Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Παρασκευή 1 και Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, συμμετείχε στις εργασίες του 4ου Οικονομικού Συνεδρίου των Δελφών (“DELPHI ECONOMIC FORUM IV - The Challenge of Inclusive Growth”), το οποίο πραγματοποιείται από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου 2019 και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιου Παυλόπουλου.
Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε εισαγωγική ομιλία στη θεματική ενότητα ‘’DEFENCE &ECONOMY’’ του συνεδρίου.
Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:
«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου αλλά και η τιμή μου να συμμετέχω στις εργασίες του φετινού οικονομικού φόρουμ των Δελφών. Ένα φόρουμ που έχει εξελιχθεί σε έναν θεσμό, που πολύ γρήγορα κατάφερε να αναγνωρίζεται ως σημείο αναφοράς στην κατάθεση προτάσεων και προβληματισμών.
Θέλω ξεκινώντας βεβαίως, να συγχαρώ τον Κύριο Τσομώκο και όλους τους διοργανωτές, γιατί χάρη στις προσπάθειες τους και στην εξαιρετική τους προετοιμασία, κατάφεραν να καταστήσουν τους Δελφούς και κατ’ επέκταση τη Χώρα μας, το πνευματικό επίκεντρο για το διάλογο, για τη διερεύνηση προσεγγίσεων και για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων του περιβάλλοντος της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
Το φόρουμ των Δελφών δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα πολλά που γίνονται διεθνώς. Η φετινή λοιπόν διοργάνωση με τη διεθνή επιρροή της και ακτινοβολία της αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να απευθυνθώ σε ένα εκλεκτό ακροατήριο και να σας παρουσιάσω ποια είναι η προσέγγισή μας, ποια είναι η θέση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πάνω στο θέμα αυτό.
Κυρίες και Κύριοι
Η Ελλάδα, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης που κατέχει στην Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται σε ένα ταχέως εξελισσόμενο και απαιτητικό περιβάλλον, με πολλές προκλήσεις, παγκόσμιας γεωστρατηγικής και οικονομικής σημασίας. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων έχουμε υιοθετήσει πολιτικές που θέτουν ως προτεραιότητα την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία.
Στόχος είναι η χώρα μας, να συνεχίσει να αποτελεί θεμέλιο ειρήνης και πόλο σταθερότητας, οικοδομώντας γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και διάδρασης.
Έχουμε βέβαια έναν δύσκολο γείτονα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου, αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποφυγής εντάσεων. Στη λογική αυτή και στη βάση της σχετικής πολιτικής κατεύθυνσης που δόθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του κύριου Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, συμφωνήσαμε με τον κύριο Ακάρ στη σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, να προγραμματιστεί στο προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των δυο χωρών για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ελπίζω ότι σύντομα να έχουμε απτά αποτελέσματα επί των αποφάσεων που πήραμε.
Πέραν αυτών, αντιλαμβανόμενοι τον ρόλο μας στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, εφαρμόζουμε μια αμυντική πολιτική αρχών που στοιχειοθετείται στα εξής:
Συντηρούμε ισχυρές και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις για την υλοποίηση του δόγματος άμυνας και αποτροπής της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας. Με λόγια απλά, οι Ένοπλες Δυνάμεις, αποτελούν εγγύηση για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, ώστε να είναι εφικτή η επίτευξη των στρατηγικών επιλογών της χώρας και η ικανοποίηση των εθνικών μας συμφερόντων. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Σας διαβεβαιώνω ότι το κάνουμε στο απόλυτο.
Παράλληλα, συμμετέχουμε ενεργά στις δομές ασφάλειας και άμυνας του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών, καθώς και στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών εντός αυτών με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας. Αυξάνουμε συνεχώς την εξωστρέφειά μας, καθώς αποτελεί στρατηγικό στόχο η διατήρηση του αποτυπώματός μας στο εξωτερικό.
Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι έχουμε πλοία και αεροσκάφη σε αποστολές επιτήρησης από τη Λιβύη έως την Κύπρο, όπου συγκεκριμένα περιπολεί ελληνική Φρεγάτα στην επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο. Επίσης έχουμε στελέχη μας σε αποστολές επί του πεδίου από το Κόσσοβο έως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Μάλι της Αφρικής.
Καλλιεργούμε το διάλογο και τη συνεργασία με τον γεωπολιτικό μας περίγυρο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της συνεργατικής ασφάλειας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμβάλουν στην προσπάθεια της Ελλάδας να δημιουργήσει έναν ισχυρό άξονα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος.
Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσουμε πληθώρα δραστηριοτήτων και συνεκπαιδεύσεων με τις Ένοπλες Δυνάμεις από σχεδόν όλα τα κράτη της περιοχής, αλλά και με άλλα παγκοσμίως. Με την Κύπρο βέβαια με την οποία ενισχύουμε την αδελφική μας σχέση, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, τις χώρες του κόλπου, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τις ΗΠΑ αλλά και με όλες τις χώρες των Βαλκανίων.
Μιλώντας για τα Βαλκάνια, θα μου επιτρέψετε να τονίσω, ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα συντελέσει στην εμπέδωση και ισχυροποίηση του αισθήματος σταθερότητας, και στην ενίσχυση της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή.
Προσβλέπουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Βόρεια Μακεδονία γιατί είναι για το στρατηγικό μας συμφέρον. Έχουμε σημαντικό ρόλο να παίξουμε, καθώς θα απαιτηθεί από τη χώρα αυτή συστηματικός μετασχηματισμός των Ένοπλων Δυνάμεων της, ώστε να ανταποκρίνεται στα προαπαιτούμενα πρότυπα και στις απαιτήσεις της Συμμαχίας, που αφορούν στη διαλειτουργικότητα και στην τυποποίηση.
Όπως έχω αναφέρει και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής μας στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στην ομόλογό μου της Βόρειας Μακεδονίας, είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε υπηρεσίες Εναέριας Αστυνόμευσης, που ήδη προσφέρουμε στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο, αλλά και κάθε άλλη δυνατή υποστήριξη για την ομαλή ενσωμάτωση της χώρας στις νατοϊκές δομές.
Επιδίωξη μας είναι να καταστεί η χώρα μας, ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας. Και θα το κάνουμε.
Επίσης, η αμυντική διπλωματία μας κεφαλαιοποιεί την παρακαταθήκη, των παραδοσιακά καλών σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο και συμβάλει με αυτό τον τρόπο στην σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Έτσι φέρνουμε κοντά χώρες με ιδιαίτερες, διαφορετικές ή και ιστορικά αντιδιαμετρικές πολιτικές, προάγοντας τη συνεργασία μεταξύ τους.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα της δραστήριας αμυντικής διπλωματίας μας είναι η πολύ στενή στρατιωτική συνεργασία που έχουμε με την Αίγυπτο καθώς και η αντίστοιχη που έχουμε αναπτύξει με το Ισραήλ.
Άλλωστε η Ελλάδα επιδεικνύει εξαιρετική δραστηριότητα στη διαμόρφωση νέων συσχετισμών δυνάμεων και συμμαχιών. Οι τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ το αποδεικνύουν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο.
Θα τονίσω επίσης, ότι με τις ΗΠΑ μας συνδέει μια στρατηγική στρατιωτική σχέση. Οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών έχουν άριστη συνεργασία με πληθώρα δραστηριοτήτων στην επιχειρησιακή, ατομική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Επιτρέψτε μου να επισημάνω την πρόσφατη διεξαγωγή του 1ου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ελλάδος – ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον το Δεκέμβριο. Αποτέλεσε μια επιβεβαίωση της άριστης και πολύ-επίπεδης συνεργασίας μας στον τομέα Άμυνας και Ασφάλειας, αλλά και για περαιτέρω ενίσχυση της ισότιμης στρατηγικής αυτής σχέσης μας. Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη προχωρούμε στην υλοποίηση όσων συμφωνήσαμε.
Κυρίες και Κύριοι,
Αναγνωρίζοντας την άμεση συσχέτιση της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με την αξιοπιστία και τη διαθεσιμότητα του υλικού, και βέβαια πάντα με απόλυτο σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού, προωθούμε την υλοποίηση των άκρως απαραίτητων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Λειτουργούμε έτσι ενισχυτικά και για την αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Στο σημείο αυτό θέλω να αναφερθώ και στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών και στους στενούς δεσμούς που έχουν αναπτύξει οι Ένοπλες Δυνάμεις με την Ελληνική κοινωνία. Είμαστε πάντα δίπλα τους και απολαμβάνουμε μία σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού με την κοινωνία.
Αυτή η σχέση είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς και την προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού. Αποτελεί ένα βασικό πλεονέκτημα, αλλά και ταυτόχρονα ένα ισχυρό κίνητρο και πηγή έμπνευσης για να ανταπεξέλθουμε στις σύγχρονες προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, διατηρούμε μια πολύ-επίπεδη υποστήριξη και συνεισφορά στην Ελληνική κοινωνία εκτελώντας ποικίλες δράσεις κοινωνικού έργου, όπως συνεισφορά στη δασοπυρόσβεση, αεροδιακομιδές, υγειονομική υποστήριξη σε ακριτικές περιοχές και πολλές ακόμη.
Και βέβαια, συνδράμουμε από την πρώτη στιγμή, στην αντιμετώπιση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, η οποία και συνιστά μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ασφαλείας, και όχι μόνο, που αντιμετωπίζει η χώρα. Όπως ξέρετε, από το 2015, η Ελλάδα υπήρξε η είσοδος για περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετανάστες-πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητούσαν είσοδο στην Ευρώπη, κυρίως μέσω Τουρκικών διαδρομών. Έχουμε αναλάβει ένα δυσανάλογο φορτίο, εξυπηρετώντας το μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών και προσφύγων συγκριτικά με τον πληθυσμό της χώρας, παραμένοντας τέταρτη σε απόλυτα νούμερα στην Ευρώπη.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις διατηρώντας το θεσμικό τους ρόλο, συνδράμουν αποτελεσματικά στις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος, με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και στην αρχική εγκατάσταση και παραμονή των προσφύγων σε χώρους φιλοξενίας.
Όλα τα ανωτέρω βέβαια, δεν θα ήταν εφικτά δίχως το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας, την κινητήριο δύναμή μας, τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Σε όλη μας την προσπάθεια, αποτέλεσαν έναν ανεκτίμητο πολλαπλασιαστή ισχύος, βαδίζοντας στο δρόμο της ευθύνης, με σθένος και με το κεφάλι ψηλά.
Κυρίες και Κύριοι,
Ακολουθούμε μια συνεπή, συγκροτημένη και μακροπρόθεσμη υψηλή στρατηγική, διαδραματίζοντας έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην ασφάλεια της περιοχής.
Βασιζόμενοι στο προσωπικό μας και στις αμυντικές μας δυνατότητες, προβάλλουμε την αξιόπιστη αποτρεπτική μας ικανότητα και προάγουμε τη διεθνή εμπέδωση του ρόλου σταθερότητας της Ελλάδας.
Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις θα ήθελα πραγματικά να σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμή που μου κάνατε, να μιλήσω σήμερα ενώπιών σας.
Θέλω να ευχηθώ τέλος κάθε επιτυχία στις εργασίες του φόρουμ που γίνεται πραγματικά ένας κορυφαίος θεσμός, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Σας ευχαριστώ».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου