υπουργός..
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα στείλατε στη δικαιοσύνη; Έχουν πάει οι φάκελοι;
ΤΟΣΚΑΣ: Δημιουργήθηκε μια υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων με το που πήγαμε στο ΥΠΕΘΑ, με πρωτοβουλία του Υπουργού. Αυτή η υπηρεσία ενεργοποιήθηκε άμεσα, άρχισε να ψάχνει κάποιες υποθέσεις και βρήκε κάποια τρανταχτά προβλήματα σε δυο υποθέσεις, η μία το '98, των υποβρυχίων και η άλλη, του 2003. για τα ελικόπτερα.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η οποία εξελίχθηκε μέχρι και σχεδόν τις μέρες μας, ας το πούμε.
ΤΟΣΚΑΣ: Ναι, ναι. Επειδή αυτή η υπόθεση άγγιζε και θέματα της ευρύτερης δικαιοσύνης που ασχολείται η δικαιοσύνη και η κα Ράικου.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όταν λέμε σκάνδαλα, τι εννοούμε σκάνδαλα;
ΤΟΣΚΑΣ: Μιλάμε για εγγυητικές επιστολές που δεν υπάρχουν. Μιλάμε για swap, τα οποία, έχουν πληρωθεί, δεν έχουν πληρωθεί, πολλά ερωτηματικά, επομένως πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση από τη δικαιοσύνη. Αυτό εκτίμησε ο Υπουργός και γι’αυτό την έστειλε εκεί.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είπε ο Υπουργός ότι υπάρχουν αποδείξει, λέει, εκεί.
ΤΟΣΚΑΣ: Ναι, ναι.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έτσι είναι;
ΤΟΣΚΑΣ: Βεβαίως, βεβαίως.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Υπάρχει θέμα για το ΥΠΕΘΑ, μιας συνολικής αναδιάταξης δυνάμεων, μοντέλου οργάνωσης, διοίκησης, λειτουργίας κλπ. Αν ο στόχος δεν είναι οι υπερεξοπλισμοί και τι να τους κάνεις, που λέγατε για τη Ferrari, που λέγατε νωρίτερα. Υπάρχει, όμως, ένα θέμα, τις δυνάμεις πώς τις έχεις. Αν, ας πούμε για παράδειγμα έχεις όλα σου τα στρατόπεδα στην Κρήτη, λέω εγώ τώρα τυχαία. Αν χρειάζεσαι τόσα στρατόπεδα, όσα έχεις, τόσους αξιωματικούς, όσους έχεις, πού τους έχεις διατεταγμένους. Χρειάζεται, λοιπόν, μια συνολική αλλαγή του μοντέλου; Και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους.
ΤΟΣΚΑΣ: Κε Λυριτζή, θα άντεχε ο σταθμός σας, σαν επιχείρηση, αν είχατε ένα κτήριο απέναντι, ένα παραπέρα και ένα άλλο στην άλλη μεριά της Αττικής;
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δεν νομίζω.
ΤΟΣΚΑΣ: Είναι απλοί ορθολογισμοί αυτοί, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και έχουν εξαγγελθεί.
ΤΟΣΚΑΣ: Έχουν εξαγγελθεί, υπάρχει στο πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι και αποτελούν κεντρικό σημείο του προγράμματος.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μιλάτε για αναδιάρθρωση, λοιπόν, των στρατοπέδων;
ΤΟΣΚΑΣ: Μιλάμε για αύξηση της αποτελεσματικότητας, μέσω αναδιάρθρωσης της δομής των ΕΔ, κύρια του στρατού ξηράς, που έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα και αυτό σημαίνει ότι θα συγκεντρωθούν οι μονάδες, θα μειωθούν οι μονάδες.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα μιλάμε για κλείσιμο στρατοπέδων;
ΤΟΣΚΑΣ: Μιλάμε για κλείσιμο κάποιων στρατοπέδων, που δεν χρειάζονται, έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα εκεί που χρειάζεται.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στην περιφέρεια ή στα κέντρα;
ΤΟΣΚΑΣ: Και στα κέντρα και στην περιφέρεια και δεν μιλάμε για ακριτικές περιοχές, όπου υπάρχει
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νησιά, παραμεθώριο κλπ.
ΤΟΣΚΑΣ: Δεν συζητάμε για Θράκη και νησιά κλπ.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εκεί να ξέρετε θα έχετε αντιδράσεις κε Υπουργέ.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ώστε, εκτός των άλλων να μην υπηρετούν και ορισμένοι στην περιφέρεια …Αττικής. Όχι, το λέω, γιατί πολλοί υπηρετούν και από το επίπεδο των αξιωματικών και στο επίπεδο των κληρωτών, υπηρετούν στα σύνορα Αγ. Παρασκευής, Χαλανδρίου, Ψυχικού.
ΤΟΣΚΑΣ: Ναι, ναι, δεν έχουν περάσει το Καπανδρίτι, ναι. Αυτό, είδατε τις πρώτες μέρες, περίπου 1.400 άτομα που δεν είχαν περάσει το Καπανδρίτι φύγαν και πήγαν εκεί που έπρεπε να πάνε.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πάνω από το Καπανδρίτι. Εκεί που έπρεπε να πάνε.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτοί τι ήταν; Σαν να λέμε βύσματα; Ήταν αυτοί, τι ήταν;
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Βύσματα ήταν τα παιδιά.
ΤΟΣΚΑΣ: Ναι ακριβώς. Για να μην κοροϊδευόμαστε, οι περισσότεροι ήταν αυτό που λέτε.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για να σας πω κάτι, μια και είμαστε στα βύσματα και μια και μιλάμε με στρατιωτική ορολογία. Εσείς σκοπεύετε να παρέμβετε και στη στρατιωτική θητεία; Έχετε κάποιες σκέψεις, να κάνετε κάποιες αλλαγές, τι λέτε;
ΤΟΣΚΑΣ: Κοίταξε, δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για μείωση, ούτε για αύξηση. Αυτή τη στιγμή δεν συζητιέται το θέμα της διαφοροποίησης του χρόνου θητείας, αλλά δεν μπορούμε να συζητάμε σοβαρά για τέτοια πράγματα, αν δεν γίνει ορθολογική διαφοροποίηση της δομής του στρατού.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς, σαν στρατιωτικός, τι θα λέγατε;
ΤΟΣΚΑΣ: Να μαζέψουμε το χώρο μας και μετά θα δούμε.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το μάζεμα του χώρου όμως που παίζει ένα ρόλο και στα ζητήματα του εξοπλισμού, του υλικού βασικά αλλά και στην οικονομική πολιτική είναι  η αμυντική βιομηχανία της χώρας ένα θέμα. Παραμένουν οι σκέψεις και για την ΕΑΒ, τι θα κάνετε
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναυπηγεία
ΛΥΡΙΤΖΗΣ :Τα ναυπηγεία αν θα παίξουν ένα ρόλο
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχει προαναγγείλει ο κος Καμμένος ότι θα λειτουργούν, έτσι δεν είναι;
TOΣΚΑΣ: Ναι, ναι σε όσο βαθμό λειτουργούν. Λειτουργούν ελάχιστα τα ναυπηγεία, λειτουργεί καλά αλλά όχι όπως πρέπει η ΕΑΒ και λειτουργούν μέτρια οι άλλες αμυντικές βιομηχανίες. Εμείς χρειαζόμαστε τις άλλες αμυντικές βιομηχανίες για να υποστηρίζουμε τις ανάγκες των ΕΔ και για να δουλεύει κάποιος κόσμος ,να τρώει ψωμί ο κόσμος και γιατί δεν μπορείς να στηρίζεσαι μόνο στις εισαγωγές από το εξωτερικό. Είναι λάθος αντίληψη, τόσα χρόνια αφέθηκε να κινηθούν μόνες τους αυτές οι αμυντικές βιομηχανίες χωρίς υποστήριξη.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ξέρετε γιατί σας ρωτάω; Γιατί πολλοί εκτιμούν ότι η υποβάθμιση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας που γινόταν μια ολόκληρη συζήτηση στο προηγούμενο διάστημα στο πλαίσιο των μνημονιακών συζητήσεων, στην πραγματικότητα έπαιζε και ένα ρόλο στο παιχνίδι εξωτερική πολιτική, δεσμεύσεις της χώρας, οικονομικά ζητήματα-ανεξαρτησία και έπαιζε ρόλο και η αμυντική βιομηχανία. Αφαιρείς την αμυντική βιομηχανία άρα αγοράζεις απ’έξω, αγοράζοντας απ’έξω έχεις μια δέσμευση από αυτόν που αγοράζεις. Επειδή αγοράζεις απ’έξω σου συμπεριφέρονται αναλόγως και πάει λέγοντας. Θεωρείται ότι είναι έτσι;
ΤΟΣΚΑΣ: Κε Λυριτζή ξέρετε ότι όχι μόνο για τις αμυντικές βιομηχανίες γενικότερα στον αναπτυξιακό χώρο υπάρχει αντίληψη ότι «Α! Μπορώ να βρω πιο φτηνά, εάν κάνω εισαγωγές από την τάδε χώρα». Προφανώς μπορείς να βρεις πιο φτηνά. Με αυτή τη λογική απαξιώθηκε η βιοτεχνία και η βιομηχανία μας στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Άρα η κατεύθυνση είναι αυτή.
ΤΟΣΚΑΣ: Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη των αμυντικών βιομηχανιών.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και μια τελευταία ερώτηση, σχετικά με τους στρατιωτικούς. Τι θα κάνετε με τα χρωστούμενα του κράτους;
ΤΟΣΚΑΣ: Απόφαση μας και προεκλογική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απόφαση και στη συνέχεια κυβερνητική είναι να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η προηγούμενη απόφαση.
ΤΟΣΚΑΣ: Η προηγούμενη απόφαση. Τώρα, για το χρόνο που θα εφαρμοστεί και σε ποιες φάσεις, αυτό είναι κάτι που το εξετάζουμε αυτή τη στιγμή.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κε Υπουργέ μου και η προηγούμενη κυβέρνηση που την καταγγέλλετε εσείς όλοι, εκεί κόλλαγε, στο χρόνο. Άρα τα ίδια λέμε.
ΤΟΣΚΑΣ: Θα δείτε ότι θα εφαρμοστεί πολύ πιο γρήγορα, απ’όσο κάποιοι περιμένουν.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μακάρι.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καλύτερα στρατιωτικός ή καλύτερα πολιτικός;
ΤΟΣΚΑΣ: Νομίζω ότι είναι λάθος το δίλημμα αυτό. Πολιτική είναι η κάθε πράξη μας και η γέννηση μας και ο πόλεμος είναι η πρώτη πολιτική πράξη. Είναι η συνέχεια, για την ακρίβεια της πολιτικής, άρα είναι και πολιτική.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ισχύει αυτό που διάβασα στο Διαδίκτυο, ως δήλωση άλλου παράγοντα, όχι από το ΥΠΕΘΑ, ότι ένας καλός Υπουργός, ας πούμε, στο χώρο της άμυνας, προετοιμάζεται πάντα για τον πόλεμο;
ΤΟΣΚΑΣ: Το θέμα του πολέμου ή της προετοιμασίας για τον πόλεμο είναι, μιλάμε για το ίδιο πράγμα, γιατί οι ΕΔ δουλεύουν για την αποτροπή στη διάρκεια της ειρήνης και, αν γίνει πόλεμος, δουλεύουν για να επικρατήσει, για να αυξήσεις την ισχύ σου, να πετύχεις αυτό που θέλεις. Επομένως, είναι ασαφή τα όρια, είναι ενιαία η προσπάθεια και πρέπει να είναι συνεχής, δεν μπορεί να ξυπνήσεις ένα πρωί και να πιστεύεις ότι είσαι τόσο δυνατός.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Από αυτή την πλευρά και στο επίπεδο του ηθικού αλλά και στο επίπεδο της υλικοτεχνικής υποδομής και δυνατοτήτων, οι ΕΔ είναι σε φάση απόλυτης αξιοπιστίας; Πώς τις βρήκατε, πώς τις παραλάβατε, αυτό θέλω να σας πω.
ΤΟΣΚΑΣ: Οι ΕΔ, στο θέμα της αποτελεσματικότητας έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν και πρέπει να γίνουν πολλές προσπάθειες για να φτάσουμε στο επίπεδο, που χρειάζεται, ώστε να παρέχουμε την αποτροπή, για την οποία έχουν φτιαχτεί οι ΕΔ.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ κε Τόσκα.
ΤΟΣΚΑΣ: Κι εγώ ευχαριστώ.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και σας καλημερίζουμε.


Το βίντεο της συνέντευξης:

http://youtu.be/4gWlv7E4Aj4
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά