ΠΡΟΣ: Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας
κ. Κώστα Ήσυχο
Πολύ συχνά, στο δημόσιο λόγο, το μισθολόγιο των στρατιωτικών προσδιορίζεται με εμφατικότητα ως ειδικό, όχι με σκοπό να καταδείξει τη βαρύτητα του λειτουργήματος και τις ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στις οποίες αυτό επιτελείται, αλλά για να προκαλέσει στην κοινή γνώμη την παραπλανητική εντύπωση μιας προνομιακής μισθολογικής μεταχείρισης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εις βάρος των λοιπών εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, ενεργοποιώντας συχνά αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού με στόχο την καθήλωση των αποδοχών τους και την υποβάθμιση της προσφοράς τους.
Το εγχείρημα αυτό προσκρούει στην πραγματικότητα των αριθμών, που καταδεικνύουν μια εντελώς αντίστροφη κατάσταση και η οποία συμπυκνώνεται στη διαπίστωση ότι οι αποδοχές των στρατιωτικών είναι τουλάχιστον 50% χαμηλότερες των λοιπών ειδικών μισθολογίων, ενώ υπολείπονται και των βασικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων που αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την αντιστοιχία επιπέδου εκπαίδευσης, το χρόνο υπηρεσίας και τη βαθμολογική εξέλιξη.
Μετά τη μερική επαναφορά, των μισθών των στρατιωτικών στα επίπεδα που ίσχυαν τη 31.7.2012, οι βασικές αποδοχές τους υπολείπονται κατά μέσο όρο 10,4% των αντιστοίχων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.
Ακόμα και με πλήρη επαναφορά των μισθών των στρατιωτικών στα επίπεδα που ίσχυαν τη 31.7.2012, οι βασικές αποδοχές τους θα υπολείπονταν κατά μέσο όρο 7,3% των αντιστοίχων αποδοχών των Δ.Υ.. Αυτό σημαίνει ότι εάν το δημόσιο συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση 2193 του ΣτΕ, οι αυξήσεις που θα έχουν δοθεί στους στρατιωτικούς, θα καλύψουν μόνο το μισό της διαφοράς που τους χωρίζει από τις βασικές αποδοχές όσων υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο.
Οι Έλληνες στρατιωτικοί μειονεκτούν και στις ειδικές παροχές επιδοματικού χαρακτήρα, παρόλο που εργάζονται σε χειρότερες συνθήκες από τους δημοσίους υπαλλήλους και χωρίς ποτέ να αποζημιώνονται για την υπερωριακή τους απασχόληση η οποία συχνά υπερβαίνει τις 25 ώρες εβδομαδιαίως.
Εν τέλει η θεσμοθέτηση ειδικού μισθολογίου για τους στρατιωτικούς φαίνεται πως λειτουργεί ως νομική συγκάλυψη, μιας διαχρονικής προσπάθειας της πολιτείας, να υποβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Έλλην στρατιωτικός, επιβάλλοντας ένα άδικο μισθολόγιο, υποδεέστερο τόσο των λοιπών ειδικών μισθολογίων, όσο και του ενιαίου μισθολογίου των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων. Ένα μισθολόγιο που πέραν των χαμηλότατων βασικών μισθών, είναι το μοναδικό που δεν προβλέπει κανενός είδους αποζημίωση για την υπερωριακή εργασία, η οποία μάλιστα επιβάλλεται τόσο από τη ιδιάζουσα φύση της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και από το κανονιστικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο διεξάγεται εν γένει η στρατιωτική εκπαίδευση και η πολεμική προπαρασκευή.
Αφού προσδιορίσαμε το έργο που παράγουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, η αποτίμηση του οποίου καθίσταται ρητορική, θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τις ώρες που εργάζεται ο Έλληνας στρατιωτικός προκειμένου αυτό να παραχθεί.... Διαβάστε όλη την πρόταση και τα παραρτήματά της
Παράρτημα "Ε"
poes.gr
poes.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου