Οι προτάσεις ΣΕΕΝΣΑ στην Βουλή (για τα εν ενεργεία Στελέχη) και οι απαντήσεις που πήρε



Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016, ο Σύνδεσμος Εν Ενεργεία Στελεχών Αεροπορίας, είχε την τιμή να παρευρεθεί στο Μέγαρο της Βουλής, μετά από πρόσκληση, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Τον ΣΕΕΝΣΑ εκπροσώπησαν οι κ.κ. Ηλίας Κολλύρης, Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου και Δημήτριος Ρώτας.

Θέμα της συνεδρίασης ήταν το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αμέσως μετά τον πρώτο ομιλητή - φορέα κύριο Μιχάλη Βλασταράκο, ο λόγος δόθηκε στον Πρόεδρο του ΣΕΕΝΣΑ όπου ανέπτυξε θέσεις επί του σχεδίου νόμου και προτάσεις του Συνδέσμου όπως αυτές αποτυπώνονται στην ομιλία του παρακάτω:.........


Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ και μέλη της επιτροπής είμαι ο Ανθυποσμηναγός Ηλίας Κολλύρης, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και πρόεδρος του Συνδέσμου εν ενεργεία στελεχών Αεροπορίας.

Η πρόσκληση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στο Σύνδεσμο μας αποτελεί για εμάς εξαιρετική τιμή και από πλευράς μας ασφαλώς δεσμευόμαστε τώρα και στο μέλλον, πως θα πράξουμε οτιδήποτε θα διευκολύνει τις εργασίες του Εθνικού Κοινοβουλίου.

Ο Σύνδεσμος μας όπως του ζητήθηκε από την επιτροπή εξέτασε τις διατάξεις του υπό συζήτηση σχέδιο νόμου. Εκπροσωπώντας τα εγγεγραμμένα στο Σύνδεσμο στελέχη έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Στο άρθρο 24 αν και καθορίζεται η διάρκεια φοίτησης στις σχολές Υπαξιωματικών σε τρία έτη, η διάταξη αυτή κατά την άποψη μας δεν συνιστά αναβάθμιση των σχολών αυτών καθώς δεν παρέχεται η ανάλογη ισοτιμία με τα αντίστοιχα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΤΕΙ). Πρόταση μας η τροποποίηση του άρθρου και όπου αναγράφεται «να θεωρούνται απόφοιτοι

Ανωτέρων σχολών» να αντικατασταθεί με το «να θεωρούνται απόφοιτοι Ανώτατων Στρατιωτικών Τεχνολογικών Ιδρυμάτων».

Ακόμα και για τα άρθρα 25 και 29 για τα οποία ενδεχομένως να γίνει ευρεία συζήτηση επισημαίνουμε ότι οποιαδήποτε αξιοκρατική κρίση είναι ευπρόσδεκτη έστω και αν σε ορισμένες περιπτώσεις επιφέρει προβληματισμό σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Με την άδεια σας κύριε Πρόεδρε και αξιότιμα μέλη της Επιτροπής, δεδομένου ότι στο προσεχές διάστημα θα τεθεί προς συζήτηση σχέδιο νόμου που αφορά το ασφαλιστικό και συναφή θέματα, ο Σύνδεσμος μας σήμερα δεν θα αναφερθεί σε αυτά, αλλά συντομότατα θα ονοματίσει ζητήματα καθημερινότητας τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να εξεταστούν, στην παρούσα ή σε μελλοντική φάση, επισημαίνοντας ότι δεν βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό:

1) Θεσμοθέτηση πλαισίου λειτουργίας των Συνδέσμων - Ενώσεων ώστε η εκπροσώπηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να γίνει πράξη.

2) Προσθήκη του άρθρου, το οποίο θα ορίζει χρόνο υπηρεσίας μετά την παρέλευση του οποίου, θα προβλέπεται το αμετάθετο των Στελεχών ώστε να επιτυγχάνεται υπηρεσιακή και οικογενειακή ισορροπία.

3)Ένταξη του ατομικού δελτίου στρατιωτικής ταυτότητας στα αναγνωρισμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έγγραφα ταυτοποίησης – ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε αυτό να αποτελεί αναγνωρισμένο Ευρωπαϊκό Έγγραφο ταυτοποίησης.

4) Δυνατότητα καταβολής του βοηθήματος επαγγελματικής αποκατάστασης (ΒΟΕΑ), στα τέκνα των Στρατιωτικών στα 18 έτη, από τα 25 έτη που είναι σήμερα ώστε να καταστεί ευκολότερη η χρηματοδότηση των σπουδών τους.

5) Δημιουργία βρεφονηπιακών - παιδικών σταθμών σε όλες τις μεγάλες μονάδες με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ώστε να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα των εργαζομένων Στρατιωτικών γονέων.

Τέλος δημιουργία διακλαδικής μαιευτικής - παιδιατρικής κλινικής, με τη συγχρηματοδότηση από τα αποθεματικά των Μετοχικών Ταμείων και όλων των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για τα ζητήματα που ελέχθησαν ο Σύνδεσμος μας ευχαρίστως θα ενημερώσει περαιτέρω την επιτροπή και το κοινοβούλιο, εφόσον του ζητηθεί.

Κλείνοντας κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ και αξιότιμα μέλη της επιτροπής, εκ μέρους του Συνδέσμου εν ενεργεία στελεχών Αεροπορίας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ακόμα μια φορά για την εξαιρετική τιμή της πρόσκλησης στο ΣΕΕΝΣΑ και να σας διαβεβαιώσω πως ο Σύνδεσμος μας θα βρίσκεται πάντοτε στη διάθεση του Εθνικού κοινοβουλίου και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.


Κατά το σχολιασμό του σχεδίου νόμου, ο βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη ο κ. Βασίλης Καρύδης, τοποθετήθηκε θετικά στο αίτημα του Συνδέσμου για το θέμα των στρατιωτικών ταυτοτήτων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.


Στη συνέχεια η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Παναγιώτα Κοζομπόλη, απηύθυνε ερώτημα επί της πρότασης του Συνδέσμου μας για το άρθρο 24, με το οποίο ζήτησε να διευκρινίσουμε την χρησιμότητα τροποποίησης του συγκεκριμένου άρθρου, αφού πλέον η τριετής φοίτηση αποτελεί αναβάθμιση για τις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών και πως δύναται να εξισωθούν με τα ΑΤΕΙ τα οποία έχουν μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών κατά ένα έτος. Η απάντηση που δόθηκε στην κυρία Βουλευτή από το Σύνδεσμο μας ήταν η ακόλουθη:


Αξιότιμη κυρία Κοζομπόλη θα ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω για την ερώτηση. Το άρθρο 24 αναφέρεται σε ένα χρόνιο πρόβλημα που συναντάται στην καθημερινότητα των Στρατιωτικών προερχομένων από σχολές Υπαξιωματικών. 

Οι επιτυχόντες μαθητές στις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών και οι επιτυχόντες μαθητές στα ΑΤΕΙ, εισήχθησαν μέσω του διαγωνισμού των Πανελληνίων εξετάσεων. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η βάση εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών και των 3 Σωμάτων ( ΣΜΥ - ΣΜΥΝ - ΣΤΥΑ - ΣΙΡ ) είναι πολύ μεγαλύτερη από όλα τα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα. 

Να σημειωθεί επίσης ότι όλοι οι απόφοιτοι των Στρατιωτικών αυτών σχολών, προάγονται μετά από χρόνια υπηρεσίας σε βαθμούς ανώτερων Αξιωματικών. Βάση των παραπάνω οι πτυχιούχοι ΑΤΕΙ ονομάζονται απόφοιτοι Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και στο άρθρο 24 οι πτυχιούχοι των Στρατιωτικών αυτών Σχολών ονομάζονται απόφοιτοι Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών. 

Για τους άνωθεν λόγους ζητούμε την τροποποίηση του άρθρου 24, ζητώντας την εξάλειψη της προαναφερθείσας ανισότητας μεταξύ Ελλήνων πολιτών με την ονομασία των αποφοίτων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών ως απόφοιτων Ανώτατων Στρατιωτικών Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.


Στο κλείσιμο της Συνεδρίασης ο ΑΝΥΕΘΑ κ. Δημήτρης Βίτσας τίμησε το Σύνδεσμο μας, αφού αναφέρθηκε σε δύο προτάσεις του ΣΕΕΝΣΑ ως κάτωθι:

Για το άρθρο 24

Είμαστε στην αρχή της διαδικασίας. Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση του προγράμματος των σπουδών, την οποία θα κάνουμε ώστε να θεωρηθούν αυτές οι σχολές Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ελπίζω να έχουμε ολοκληρώσει αυτή την διαδικασία ώστε να ισχύει από το ακαδημαϊκό έτος 2016.

Για την θεσμοθέτηση πλαισίου λειτουργίας Συνδέσμων – Ενώσεων

Πρέπει να λύσουμε το ζήτημα των ενώσεων εν ενεργεία και των αποστράτων ώστε να μην χαρακτηρίζονται από ένα πρωτοδικείο ως πολιτιστικοί όμιλοι ή σωματεία αστικού τύπου .Έχουμε την δυνατότητα, την σοβαρότητα και την ευθυκρισία από την μεριά των Αξκών να λύσουμε αυτό το ζήτημα πάρα πολύ σωστά, ώστε ενώ ασχολούνται με ζητήματα μέριμνας, σε καμιά περίπτωση δεν διεκδικούνε την ιεραρχία ή να θεωρηθούν συνδικαλιστικές οργανώσεις και αυτό θα το λύσουμε και με τον νόμο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ηλίας Κολλύρης                         Δημήτριος Ρώτας

Ανθσγός (ΤΣΕ)                          Σγος (ΥΔΚ)



6983513027                              6983508423

http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/2016/01/blog-post_15.html
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά