ΠΟΜΕΝΣ: Άδεια Πατρότητας – Μη τήρηση της Νομοθεσίας από Διοικήσεις Μονάδων.

 

       Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, αναδεικνύει εκ νέου το θέμα της χορήγησης της άδειας πατρότητας, τόσο ως προς το θέμα της MH εναρμόνισης του (α) σχετικού, με τις διατάξεις του «Μέρους ΙΙΙ» του (β) ομοίου, όπως είχαμε επισημάνει με τα (γ)

https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1598-pomens-amesi-enarmonisi-stin-xorigisi-adeion-sto-stratiotiko-prosopiko-adeia-patrotitas-adeia-frontisti-adeia-gia-monogoneikes-oikogeneies

και (δ) όμοια

https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1714-pomens-adeia-patrotitas-sta-stelexi-ton-e-d, όπως και με το https://www.pomens.gr/enimerosi/deltia-typou/1925-grammateia-isotitas-fylon-pomens-synantisi-me-ti-geniki-grammatea-k-kalypso-goyla-tis-ggdopif

όσο και ως προς την χορήγηση της στο στρατιωτικό προσωπικό που την δικαιούται, καθόσον:

      α.  Αφενός δεν έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα ενέργειες, ώστε να τροποποιηθεί η ανωτέρω ΚΥΑ, με την έννοια της επακόλουθης επικαιροποίησης της κωδικοποιημένης νομοθεσίας που διέπει τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), με το ισχύον νομικό πλαίσιο για χορήγηση της άδειας πατρότητας δεκατεσσάρων (14) ημερών, όπως διαβεβαίωνε προ ενός περίπου έτους ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Έναν ολόκληρο χρόνο από την ψήφιση του νόμου και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν υλοποιήσει το απλό και αυτονόητο!!!  Έναν ολόκληρο χρόνο οι συγκεκριμένες υπηρεσίες συνεχίζουν να εκθέτουν την Πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ!!!

    β. Αφετέρου δε διότι ορισμένες Διοικήσεις Μονάδων, λειτουργώντας αυθαίρετα και αδιαφορώντας για την ισχύουσα νομοθεσία, επιμένουν να αρνούνται την εφαρμογή της νομοθετικής διάταξης, παρά τις περί αντιθέτου επίσημες διαβεβαιώσεις του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ, Χαρδαλιά τις οποίες διατύπωσε πριν από λίγες μόνο ημέρες,  από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων.

2.   Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε έγγραφη απάντηση του {(ε) σχετικού}, κατόπιν σχετικής ερώτησης στη Βουλή στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, στις 29 Μαρτίου 2022 διευκρίνιζε ότι :

Οι νέες διατάξεις του άρθρου 27 του ν. 4808/2021 (Α΄ 101), αναφορικά με την άδεια πατρότητας, έχουν απευθείας υποχρεωτική εφαρμογή στο, υπαγόμενο στο δημόσιο τομέα, στρατιωτικό προσωπικό, δυνάμει του άρθρου 25 του ως άνω νόμου. ……..

Ως εκ τούτου, το δικαιούμενο στρατιωτικό προσωπικό δύναται να αιτηθεί την εν λόγω 14ήμερη άδεια, το χρονικό διάστημα εξάντλησης της οποίας καθορίζεται με τα διαλαμβανόμενα στα άρθρα 26 και 27 του ιδίου Νόμου, ενώ ως προς τα λοιπά, όπως το όργανο χορήγησης, η διαδικασία χορήγησης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, κ.ά., τυγχάνουν αναλογικής εφαρμογής οι διευκρινιστικές οδηγίες του ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων επί του άρθρου 14 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), υπό στοιχεία Φ.400/34/292616/Σ.4753/06-09-2016 (Β΄2808).

Επομένως, η προαναγγελθείσα ανάληψη ενεργειών, ώστε να τροποποιηθεί η ανωτέρω ΚΥΑ, έχει την έννοια της επακόλουθης επικαιροποίησης της κωδικοποιημένης νομοθεσίας που διέπει τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Συναφώς, είναι αυτονόητο ότι η άσκηση του σχετικού δικαιώματος, δηλαδή της λήψης της άδειας πατρότητας, δεν εξαρτάται από την ολοκλήρωση της ως άνω τροποποίησης, καθώς αυτό καθίσταται ενεργό λόγω της απευθείας υποχρεωτικής εφαρμογής στις ΕΔ, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

3.   Επιπρόσθετα ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς κατά την διάρκεια απάντησης του,στην Βουλή των Ελλήνων την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022, στην Επίκαιρη Ερώτηση, με αριθμό 780/16-6-2022, που υπέβαλε ο Βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου, με θέμα: «Γονική άδεια για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» διαβεβαίωνε ότι:

Οι νέες διατάξεις του άρθρου 27 του Ν.4808/2021 (Α΄101)  αναφορικά με την άδεια πατρότητας, έχουν απευθείας υποχρεωτική εφαρμογή και στο στρατιωτικό προσωπικό, δεδομένης της υπαγωγής του στο δημόσιο τομέα, δυνάμει του άρθρου 25 του ίδιου νόμου…...

Ως εκ τούτου, το δικαιούμενο στρατιωτικό προσωπικό μπορεί να αιτηθεί την εν λόγω 14ήμερη άδεια, …

4.   Ωστόσο παρά τις ανωτέρω σαφείς και κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του Υπουργού και του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, ορισμένες Διοικήσεις Μονάδων, επιμένουν να εφαρμόζουν κατά το δοκούν και κατά την αυθαίρετη κρίση τους, τους νόμους του κράτους και τις αποφάσεις της Πολιτικής ηγεσίας.

5.   Συγκεκριμένα και σε συνέχεια σχετικής έγγραφης αίτησης 14 ήμερης άδειας πατρότητας στελέχους που κατατέθηκε στις 06 Ιουλίου 2022, η Διοίκηση του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου και κατά τρόπο αυθαίρετο και αναιτιολόγητο, απέρριψε το αίτημα Αξιωματικού για χορήγηση 14ήμερης άδειας πατρότητας, εγκρίνοντας του άδεια πέντε (5) ημερών αδιαφορώντας πλήρως για τις σαφείς οδηγίες της Πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ τις οποίες μάλιστα και επικαλέστηκε ο συγκεκριμένος συνάδελφος μας κατά την κατάθεση της αίτησης χορήγησης αδείας.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε:

    α.  Η τήρηση των νόμων δεν είναι δεσμευτική για την συγκεκριμένη Διοίκηση του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών;

    β.  Η Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα συνεχίζει να ανέχεται Διοικήσεις Μονάδων που αρνούνται να συμμορφωθούν με τα προβλεπόμενα σε νόμους που έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων και αδιαφορούν για τις συνεχείς υποδείξεις του Υπουργού και του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας;

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

6.    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, αναδεικνύει ως απορρέουσα υποχρέωση της Πολιτικής και Στρατιωτικής μας Ηγεσίας, την άμεση εναρμόνιση του (α) σχετικού με τις προβλέψεις του «Μέρους ΙΙΙ» του (β) ομοίου, όσον αφορά τις ανωτέρω μνημονευόμενες άδειες, ικανοποιώντας το αίσθημα δικαίου και την αρχή της ίσης μεταχείρισης, ώστε των ανωτέρω δικαιωμάτων, να καταστούν κοινωνοί και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στο σύνολο τους.

 Σε μια εποχή όπου η ισχύς των νόμων πλήττεται, κρίνεται αναγκαίο να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο τους. Η τήρησή τους άλλωστε αποτελεί κορυφαία υποχρέωσή του κάθε πολίτη και θεμελιακό στοιχείο της δημοκρατίας.

7.   Χειριστής θέματος: Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού, Αντισμήναρχος (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλ. 6983503377. 

Μετά τιμής

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Δημήτριος Ρώτας

Ασμχος (ΥΔΚ)

Γεώργιος Θεοδώρου

Τχης (ΠΖ)

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά