Ίμια: Το χρονικό μιας εθνικής τραγωδίας 20 χρόνια μετά

Ίμια: Το χρονικό μιας εθνικής τραγωδίας 20 χρόνια μετάΟ ΑΔΙΚΟΣ ΧΑΜΟΣ ΤΡΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ – ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΩΣ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΗ ΤΟΥ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Είναι μια ιστορία που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη όλων μας. Το θερμό επεισόδιο στις βραχονησίδες Ίμια τον Ιανουάριο του 1996 λίγο έλειψε να οδηγήσει σε πολεμική σύγκρουση την Ελλάδα και την Τουρκία. Ωστόσο, σημαδεύτηκε από τον άδικο θάνατο τριών Ελλήνων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, υπό συνθήκες που μέχρι και σήμερα, 20 χρόνια μετά, καλύπτονται από ένα πυκνό πέπλο μυστηρίου.
Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν ειπωθεί πολλά και έχουν γραφτεί ακόμη περισσότερα. Όμως η αλήθεια βρίσκεται θαμμένη ακόμη κάπου στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου, στο υπουργείο Εξωτερικών και στα διαβαθμισμένης προσπελάσεως υπόγεια του ελληνικού Πενταγώνου. Και αλήθεια παραμένει κρυμμένη στα στόματα και τα κατάστιχα των τότε πολιτικών «πρωταγωνιστών» αυτής της υπόθεσης.
Και σίγουρα στα άκρως απόρρητα ειδικού χειρισμού έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, για τα οποία θα περάσουν ακόμη πολλά χρόνια, μέχρις ότου αποχαρακτηριστούν και έρθουν στο φως της δημοσιότητας.

Η μόλις λίγων ημερών τότε κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον ασθενή στο «Ωνάσειο» Ανδρέα Παπανδρέου στον πρωθυπουργικό θώκο βρέθηκε μπροστά σε μια σοβαρή δοκιμασία: Να διαχειριστεί μια εθνική κρίση. Της καταλογίστηκε ατολμία και δειλία, ιδίως στον κ. Σημίτη, ο οποίος έμελλε να προκαλέσει αλγεινή εντύπωση, όταν από το βήμα της ελληνικής Βουλής έσπευσε να ευχαριστήσει και την αμερικανική κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον για τη στάση της και τη διαμεσολάβησή της ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.  

Όμως ούτε η Τουρκία της τότε πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ, ούτε και η Ελλάδα του Κώστα Σημίτη βγήκαν κερδισμένοι από αυτή τη σοβαρή εθνική κρίση. Αντιθέτως, η Ουάσιγκτον έμελλε να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της γεωστρατηγικής αναμπουμπούλας που προκλήθηκε, με ρυθμιστή τον υφυπουργό Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.


Read more: http://www.newsbomb.gr/
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά