Το Βερολίνο θέλει να επενδύσει 130 δισ. ευρώ στην άμυνα

Το Βερολίνο θέλει να επενδύσει 130 δισ. ευρώ στην άμυναΗ Γερμανία θέλει να επενδύσει 130 δισ. ευρώ τα επόμενα 15 χρόνια για να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεών της, δήλωσαν σήμερα στο Reuters κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με τις πηγές, τα χρήματα θα διατεθούν κυρίως για την αγορά νέου εξοπλισμού ώστε ο στρατός να μπορεί να εκπληρώσει καλύτερα τις αποστολές του στο εξωτερικό.
Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν αναλάβει δράση κυρίως στους κόλπους του διεθνούς συνασπισμού εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, βρίσκονται "στο όριο των δυνατοτήτων τους να επεμβαίνουν" λόγω των δημοσιονομικών περικοπών, αναφέρεται εξάλλου σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Το στράτευμα είναι κουρασμένο. Έχει υπερβολικά πολλές ελλείψεις», δήλωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσής του στο Βερολίνο ο αρμόδιος της κυβέρνησης για θέματα άμυνας Χανς-Πέτερ Μπάρτελς, ζητώντας μια σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού του γερμανικού στρατού.
«Η συστηματική ανεπάρκεια του προϋπολογισμού» θέτει σε κίνδυνο την εκπαίδευση και τις επεμβάσεις, προειδοποίησε, ενώ εκτός από τη Συρία και το Ιράκ, οι γερμανοί στρατιώτες είναι παρόντες στο Μαλί, όπου το Βερολίνο προβλέπει μάλιστα να στείλει άλλους 500 άνδρες για να υποστηρίξουν τους γάλλους στρατιώτες.
Τον Νοέμβριο, η Γερμανία αποφάσισε επίσης να αυξήσει το μέγιστο όριο των στρατιωτικών δυνάμεων που διατηρεί στο Αφγανιστάν στο πλασίιο μιας αποστολής συμβουλών και εκπαίδευσης. Το Βερολίνο θα στείλει εκεί έως 980 στρατιώτες το 2016, στο πλαίσιο της αποστολής «Αποφασιστική Υποστήριξη».
«Η Bundeswehr (οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις) βρίσκεται σε μια καμπή. Αν υπάρξουν νέες μειώσεις, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε ο Μπάρτελς, ο οποίος επισήμανε επίσης την κακή κατάσταση των στρατοπέδων.
«Το προσωπικό βρισκόταν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε ορισμένους τομείς (...) στο όριο των δυνατότητων επέμβασής του», πρόσθεσε επικαλούμενος στην έκθεσή του ελλείψεις σε υλικό, ιδιαίτερα σε ελικόπτερα και μαχητικά αεροπλάνα.
Το υπουργείο Άμυνας, επικεφαλής του οποίου είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξετάζει αυτή τη στιγμή μια ενδεχόμενη αύξηση του προσωπικού. Από την πλευρά της, η Μπούντεσταγκ, η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, ψήφισε μια αύξηση του προϋπολογισμού των ομοσπονδιακών ενόπλων δυνάμεων από 33 σε 35 δισ. ευρώ μέσα σε τέσσερα χρόνια. Ο Μπάρτελς θεωρεί την αύξηση αυτή ανεπαρκή.
Η Bundeswehr ιδρύθηκε το 1955 και το 1990, τη στιγμή της επανένωσης της Γερμανίας, αριθμούσε 600.000 στρατιώτες, έναντι των 117.000 που αριθμεί σήμερα
newsbeast
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά