Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό “ΣΚΑΪ” στην εκπομπή “Αταίριαστοι” και στους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα.
Το λινκ και το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
Κούτρας: Έχουμε μαζί μας όπως σας προαναγγείλαμε τον κ.Νίκο Τόσκα είναι υφυπουργός άμυνας, γεια σας κ.Τόσκα ,καλό μεσημέρι, ευχαριστούμε που είστε μαζί μας. Καταρχάς να ξεκινήσουμε γιατί γυρίσαμε από μια περιοδεία τώρα έτσι δεν είναι;
Τόσκας: Ακριβώς, με ευκαιρία την 25η Μαρτίου εκπροσώπησα την κυβέρνηση στην Αλεξανδρούπολη, για την παρέλαση και στη συνέχεια το συνδύασα με μια τριήμερη περιοδεία στον Έβρο και στη Θράκη, όπου είχα την ευκαιρία να μιλήσω με στελέχη, να μιλήσω με στρατεύσιμους και να δω τα προβλήματα, να ακούσω τα προβλήματα του τόπου.
Ντσούνος: Υπάρχουν, έτσι;
Τόσκας: Ε, πάρα πολλά προβλήματα και αν θέλετε, επειδή είπα και τα προβλήματα του τόπου, οι πλημμύρες του Έβρου έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή. Πλημμύρες που παρόμοιες δεν έχω δει εγώ, τόσα χρόνια που έχω υπηρετήσει στον Έβρο –γύρω στα εννιά χρόνια έχω υπηρετήσει στην περιοχή.
Κούτρας: Και ο στρατός εκεί βοηθάει, έτσι;
Τόσκας: Ο στρατός βοήθησε, είναι ευχαριστημένοι οι τοπικοί παράγοντες, που ζήτησαν τη βοήθεια του στρατού, γιατί βοήθησε με το παραπάνω ο στρατός. Ό,τι δυνατότητες είχε, χρησιμοποιήθηκαν, όσο το δυνατόν για την αποτροπή, όσο το δυνατόν, της κατάστασης.
Κούτρας: Μιας που το αναφέρατε που ήσασταν για τις παρελάσεις, εσείς με τις παρελάσεις, είστε και πρώην αξιωματικός, πώς είστε, γιατί ακούστηκαν και πολλά πράγματα. Τα ακούτε, δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω.
Τόσκας: Κοίταξε, οι παρελάσεις είναι στο βαθμό που εξυπηρετούν την άνοδο της πατριωτικής αντίληψης και του ηθικού του κόσμου κάνουν καλό. Από εκεί και πέρα, δεν χρειάζονται υπερβολές και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις παρελάσεις, σε συνδυασμό με την κατάλληλη εκπαίδευση, ώστε να ξέρει ο κόσμος τι γιορτάζουμε, να ξέρουν οι στρατεύσιμοι τι γιορτάζουμε, δηλαδή χρειάζεται η κατάλληλη παιδεία αλλά και η κατάλληλη ανάδειξη των οπλικών συστημάτων, που δείχνουν την ισχύ της χώρας. Άρα είμαι υπέρ των παρελάσεων και με τις προϋποθέσεις που σας είπα.
Ντσούνος: Μάλιστα. Τώρα, αίσθηση προκάλεσε το σαββατοκύριακο, το γνωρίζετε κι εσείς, τις έχετε ακούσει, οι δηλώσεις του κ. Καμμένου στις Ηνωμένες Πολιτείες, προς την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Τόσκας: Προφανώς δεν θα σχολιάσω τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας. Η κάθε δήλωση που γίνεται στο εξωτερικό έχει σχέση με τις τοπικές συνθήκες, με τις προτάσεις που έχουν γίνει από τις Αρχές της χώρας και με τις διάφορες συνθήκες κατά τις οποίες έγιναν, όποτε πιστεύω ότι έχει κάποια στοιχεία στο νου του ο κ. Καμμένος, τα οποία δεν τα έχω εγώ αυτή τη στιγμή και γι’ αυτό έκανε αυτές τις δηλώσεις, που θα τις συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό και θα μας ενημερώσει, προφανώς, κι εμάς, όταν πιστέψει.
Κούτρας: Κ. Υφυπουργέ, την προηγούμενη φορά που σας είχαμε φιλοξενήσει εδώ, είχαμε ανοίξει μια συζήτηση, περι των αναδρομικών που πρέπει να πάρουν οι άντρες και οι γυναίκες των ΕΔ. Η κατάσταση προχωράει; Βέβαια, είναι πολύ δύσκολη συγκυρία, η αλήθεια είναι, οικονομικά τώρα και όσο πάνε τα πράγματα πιέζουν. Έχετε να πείτε κάτι στο προσωπικό των ΕΔ;
Τόσκας: Όπως είπα ήδη στο προσωπικό των ΕΔ, σε τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις στην Ξάνθη, στην Αλεξανδρούπολη και στο Διδυμότειχο, δώσαμε. Και δώσαμε με πολύ μεγάλη δυσκολία το συμβολικό ποσό των τεσσάρων ημερών εκτός έδρας, σε αυτούς που είναι στην προκάλυψη, στον Έβρο και στα βόρεια σύνορα. Από εκεί και πέρα, εννοείται, την απόφαση, την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, προσπαθούμε να βρούμε λύση, αλλά κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, βλέπετε τι γίνεται με τις συνθήκες διαπραγμάτευσης στο εξωτερικό. Δεν έχουμε δώσει λύση ακόμη, προσπαθούμε, αλλά για την ώρα είμαστε σε αυτό το στάδιο.
Κούτρας: Έτσι, μιας και το αναφέρατε τώρα, τις συνθήκες στο εξωτερικό, ακούγεται τις τελευταίες μέρες από την κυβέρνηση, από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη ότι είμαστε έτοιμοι για ρήξη. Εσείς είστε έτοιμος για ρήξη;
Τόσκας: Εγώ δεν πιστεύω ότι θα προκληθεί ρήξη. Πιστεύω ότι η διαπραγμάτευση προχωράει ομαλά. Και ξέρετε κάτι, επειδή άκουσα πριν τον κ. Βορίδη, που σας είπε ότι υπάρχει στρατηγικό αδιέξοδο. Στρατηγικό αδιέξοδο συνήθως υπάρχει, όταν κάποιος δεν διαπραγματεύεται, όπως έγινε με την προηγούμενη κυβέρνηση, όπου πλέον υπάρχει το αδιέξοδο που υπήρχε, το αδιέξοδο του κόσμου και τα κοινωνικά προβλήματα. Στρατηγικές λύσεις θα βρεθούν από αυτή την κυβέρνηση, γιατί αυτή η κυβέρνηση παλεύει, διαπραγματεύεται έξω, αλλά συγχρόνως προσπαθεί και μέσα να λύσει προβλήματα και πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα βρεθούν πιο ευχάριστες λύσεις.
Τόσκας: Κοιτάξτε, προχωρήσανε κάποια θέματα, προχώρησαν νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση, προχώρησαν αυτά τα νομοσχέδια που ήταν απόλυτα απαραίτητα, για να πάρει μια ανάσα ο κόσμος. Προχώρησαν τα νομοσχέδια για τις ρυθμίσεις σε αυτούς που χρωστούν στην εφορία και βλέπετε κάτω από πόσο δύσκολες συνθήκες γίνεται αυτή η διαπραγμάτευση. Να δούμε απόψε την αντιπολίτευση, κατά πόσο θα βάλει πλάτη στις όποιες προτάσεις γίνουν από τον Πρωθυπουργό ή θα υποστηρίξει λύσεις σαν κι αυτές που πρότεινε όταν ήταν κυβέρνηση, προ των εκλογών.
Κούτρας: Μάλιστα. Κ. Υπουργέ, το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι έχουν εντείνει την προκλητικότητά τους ή όχι; Γιατί τα βλέπουμε λίγο πιο χαλαρά τα πράγματα, η αλήθεια είναι, μετά το Barbaros, έχουν χαλαρώσει λίγο τα πράγματα ή δεν το καταλαβαίνουμε εμείς καλά;
Τόσκας: Υπάρχουν υφέσεις και εξάρσεις, είναι η αλήθεια, όπως υπήρχαν πάντα. Υπάρχουν κάποιες προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας, όχι τόσο έντονες, όμως συνεχίζουν και υπάρχουν και γι’αυτό κι εμείς παίρνουμε τα μέτρα μας και αναχαιτίζουμε ή παρακολουθούμε κάποιες ασκήσεις όταν υπερβαίνουν κάποια όρια. Έχουμε το νου μας, όπως πάντα, θα έχουμε το νου μας.
Ντσούνος: Μάλιστα. Όση ώρα μας μιλάτε, μπορούμε να παρακολουθήσουμε πλάνα, επειδή ξεκινάει η προεκλογική εκστρατεία στην Αγγλία. Ο Ντέιβιντ Κάμερον πηγαίνει στη Βασίλισσα και τον ακολουθούν οι κάμερες, με ελικόπτερα, κανονικά. Έτσι, ξεκινά η προεκλογική περίοδος, έτσι; Με πολυτέλειες, πολλές πολυτέλειες. Να γυρίσουμε λίγο στα θέματα του Υπουργείου σας, γιατί είναι δύο θέματα που τα έχουμε πει, τα έχουμε συζητήσει την προηγούμενη φορά, να δούμε την εξέλιξη. Θητεία, διάρκεια και κλείσιμο στρατοπέδων κ. Υπουργέ. Πώς προχωράμε;
Τόσκας: Όλα είναι σε μεταβατική κατάσταση και η Ευρώπη και η Μεγάλη Βρετανία που βλέπετε και πιστεύουμε ότι αυτή η μεταβατική κατάσταση θα οδηγήσει σε διαφορετικές ισορροπίες, που θα ευνοούν τη χώρα μας. Όμως, σε μια τέτοια μεταβατική κατάσταση, κάνω μια αντιπαραβολή, βρισκόμαστε κι εμείς. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τη στασιμότητα που υπήρχε πιο πριν. Με τα στρατόπεδα που βρίσκονταν σε όλη την Πελοπόννησο, σε όλη τη Μακεδονία, σε όλη τη Θεσσαλία και σ’όλη τη Θράκη και όλα τα νησιά. Πρέπει, η προτεραιότητα είναι, εκεί που υπάρχει απειλή, η προτεραιότητα είναι σε Θράκη και νησιά Ανατολικού Αιγαίου.
Ντσούνος: Α, εδώ είναι μια φωτογραφία σας!
Τόσκας: Α, ναι, στο πεδίο βολής αρμάτων Ξάνθης, όπου μέχρι το 2004-2005 ήμουν διοικητής της Ταξιαρχίας πήγα σε γνώριμο μέρος.
Κούτρας: Και τώρα τους πήγατε ως Υπουργός!
Τόσκας: Έκανα βολή με....
Ντσούνος: Άρα υπάρχει σχεδιασμός, θα δούμε στρατόπεδα να κλείνουν, έτσι;
Τόσκας: Ναι, θα δείτε στρατόπεδα να κλείνουν. Θα δείτε στρατόπεδα να συρρικνώνονται, να ομαδοποιούνται, προκειμένου να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και να μειώσουν όπου είναι δυνατό το κόστος, γιατί είναι εξορθολογισμοί, αυτοί είναι εξορθολογισμοί απλοί.
Κούτρας: Και οι πόροι που θα μείνουν κ. Υπουργέ, θα πρέπει να αξιοποιηθούν, μπορούν να αξιοποιηθούν με τη συνδρομή ιδιωτών, δηλαδή, αν δούμε ένα, στην Τρίπολη, που κατάλαβα ότι από εκεί... Αν το στρατόπεδο κλείσει, θα το πάρει κάποιος ιδιώτης, ας πούμε, να φτιάξει κατοικίες, λέω γω;
Τόσκας: Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να ονοματίσω στρατόπεδα, αλλά υπάρχουν αυτή τη στιγμή διάφορες λύσεις, υπάρχει η λύση της αξιοποίησης υπάρχει άλλη...
Κούτρας: Θα βρεθούν στο ΤΑΙΠΕΔ αυτά ή θα τα χειρίζεται το ΥΠΕΘΑ;
Τόσκας: Θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε την περιουσία ή να υπάρξουν συνεργασίες με τοπικούς φορείς, για να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορούν να αξιοποιηθούν.
Ντσούνος: Μάλιστα. Και για τη θητεία κ. Υπουργέ;
Τόσκας: Η θητεία παραμένει όπως είναι αυτή τη στιγμή, απλά κοιτάζουμε να εκμεταλλευτούμε το προσωπικό, ώστε να μην καταπονείται στη διάρκεια της θητείας, στις σκοπιές και στα μαγειρεία, ας μου επιτραπεί, στις αγγαρείες τις λεγόμενες, αλλά να μαθαίνει κάποια πράγματα, από τα στρατιωτικά θέματα, έτσι ώστε και σαν έφεδρος στη συνέχεια να μπορεί να είναι χρήσιμος και να καλύπτουμε τα κενά, τα μικρά τα κενά που προκύπτουν
Κούτρας: Και για να κλείσουμε, η πρόταση που έκανε ο κ. Καμμένος, οπλίτες, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν τη θητεία τους στη ΜΟΜΑ, μπορούν να παίρνουν οχτακόσια ευρώ το μήνα, υπάρχουν τα κονδύλια, υπάρχει πρόταση για τα κονδύλια;
Τόσκας: Αυτό είναι σε περιορισμένη κλίμακα, αφορά μόνο τη λεγόμενη ΜΟΜΑ ή τη διάδοχο της ΜΟΜΑ, δηλαδή τρεις μονάδες Μηχανικού, οι οποιές θα μπορούν να κάνουν έργα μικρής κλίμακας σε δύσβατες περιοχές, σε περιοχές απομακρυσμένες, σε περιοχές όπου δεν μπορούν να γίνουν με αλλό τρόπο κάποια έργα, είτε μικρά νησιά, είτε ορεινές περιοχές και εκεί θα προσληφθούν κάποιοι χειριστές μηχανημάτων για να βοηθήσουν την κατάσταση. Αφορά περιορισμένη κλίμακα αυτό που λέτε.
Ντσούνος+Κούτρας: Σαφής, όπως πάντα! Μάλιστα, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Υπουργέ, να στε καλά.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου