Διαστημική συνεργασία ΥΠΕΘΑ και Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής




Μνημόνιο Συνεργασίας-Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπεγράφη σήμερα, Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019. Το Μνημόνιο υπέγραψαν οι Υπουργοί ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Στη τελετή υπογραφής, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Μαντζούρης ΠΝ.
Με το Μνημόνιο θεσμοθετείται και διευρύνεται η συνεργασία των δύο Υπουργείων στον τομέα του διαστήματος, αποσκοπώντας στην:
·                   Αύξηση των δυνατοτήτων της χώρας στον τομέα της άμυνας.
·                     Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων του Δημοσίου, με κατά το δυνατόν, ενιαίο τρόπο.
·                     Αύξηση της ικανότητας σχεδίασης, παραγωγής και αξιοποίησης, στην Ελλάδα, διαστημικών συστημάτων και εφαρμογών.
·                     Δημιουργία και αξιοποίηση εθνικών υποδομών στον τομέα του διαστήματος.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στο χαιρετισμό του σημείωσε τα εξής:
 «Καταρχήν θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να επικυρώσουμε το μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης  και  του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στον τομέα του Διαστήματος.
Σήμερα, επιβεβαιώνουμε μια συνεργασία αγαστή και πολυεπίπεδη, η οποία μας προσδίδει μια δυναμική που ήδη έχει αρχίσει να εκδηλώνεται με πολλαπλά οφέλη.
Σήμερα επίσης, δηλώνουμε εμπράκτως την πρόθεση των δύο Υπουργείων να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία.  Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, είμαι βέβαιος ότι η ήδη εποικοδομητική συνεργασία και διάδραση των δύο Υπουργείων, θα διευρυνθεί και θα ισχυροποιηθεί περαιτέρω.
Δηλώνουμε τη βούλησή μας να συνεργαστούμε και να διαμορφώσουμε από κοινού ένα υπόβαθρο τεχνολογίας αιχμής στον τομέα του διαστήματος και όχι μόνο.
Είναι ένας κοινός στόχος που  βοηθά στην επίτευξη των εθνικών στρατηγικών στόχων και μπορεί να υλοποιηθεί μέσω της εκμετάλλευσης των διαθέσιμων πόρων και των δυνατοτήτων μας.
Άλλωστε δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.
Το σύγχρονο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον το επιβάλλει. Το επιβάλλει γιατί χαρακτηρίζεται από μεταβολές στην διεθνή κατανομή ισχύος, στρατηγικούς ανταγωνισμούς και ραγδαίες εξελίξεις.
Εξελίξεις κάθε είδους:  πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές.
Η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη δεν μας επιτρέπει να παραμείνουμε απλοί παρατηρητές της.
Για να είναι εφικτή η επίτευξη των στρατηγικών επιλογών της χώρας και η ικανοποίηση των εθνικών συμφερόντων, πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα, όχι μόνο να παρακολουθούμε τις τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά γιατί όχι και να τις συνδιαμορφώνουμε.
Για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων αποτελεί επιτακτική ανάγκη και προτεραιότητα. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Με την εξωστρέφεια που μας διακρίνει, αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και εκσυγχρονίζουμε το υλικό και τις μεθόδους μας. Είναι πολύ σημαντική για εμάς, η επιχειρησιακή αξιοποίηση της τεχνολογικής καινοτομίας γιατί μας προσδίδει στρατιωτική υπεροχή.
Κορωνίδα στον τομέα αυτό  αποτελεί η πρόσφατη εκτόξευση του τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Hellas Sat 4, η οποία δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να έχει ισχυρή θέση στο διεθνή διαστημικό χάρτη παρέχοντας δορυφορικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου όπου απαιτηθεί.
Παράλληλα, θα παρέχει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αυτάρκεια καθώς και απολύτως αξιόπιστες δορυφορικές επικοινωνίες αναβαθμίζοντας αισθητά τις δυνατότητές μας στο πεδίο αυτό.
Και έτσι θα συνεχίσουμε.
Κύριε Υπουργέ,
Αντιλαμβανόμενοι πλήρως ότι η χρήση του διαστήματος είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την Εθνική Άμυνα αλλά και για την ίδια τη Χώρα, καθώς μας αποφέρει σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στηρίζουμε με σθένος την εθνική αυτή προσπάθεια.
Μια προσπάθεια που καταβάλλεται από το Υπουργείο σας να ισχυροποιηθεί και να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδας στο διεθνές διαστημικό και γενικότερα τεχνολογικό στερέωμα.
Μια προσπάθεια για την οποία θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω, αλλά και βέβαια, να σας συγχαρώ εν γένει και για όλα τα επιτεύγματά σας.
Στην προσπάθειά σας, θα είμαστε αρωγοί και συνοδοιπόροι σας, σε κάθε σας βήμα.
Είμαστε όλοι αισιόδοξοι για τους καρπούς αυτής της συνεργασίας.
Σας ευχαριστώ».
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στον χαιρετισμό του τόνισε:
’Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τη συνεργασία που έχουμε και η οποία μας δίνει σήμερα τη δυνατότητα να υπογράψουμε τη συγκεκριμένη συμφωνία, έχοντας όμως υλοποιήσει σημαντικά κομμάτια συνεργειών που αυξάνουν το εκτόπισμα της χώρας συνολικά.
Μετά από τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, ολοκληρώνεται ένας δρόμος ανηφορικός και δύσκολος, που αφορά στη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Διάστημα.
Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ανοίγει μια καινούργια σελίδα στην υλοποίηση των εφαρμογών διττής χρήσης και την αξιοποίηση του συνόλου των διαστημικών εφαρμογών από την ελληνική Πολιτεία με σαφή προτεραιότητα στην άμυνα της χώρας. 
Με την ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα συντονισμού όλων των δράσεων (ΥΠΨΗΠΤΕ και ΥΠΕΘΑ) κάτω από μια κοινή ασπίδα, η οποία θα αφορά στην άμυνα της χώρας προς όφελος των πολιτών. 
Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και πλέον θα είναι εφικτό να διασφαλίζουμε τη σταθερότητα αυτή μέσω των εθνικών δορυφορικών μας επικοινωνιών αλλά και όλων των άλλων δράσεων που έχουν προβλεφθεί να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον μέσα από αυτό το μνημόνιο συνεργασίας.
Ευχαριστώ όσους εργάστηκαν σκληρά για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος και προτρέπω όπως στο μέλλον εργαστούμε το ίδιο σκληρά για την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί και θα ωφελήσουν το σύνολο των δομών της χώρας.’’

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά