Η αναλυτική επεξήγηση που ακολουθεί αναδημοσιεύεται από την επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
Η κύρια προϋπόθεση για τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών είναι η συμπλήρωση του
Η κύρια προϋπόθεση για τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών είναι η συμπλήρωση του
απαραίτητου χρόνου υπηρεσίας. Τα όρια του χρόνου υπηρεσίας διαφοροποιούνται για τις ακόλουθες κατηγορίες:
Ασφαλισμένοι έως την 31/12/1992
Ασφαλισμένοι μετά την 1/1/1993
Για το σύνολο των προϋποθέσεων θεμελίωσης δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών μπορείτε να δείτε το Συγκεντρωτικό Πίνακα Προϋποθέσεων Συνταξιοδότησης που ακολουθεί.
Συγκεντρωτικός Πίνακας Προϋποθέσεων Συνταξιοδότησης
Η αρμόδια διεύθυνση στην οποία πρέπει να απευθύνονται οι προς συνταξιοδότηση στρατιωτικοί, είναι η Διεύθυνση Προσωπικού ή Οικονομικού της υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος. Μετά τον προέλεγχο, τα σχετικά έγγραφα διαβιβάζονται στην αρμόδια Δ/νση της Υπηρεσίας Συντάξεων του Γ.Λ. Κράτους.
Ασφαλισμένοι έως την 31/12/1992
Αφορά τους στρατιωτικούς που έχουν θεμελιώσει μέχρι 31-12-2010.
Στην περίπτωση παραίτησης, ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης είναι 24 ½ έτη υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής θητείας, καθώς και ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης.
Στην περίπτωση που ο στρατιωτικός έχει πραγματοποιήσει πτητικά εξάμηνα προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος των εξαμήνων ως διπλάσιος χρόνος υπηρεσίας, απαιτείται 18ετής πλήρης στρατιωτική υπηρεσία.
Στην περίπτωση που ο στρατιωτικός έχει πραγματοποιήσει εξάμηνα καταδυτικά, αλεξιπτωτιστή, υποβρύχιου καταστροφέα, σε μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, στα ΕΚΑΜ, σε υποβρύχιες αποστολές προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος των εξαμήνων ως διπλάσιος χρόνος υπηρεσίας, απαιτείται 20ετής πλήρης στρατιωτική υπηρεσία.
Για τις μητέρες στρατιωτικούς και τους χήρους ή διαζευγμένους στρατιωτικούς με τρία παιδιά, εφόσον οι τελευταίοι έχουν την επιμέλεια των ανήλικων ή ανίκανων παιδιών, αρκεί 20ετής πλήρης πραγματική συντάξιμη υπηρεσία.
Στην περίπτωση παραίτησης θεμελιώνεται δικαίωμα σύνταξης εφόσον έχει συμπληρωθεί 15ετής πλήρης συντάξιμη υπηρεσία και έχει συμπληρωθεί το 65ο έτος της ηλικίας για τους άνδρες και το 60ο έτος για τις γυναίκες. Επίσης, στην περίπτωση ακούσιας απομάκρυνσης ή λόγω κατάληψης από το όριο ηλικίας απαιτείται 15ετής πλήρης συντάξιμη υπηρεσία.
Στην περίπτωση απόλυσης λόγω ανικανότητας που δεν οφείλεται στην υπηρεσία, απαιτείται ελάχιστος χρόνος 4 ½ ετών.
Στην περίπτωση ανικανότητας που οφείλεται στην υπηρεσία, δεν απαιτείται ελάχιστος χρόνος.
Αφορά τους στρατιωτικούς που θεμελιώνουν από 1-1-2011 μέχρι 31-12-2014
α) Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 20 του Ν.3865/2010, αυξάνονται, σταδιακά, από 1-1-2011 τα έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των στρατιωτικών, γενικά, (νέοι και παλαιοί ασφαλισμένοι), οι οποίοι συμπληρώνουν, από 1-1-2011 και μετά, 24 ½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας, ως εξής:
Για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών, που συμπληρώνουν 24 ½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας:
– το έτος 2011, απαιτούνται πλέον 26 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας
– το έτος 2012, απαιτούνται 27 ½ έτη
– το έτος 2013, απαιτούνται 29 έτη
– το έτος 2014, απαιτούνται 30 ½ έτη.
Για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και το έτος 2014 (συμπλήρωση 24 ½ ετών συντάξιμης υπηρεσίας), ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξής τους δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές που επέρχονται με τις λοιπές διατάξεις του νόμου αυτού.
Όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.
Ειδικά για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών, γενικά, ανδρών και γυναικών με τρία (3) τουλάχιστον παιδιά, από 1-1-2011 και μετά, αυξάνεται ο ελάχιστα απαιτούμενος για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας ή ασφάλισης (κατά περίπτωση), σε 21, 23 και 25 έτη για όσους συμπληρώνουν την 20ετία τα έτη 2011, 2012 και 2013, αντίστοιχα.
Για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων διευκρινίζονται τα εξής:
α) Το δικαίωμα συνταξιοδότησης με βάση τις προαναφερόμενες ευνοϊκές διατάξεις για όσους έχουν τρία (3) τουλάχιστον παιδιά μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς.
β) Ειδικά για τους στρατιωτικούς, γενικά, που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1-1-2015 και μετά και οι οποίοι απομακρύνονται αυτεπαγγέλτως από την Υπηρεσία λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, με εξαίρεση τις περιπτώσεις επιβολής καταστατικής ποινής που συνεπάγεται απώλεια του δικαιώματος καταβολής της σύνταξης, η σύνταξη καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους, ή την ημεροχρονολογία κατά την οποία, εάν ο στρατιωτικός δεν είχε απομακρυνθεί από την Υπηρεσία, θα συμπλήρωνε 35ετή πραγματική υπηρεσία. Εξυπακούεται ότι η σύνταξη θα υπολογισθεί με βάση τα έτη της πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας και όχι με βάση τα 35 έτη. Δηλαδή εάν στρατιωτικός ο οποίος απομακρύνεται από την Υπηρεσία, σύμφωνα με τα ανωτέρω, έχει συμπληρώσει κατά την απομάκρυνσή του 30 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, η σύνταξή του θα του καταβληθεί μετά την παρέλευση 5 ετών, ημεροχρονολογία που θα συμπλήρωνε 35 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. αν είχε παραμείνει στην Υπηρεσία και δεν είχε μεσολαβήσει η απομάκρυνσή του από αυτή. Η σύνταξή του θα υπολογισθεί με βάση τα 30 έτη της πραγματικής υπηρεσίας του. Εάν ο ανωτέρω στρατιωτικός κατά την απομάκρυνσή του από την Υπηρεσία έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του, η σύνταξη θα του καταβληθεί μετά την παρέλευση 2 ετών, που θα συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του. Εξυπακούεται ότι εάν κατά την απομάκρυνσή του από την Υπηρεσία έχει συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας του, η σύνταξη θα του καταβληθεί άμεσα.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Στον απαιτούμενο χρόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθοι χρόνοι υπηρεσίας.
α) ο χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας όπως αυτός προσδιορίζεται με τις οικείες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου (Π.Δ.169/2007 , Ν.2084/1992 και Ν.3865/2010).
β) ο χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 40 και 41 του Π.Δ.169/2007 καθώς και του άρθρου 8 του Ν.2084/1992 και υπό τις προϋποθέσεις των διατάξεων αυτών.
γ ) ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης (αφορά μόνον όσους έχουν καταταγεί για πρώτη φορά από 1-1-1983 και μετά, χωρίς καμία προϋπηρεσία στο Δημόσιο πριν την ημερομηνία αυτή).
ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
α) Για τον υπολογισμό του χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο του άρθρου 40 του Π.Δ.169/2007 (Μονάδες εκστρατείας) απαιτείται για τους άνδρες 24 ½ χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και για τις τρίτεκνες γυναίκες, όταν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα τριτεκνίας.
β) Στην περίπτωση που ο στρατιωτικός έχει πραγματοποιήσει πτητικά εξάμηνα προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος των εξαμήνων ως διπλάσιος χρόνος υπηρεσίας, απαιτείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 α του άρθρου 1 του Ν. 4002/2011
– Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2011 για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτούνται 1 ½ χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 19 ½ χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
– Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2012 για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτούνται 3 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 21 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
– Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2013 για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτούνται 4 ½ χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 22 ½ χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
– Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2014 για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτούνται 6 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 24 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
– Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2015 και μετά για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτείται να συμπληρώσουν 25 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
γ) Στην περίπτωση που ο στρατιωτικός έχει πραγματοποιήσει εξάμηνα καταδυτικά, αλεξιπτωτιστή, υποβρύχιου καταστροφέα, σε μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, στα ΕΚΑΜ, σε υποβρύχιες αποστολές προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος των εξαμήνων ως διπλάσιος χρόνος υπηρεσίας, απαιτείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 α του άρθρου 1 του Ν. 4002/2011.
– Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2011 για την προσμέτρηση των παραπάνω εξαμήνων απαιτείται 1ας χρόνος επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 21 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
– Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2012 για την προσμέτρηση των παραπάνω εξαμήνων απαιτούνται 2 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 22 χρόνια πλήρης στρατιωτική υπηρεσία.
– Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2013 για την προσμέτρηση των παραπάνω εξαμήνων απαιτείται 3 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 23 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
– Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2014 για την προσμέτρηση των παραπάνω εξαμήνων απαιτείται 4 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 24 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
– Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2015 και μετά για την προσμέτρηση των παραπάνω εξαμήνων απαιτείται να συμπληρώσουν 25 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ
α) Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 22 του Ν.3865/2010, καταργείται για όσους στρατιωτικούς, γενικά, θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2011 και μετά, η προϋπόθεση της συμπλήρωσης 25 ετών συντάξιμης υπηρεσίας (περ. ιβ’ παρ. 1 άρθρου 37 του Π.Δ. 169/2007), προκειμένου αυτοί να προσμετρήσουν στη λοιπή συντάξιμη υπηρεσία τους, το χρόνο σπουδών τους για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου σχολής ανωτάτουεκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Έτσι τα ανωτέρω πρόσωπα, ανεξαρτήτως του χρόνου της κατάταξής τους και των ετών συντάξιμης υπηρεσίας τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χρόνο αυτό, τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματοςόσο και για την προσαύξηση της σύνταξής τους.
Εξυπακούεται ότι ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται ως συντάξιμος υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπολογίζεται ως συντάξιμος με βάση άλλες διατάξεις.
β ) Ως χρόνος σπουδών λογίζεται ο κατά περίπτωση απαιτούμενος χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Ο εν λόγω χρόνος (διάρκεια σπουδών) είναι αυτός που προβλέπεται από τον οργανισμό ή από τη νομοθεσία που διέπει την λειτουργία της κάθε Σχολής κατά το χρόνο της αποφοίτησης.
γ) Ο/η στρατιωτικός μπορεί να αναγνωρίσει και μέρος του συνολικού χρόνου που δικαιούται να αναγνωρίσει (σε μήνες).
δ ) Μετά την εκτέλεση της σχετικής αναγνωριστικής πράξης από την αρμόδια Διεύθυνση Συντάξεων, η πράξη αυτή δεν ανακαλείται ούτε τροποποιείται ως προς τον αναγνωριζόμενο με αυτή χρόνο. Μπορεί πάντως ο/η υπάλληλος που έχει αναγνωρίσει μέρος του συνολικού χρόνου που δικαιούται, να ζητήσει με νέα αίτησή του την αναγνώριση του επί πλέον χρόνου που επιθυμεί.
Διαδικασία αναγνώρισης
α) Η αναγνώριση του χρόνου σπουδών απαιτεί την καταβολή εκ μέρους του ενδιαφερομένου εισφοράς εξαγοράς με ασφάλιστρο 6,67% (όση είναι και η εισφορά του στρατιωτικού για την κύρια σύνταξη) που υπολογίζεται επί των συνταξίμων αποδοχών του, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης. Ως συντάξιμες αποδοχέςλαμβάνονται υπόψη εκείνες επί των οποίων διενεργείται κράτηση για κύρια σύνταξη.
Το ποσό της εισφοράς εξαγοράς προκύπτει από τη σχέση:
Εισφορά εξαγοράς = (Συντάξιμες αποδοχές) Χ 6,67% Χ μήνες (που θα αναγνωρισθούν).
β) Για τον αναγνωριζόμενο χρόνο εκδίδεται αναγνωριστική πράξη από την αρμόδια Διεύθυνση Συντάξεων μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά . Η πράξη αυτή υπόκειται στα ένδικα μέσα του άρθρου 66 του Π.Δ. 169/2007.
γ) Η αίτηση από τον ενδιαφερόμενο , μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε ακόμα και κατά τη συνταξιοδότησή του, αφού από καμία διάταξη του νόμου δεν προβλέπεται η υποβολή της σχετικής αίτησης εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
α) Με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 22 του ν.3865/2010, ορίζεται ότι , προκειμένου για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, η αναγνώριση ως συνταξίμου του χρόνου υπηρεσίας τους (5 έτη) που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του π.δ.169/2007, γίνεται με καταβολή από τους ίδιους των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη (ποσοστό 20%). Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται επί της αποζημίωσης που λαμβάνουν για εργασία πέραν του πενθημέρου και μέχρι τη συμπλήρωση ποσού που αναλογεί σε αποζημιώσεις 60 πλήρων μηνών, παρακρατούμενες κατά την καταβολή της.
Για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων η παραπάνω αναγνώριση γίνεται επί των ασφαλιστέων αποδοχών επί 6,67% επί τους μήνες αναγνώρισης.
β) Με τις διατάξεις της παρ . 4 του άρθρου 22 του ν.3865/2010, προσαυξάνεται κατά τρία (3) έτη η συντάξιμη υπηρεσία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχουν καταταγεί μέχρι 31 -12-1995, υπό την προϋπόθεση ότι, με βάση τις οικείες συνταξιοδοτικές διατάξεις που ίσχυαν κατά την ημερομηνία ισχύος του νόμου αυτού (21 -7-2010), συμπληρώνουν τον απαραίτητο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (24 ½ έτη) από 01 -01-2015 και μετά. Ο χρόνος αυτός, (3έτη) λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση των ετών υπηρεσίας που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση των ανωτέρω προσώπων, (40 έτη).
Ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται σύμφωνα με την προαναφερόμενη διαδικασία αναγνώρισης του χρόνου σπουδών.
Ασφαλισμένοι μετά την 1/1/1993
Για τους ασφαλισμένους μετά την 1-1-1993 ισχύουν όλα τα παραπάνω αλλά ο υπολογισμός της σύνταξης, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31-12-2014, γίνεται λαμβάνοντας υπόψη ποσοστό του μηνιαίου ασφαλιστέου μισθού και η πραγματική συντάξιμη υπηρεσία του. Η μηνιαία σύνταξη συνίσταται σε ποσοστό 2% του μηνιαίου ασφαλιστέου μισθού για κάθε έτος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. Ως μηνιαίως ασφαλιστέος μιστός νοείται το πηλίκο της διαιρέσεως του συνόλου των πάσης φύσεως αποδοχών, που έλαβες ο στρατιωτικός κατά τα πέντε (5) ημερολογιακά έτη, που προηγούνται του έτους εκείνου κατά το οποίο υποβάλλεται η αίτηση για σύνταξη επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το δώρο Πάσχα-Χριστουγέννων και Επίδομα Άδειας, δια του αριθμού των μηνών ασφάλισης των ετών αυτών.
Για τους στρατιωτικούς που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά το 2015
Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης την 1-1-2015 και μετά δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 60 έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.
Ο υπολογισμός της σύνταξης των ανωτέρω γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 3 και 4 του Ν.3865/2010.
http://espekm.gr/home/?p=2471
Ασφαλισμένοι έως την 31/12/1992
Ασφαλισμένοι μετά την 1/1/1993
Για το σύνολο των προϋποθέσεων θεμελίωσης δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών μπορείτε να δείτε το Συγκεντρωτικό Πίνακα Προϋποθέσεων Συνταξιοδότησης που ακολουθεί.
Συγκεντρωτικός Πίνακας Προϋποθέσεων Συνταξιοδότησης
Η αρμόδια διεύθυνση στην οποία πρέπει να απευθύνονται οι προς συνταξιοδότηση στρατιωτικοί, είναι η Διεύθυνση Προσωπικού ή Οικονομικού της υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος. Μετά τον προέλεγχο, τα σχετικά έγγραφα διαβιβάζονται στην αρμόδια Δ/νση της Υπηρεσίας Συντάξεων του Γ.Λ. Κράτους.
Ασφαλισμένοι έως την 31/12/1992
Αφορά τους στρατιωτικούς που έχουν θεμελιώσει μέχρι 31-12-2010.
Στην περίπτωση παραίτησης, ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης είναι 24 ½ έτη υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής θητείας, καθώς και ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης.
Στην περίπτωση που ο στρατιωτικός έχει πραγματοποιήσει πτητικά εξάμηνα προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος των εξαμήνων ως διπλάσιος χρόνος υπηρεσίας, απαιτείται 18ετής πλήρης στρατιωτική υπηρεσία.
Στην περίπτωση που ο στρατιωτικός έχει πραγματοποιήσει εξάμηνα καταδυτικά, αλεξιπτωτιστή, υποβρύχιου καταστροφέα, σε μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, στα ΕΚΑΜ, σε υποβρύχιες αποστολές προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος των εξαμήνων ως διπλάσιος χρόνος υπηρεσίας, απαιτείται 20ετής πλήρης στρατιωτική υπηρεσία.
Για τις μητέρες στρατιωτικούς και τους χήρους ή διαζευγμένους στρατιωτικούς με τρία παιδιά, εφόσον οι τελευταίοι έχουν την επιμέλεια των ανήλικων ή ανίκανων παιδιών, αρκεί 20ετής πλήρης πραγματική συντάξιμη υπηρεσία.
Στην περίπτωση παραίτησης θεμελιώνεται δικαίωμα σύνταξης εφόσον έχει συμπληρωθεί 15ετής πλήρης συντάξιμη υπηρεσία και έχει συμπληρωθεί το 65ο έτος της ηλικίας για τους άνδρες και το 60ο έτος για τις γυναίκες. Επίσης, στην περίπτωση ακούσιας απομάκρυνσης ή λόγω κατάληψης από το όριο ηλικίας απαιτείται 15ετής πλήρης συντάξιμη υπηρεσία.
Στην περίπτωση απόλυσης λόγω ανικανότητας που δεν οφείλεται στην υπηρεσία, απαιτείται ελάχιστος χρόνος 4 ½ ετών.
Στην περίπτωση ανικανότητας που οφείλεται στην υπηρεσία, δεν απαιτείται ελάχιστος χρόνος.
Αφορά τους στρατιωτικούς που θεμελιώνουν από 1-1-2011 μέχρι 31-12-2014
α) Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 20 του Ν.3865/2010, αυξάνονται, σταδιακά, από 1-1-2011 τα έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των στρατιωτικών, γενικά, (νέοι και παλαιοί ασφαλισμένοι), οι οποίοι συμπληρώνουν, από 1-1-2011 και μετά, 24 ½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας, ως εξής:
Για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών, που συμπληρώνουν 24 ½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας:
– το έτος 2011, απαιτούνται πλέον 26 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας
– το έτος 2012, απαιτούνται 27 ½ έτη
– το έτος 2013, απαιτούνται 29 έτη
– το έτος 2014, απαιτούνται 30 ½ έτη.
Για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και το έτος 2014 (συμπλήρωση 24 ½ ετών συντάξιμης υπηρεσίας), ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξής τους δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές που επέρχονται με τις λοιπές διατάξεις του νόμου αυτού.
Όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.
Ειδικά για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών, γενικά, ανδρών και γυναικών με τρία (3) τουλάχιστον παιδιά, από 1-1-2011 και μετά, αυξάνεται ο ελάχιστα απαιτούμενος για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας ή ασφάλισης (κατά περίπτωση), σε 21, 23 και 25 έτη για όσους συμπληρώνουν την 20ετία τα έτη 2011, 2012 και 2013, αντίστοιχα.
Για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων διευκρινίζονται τα εξής:
α) Το δικαίωμα συνταξιοδότησης με βάση τις προαναφερόμενες ευνοϊκές διατάξεις για όσους έχουν τρία (3) τουλάχιστον παιδιά μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς.
β) Ειδικά για τους στρατιωτικούς, γενικά, που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1-1-2015 και μετά και οι οποίοι απομακρύνονται αυτεπαγγέλτως από την Υπηρεσία λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, με εξαίρεση τις περιπτώσεις επιβολής καταστατικής ποινής που συνεπάγεται απώλεια του δικαιώματος καταβολής της σύνταξης, η σύνταξη καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους, ή την ημεροχρονολογία κατά την οποία, εάν ο στρατιωτικός δεν είχε απομακρυνθεί από την Υπηρεσία, θα συμπλήρωνε 35ετή πραγματική υπηρεσία. Εξυπακούεται ότι η σύνταξη θα υπολογισθεί με βάση τα έτη της πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας και όχι με βάση τα 35 έτη. Δηλαδή εάν στρατιωτικός ο οποίος απομακρύνεται από την Υπηρεσία, σύμφωνα με τα ανωτέρω, έχει συμπληρώσει κατά την απομάκρυνσή του 30 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, η σύνταξή του θα του καταβληθεί μετά την παρέλευση 5 ετών, ημεροχρονολογία που θα συμπλήρωνε 35 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. αν είχε παραμείνει στην Υπηρεσία και δεν είχε μεσολαβήσει η απομάκρυνσή του από αυτή. Η σύνταξή του θα υπολογισθεί με βάση τα 30 έτη της πραγματικής υπηρεσίας του. Εάν ο ανωτέρω στρατιωτικός κατά την απομάκρυνσή του από την Υπηρεσία έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του, η σύνταξη θα του καταβληθεί μετά την παρέλευση 2 ετών, που θα συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του. Εξυπακούεται ότι εάν κατά την απομάκρυνσή του από την Υπηρεσία έχει συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας του, η σύνταξη θα του καταβληθεί άμεσα.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Στον απαιτούμενο χρόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθοι χρόνοι υπηρεσίας.
α) ο χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας όπως αυτός προσδιορίζεται με τις οικείες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου (Π.Δ.169/2007 , Ν.2084/1992 και Ν.3865/2010).
β) ο χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 40 και 41 του Π.Δ.169/2007 καθώς και του άρθρου 8 του Ν.2084/1992 και υπό τις προϋποθέσεις των διατάξεων αυτών.
γ ) ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης (αφορά μόνον όσους έχουν καταταγεί για πρώτη φορά από 1-1-1983 και μετά, χωρίς καμία προϋπηρεσία στο Δημόσιο πριν την ημερομηνία αυτή).
ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
α) Για τον υπολογισμό του χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο του άρθρου 40 του Π.Δ.169/2007 (Μονάδες εκστρατείας) απαιτείται για τους άνδρες 24 ½ χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και για τις τρίτεκνες γυναίκες, όταν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα τριτεκνίας.
β) Στην περίπτωση που ο στρατιωτικός έχει πραγματοποιήσει πτητικά εξάμηνα προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος των εξαμήνων ως διπλάσιος χρόνος υπηρεσίας, απαιτείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 α του άρθρου 1 του Ν. 4002/2011
– Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2011 για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτούνται 1 ½ χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 19 ½ χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
– Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2012 για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτούνται 3 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 21 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
– Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2013 για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτούνται 4 ½ χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 22 ½ χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
– Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2014 για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτούνται 6 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 24 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
– Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2015 και μετά για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτείται να συμπληρώσουν 25 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
γ) Στην περίπτωση που ο στρατιωτικός έχει πραγματοποιήσει εξάμηνα καταδυτικά, αλεξιπτωτιστή, υποβρύχιου καταστροφέα, σε μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, στα ΕΚΑΜ, σε υποβρύχιες αποστολές προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος των εξαμήνων ως διπλάσιος χρόνος υπηρεσίας, απαιτείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 α του άρθρου 1 του Ν. 4002/2011.
– Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2011 για την προσμέτρηση των παραπάνω εξαμήνων απαιτείται 1ας χρόνος επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 21 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
– Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2012 για την προσμέτρηση των παραπάνω εξαμήνων απαιτούνται 2 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 22 χρόνια πλήρης στρατιωτική υπηρεσία.
– Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2013 για την προσμέτρηση των παραπάνω εξαμήνων απαιτείται 3 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 23 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
– Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2014 για την προσμέτρηση των παραπάνω εξαμήνων απαιτείται 4 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 24 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
– Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2015 και μετά για την προσμέτρηση των παραπάνω εξαμήνων απαιτείται να συμπληρώσουν 25 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ
α) Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 22 του Ν.3865/2010, καταργείται για όσους στρατιωτικούς, γενικά, θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2011 και μετά, η προϋπόθεση της συμπλήρωσης 25 ετών συντάξιμης υπηρεσίας (περ. ιβ’ παρ. 1 άρθρου 37 του Π.Δ. 169/2007), προκειμένου αυτοί να προσμετρήσουν στη λοιπή συντάξιμη υπηρεσία τους, το χρόνο σπουδών τους για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου σχολής ανωτάτουεκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Έτσι τα ανωτέρω πρόσωπα, ανεξαρτήτως του χρόνου της κατάταξής τους και των ετών συντάξιμης υπηρεσίας τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χρόνο αυτό, τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματοςόσο και για την προσαύξηση της σύνταξής τους.
Εξυπακούεται ότι ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται ως συντάξιμος υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπολογίζεται ως συντάξιμος με βάση άλλες διατάξεις.
β ) Ως χρόνος σπουδών λογίζεται ο κατά περίπτωση απαιτούμενος χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Ο εν λόγω χρόνος (διάρκεια σπουδών) είναι αυτός που προβλέπεται από τον οργανισμό ή από τη νομοθεσία που διέπει την λειτουργία της κάθε Σχολής κατά το χρόνο της αποφοίτησης.
γ) Ο/η στρατιωτικός μπορεί να αναγνωρίσει και μέρος του συνολικού χρόνου που δικαιούται να αναγνωρίσει (σε μήνες).
δ ) Μετά την εκτέλεση της σχετικής αναγνωριστικής πράξης από την αρμόδια Διεύθυνση Συντάξεων, η πράξη αυτή δεν ανακαλείται ούτε τροποποιείται ως προς τον αναγνωριζόμενο με αυτή χρόνο. Μπορεί πάντως ο/η υπάλληλος που έχει αναγνωρίσει μέρος του συνολικού χρόνου που δικαιούται, να ζητήσει με νέα αίτησή του την αναγνώριση του επί πλέον χρόνου που επιθυμεί.
Διαδικασία αναγνώρισης
α) Η αναγνώριση του χρόνου σπουδών απαιτεί την καταβολή εκ μέρους του ενδιαφερομένου εισφοράς εξαγοράς με ασφάλιστρο 6,67% (όση είναι και η εισφορά του στρατιωτικού για την κύρια σύνταξη) που υπολογίζεται επί των συνταξίμων αποδοχών του, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης. Ως συντάξιμες αποδοχέςλαμβάνονται υπόψη εκείνες επί των οποίων διενεργείται κράτηση για κύρια σύνταξη.
Το ποσό της εισφοράς εξαγοράς προκύπτει από τη σχέση:
Εισφορά εξαγοράς = (Συντάξιμες αποδοχές) Χ 6,67% Χ μήνες (που θα αναγνωρισθούν).
β) Για τον αναγνωριζόμενο χρόνο εκδίδεται αναγνωριστική πράξη από την αρμόδια Διεύθυνση Συντάξεων μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά . Η πράξη αυτή υπόκειται στα ένδικα μέσα του άρθρου 66 του Π.Δ. 169/2007.
γ) Η αίτηση από τον ενδιαφερόμενο , μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε ακόμα και κατά τη συνταξιοδότησή του, αφού από καμία διάταξη του νόμου δεν προβλέπεται η υποβολή της σχετικής αίτησης εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
α) Με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 22 του ν.3865/2010, ορίζεται ότι , προκειμένου για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, η αναγνώριση ως συνταξίμου του χρόνου υπηρεσίας τους (5 έτη) που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του π.δ.169/2007, γίνεται με καταβολή από τους ίδιους των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη (ποσοστό 20%). Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται επί της αποζημίωσης που λαμβάνουν για εργασία πέραν του πενθημέρου και μέχρι τη συμπλήρωση ποσού που αναλογεί σε αποζημιώσεις 60 πλήρων μηνών, παρακρατούμενες κατά την καταβολή της.
Για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων η παραπάνω αναγνώριση γίνεται επί των ασφαλιστέων αποδοχών επί 6,67% επί τους μήνες αναγνώρισης.
β) Με τις διατάξεις της παρ . 4 του άρθρου 22 του ν.3865/2010, προσαυξάνεται κατά τρία (3) έτη η συντάξιμη υπηρεσία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχουν καταταγεί μέχρι 31 -12-1995, υπό την προϋπόθεση ότι, με βάση τις οικείες συνταξιοδοτικές διατάξεις που ίσχυαν κατά την ημερομηνία ισχύος του νόμου αυτού (21 -7-2010), συμπληρώνουν τον απαραίτητο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (24 ½ έτη) από 01 -01-2015 και μετά. Ο χρόνος αυτός, (3έτη) λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση των ετών υπηρεσίας που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση των ανωτέρω προσώπων, (40 έτη).
Ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται σύμφωνα με την προαναφερόμενη διαδικασία αναγνώρισης του χρόνου σπουδών.
Ασφαλισμένοι μετά την 1/1/1993
Για τους ασφαλισμένους μετά την 1-1-1993 ισχύουν όλα τα παραπάνω αλλά ο υπολογισμός της σύνταξης, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31-12-2014, γίνεται λαμβάνοντας υπόψη ποσοστό του μηνιαίου ασφαλιστέου μισθού και η πραγματική συντάξιμη υπηρεσία του. Η μηνιαία σύνταξη συνίσταται σε ποσοστό 2% του μηνιαίου ασφαλιστέου μισθού για κάθε έτος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. Ως μηνιαίως ασφαλιστέος μιστός νοείται το πηλίκο της διαιρέσεως του συνόλου των πάσης φύσεως αποδοχών, που έλαβες ο στρατιωτικός κατά τα πέντε (5) ημερολογιακά έτη, που προηγούνται του έτους εκείνου κατά το οποίο υποβάλλεται η αίτηση για σύνταξη επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το δώρο Πάσχα-Χριστουγέννων και Επίδομα Άδειας, δια του αριθμού των μηνών ασφάλισης των ετών αυτών.
Για τους στρατιωτικούς που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά το 2015
Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης την 1-1-2015 και μετά δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 60 έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.
Ο υπολογισμός της σύνταξης των ανωτέρω γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 3 και 4 του Ν.3865/2010.
http://espekm.gr/home/?p=2471
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου