Ακρίβεια, Πειθαρχία και άψογο αποτέλεσμα

 

Τους επισκεφθήκαμε στο σπίτι τους, στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ). Προπονούνται σκληρά και με πειθαρχία ώστε να εκτελούν άψογα ασκήσεις με όπλα και μάλιστα συγχρονισμένα. Ο λόγος για τη Μοίρα επιδείξεων  της ΣΜΥΑ, ένα ειδικό τμήμα της Σχολής που την εκπροσωπεί μέσα από ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα. Με στόχο πάντα το άριστο αποτέλεσμα. Τις επιδείξεις εκτελούν με χειρουργικές και συγχρονισμένες κινήσεις με ατομικά τυφέκια. Παίζουν με τα δευτερόλεπτα κόβοντας την ανάσα όλων. Η Διμοιρία επιδείξεων της ΣΜΥΑ, στην Αεροπορική βάση της Δεκέλειας, είναι μια ομάδα Δοκίμων στην οποία συμμετέχουν οι Δόκιμοι της 2ας και 3ης Τάξης.

Κάτω από το άψογο, ομολογουμένως, αποτέλεσμα κρύβεται πολύ δουλειά.

Αυτή γίνεται παράλληλα με το ήδη βαρύ πρόγραμμα της Σχολής, με θυσία του ελεύθερου χρόνου τους.  

Δόκιμος Επισμηνίας 3ης Τάξης, Οικονόμου Σταύρος (Αρχηγός Διμοιρίας Επιδείξεων /ΣΜΥΑ), αναφέρει: «Γίνεται μια ώρα σωματική άσκηση στην αρχή και καλό ζέσταμα με τα όπλα. Στη συνέχεια μπαίνουμε στο πρόγραμμα. Το όπλο ζυγίζει 5,5 κιλά περίπου. Και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να εξασκηθούμε πάνω σ’ αυτό για να βγαίνουν πιο εύκολα τα κόλπα».

Το πρόγραμμα αποτελείται από τα λεγόμενα κόλπα που επιλέγει η Ομάδα. Κάθε ένα έχει τη σημασία του.

Ο Ασμίας (ΥΑΔ)Τηνιακός Ραφαήλ, Εκπαιδευτής Διμοιρίας Επιδείξεων τμήματος στρατιωτικής εκπαίδευσης της ΣΜΥΑ, διευκρινίζει: «Μία από αυτές τις ασκήσεις είναι η Ρόδα. Είναι η περιστροφή των όπλων και μας παραπέμπει στην ιστορία της ΠΑ και στα ελικοφόρα αεροσκάφη».

Οι Δόκιμοι της 3ης Τάξης, οι τελειόφοιτοι, είναι σε ρόλο εκπτή. Πριν ορκιστούν πρέπει να αφήσουν πίσω άξιους αντικαταστάτες τους 2ετείς που θα εκπαιδεύσουν του επόμενους.

Ο Δόκιμος Σμηνίας 3ης Κοτσιόπουλος Δροσινός (Υπαρχηγός Διμοιρίας Επιδείξεων/ΣΜΥΑ), συμπληρώνει: «Αρχικά ο αριθμός των ατόμων που είχαν έρθει για να ενταχθούν στη Διμοιρία, ήταν γύρω στα εβδομήντα άτομα. Τελικά κατάφεραν να παραμείνουν μόνο τα 22 άτομα. Από εκεί και πέρα οι επόμενοι πρέπει να εξασκηθούν σκληρά. Θα θέλαμε να είμασταν πιο εκφραστικοί, ωστόσο αυτό δεν επιτρέπεται. Πρέπει τα πρόσωπά μας να είναι ανέκφραστα. Παρ’ ότι έχουμε κούραση να μη βγαίνει αυτό προ τα έξω. Και όλοι να νομίζουν ότι αυτό που κάνουμε είναι το πιο εύκολο, ενώ στην πραγματικότητα είναι το πιο δύσκολο.

Η Δόκιμος της 3ης Τάξης Μιχαλέ Δέσποινα (μέλος Διμοιρίας Επιδείξεων της ΣΜΥΑ), συμπληρώνει: «Είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες διότι απαιτείται μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη, την οποία έχουν οι άντρες περισσότερο. Εμένα από το 1ο έτος που μπήκα στη Διμοιρία μου άρεσε πάρα πολύ».

Ο άνθρωπος που είναι και η ψυχή της Ομάδας από το 2003, θυμάται τα παιδιά να αγκαλιάζουν πάντα την ιδέα. Η ίδια τυγχάνει και από τις πρώτες γυναίκες της ΠΑ από παραγωγική στρατιωτική Σχολή. Είναι η Υποσμηναγός (ΥΑΔ) Αδάμου Αθηνά (Δκτής 1ης Μοίρας Δοκίμων/ΣΜΥΑ) που μας αναφέρει: «Ήταν οι Δόκιμοι που ζητούσαν να γίνει η Διμοιρία και κάθε χρόνο ζητούσαν να ξαναγίνει…και όλο και περισσότερα άτομα δηλώναν να συμμετάσχουν. Μια κατάσταση που συνεχίζει μέχρι και σήμερα».

Στη Σχολή φέρουν το ιδιαίτερο διακριτικό της Ομάδας και το έμβλημα της Σχολής. Μαζί τους συμμετέχει πάντα και ο επικεφαλής Αξκός της Διμοιρίας.

Είναι ο Υποσμηναγός (ΤΤΗ) Αγγελούδης Παναγιώτης (Δκτής της 4ης Μοίρας Δοκίμων και Επικεφαλής Αξκός της Διμοιρίας Επιδείξεων της ΣΜΥΑ), ο οποίος δήλωσε: «Δίνουν όλο τους το είναι. Αποτελούν τον καθρέφτη ουσιαστικά της ΣΜΥΑ και κατ’ επέκταση της ΠΑ. Διότι είναι η μοναδική Διμοιρία Επιδείξεων από τις παραγωγικές Σχολές».

Φύγαμε αφήνοντας τους δοκίμους να προετοιμάζονται πυρετωδώς  για την επόμενη παρουσίαση του προγράμματός τους, στην ορκωμοσία τους, αυτή την εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: Με Αρετή και Τόλμη 3 Ιουλίου 2022 (10:08΄-14:00΄) https://www.mod.mil.gr/areti-tolmi-3-ioylioy-2022/


sastya.gr